AbsoluteFacts.nl

Velp (Gemeente Rheden)

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een gratis abonnement op onze
Nieuwsbrief Geschiedenis
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Velperbroek

Winkelcentrum Velperbroek Het winkelcentrum Velperbroek bestaat inmiddels niet meer. Het winkelcentrum is verwijderd om plaats te maken voor eigentijdse hoogbouw met winkelgelegenheid. Aan de bouw hiervan kon pas na een lange wachttijd worden begonnen. Al jaren moeten winkeliers zich behelpen in tijdelijke behuizingen op het voormalige parkeerterrein.
Winkelcentrum Velperbroek

Oud Velp

Emmastraat De panden in de Emmastraat zijn wel wat veranderd in de loop der tijd, maar de verhoudingen in de Emmastraat zijn eigenlijk wel hetzelfde gebleven. We kijken in noordelijke richting.
Emmastraat

Geschiedenis Velp

Station Velp Het station van Velp aan het Stationsplein was vroeger een karakteristiek gebouw. Het werd gebouwd bij de aanleg van de spoorlijn van Arnhem naar Zutphen, die omstreeks 1865 gereed kwam.
Station Velp

Oude Jan

Oude Jan De Oude Jan is zonder twijfel de oudste kerk van Velp. Ze staat aan de zuidelijke rand van het oude dorp aan de Kerkstraat. Dit is het punt waar het land naar het zuiden begint af te lopen.
Oude Jan

Historisch kiekje

Hoofdstraat Wijzigingen ja, maar het beeld is nauwelijks veranderd. De tramrails zijn verdwenen, de trolley-bovenleiding werd aangelegd, onderpuien van de winkels zijn misschien al wel vele malen verbouwd en het straatbeeld is vanzelfsprekend moderner geworden, maar het karakter van de Hoofdstraat is in dit gedeelte niet veranderd.
Hoofdstraat

Spoorlijn

Spoorlijn Arnhem/Zutphen De aanleg van de spoorlijn van Arnhem naar Zutphen kwam gereed in 1865. Van het begin af was er in Velp een stationsgebouw. Aan de westkant van het dorp was er vroeger zelfs enige tijd een tweede station! En er waren uiteraard diverse overwegen.
Spoorlijn

Kasteel Overbeek

Kasteel Overbeek Het oude kasteel Overbeek stond aan de Hoofdstraat, ongeveer tegenover de huidige Julianastraat. In het begin van de vorige eeuw werd kasteel Overbeek afgebroken. Het landgoed werd verkaveld ten behoeve van het bouwen van een villawijk.
Kasteel Overbeek

Doelstelling

Het primaire doel van deze website is om vast te leggen hoe Velp er in het jaar 2003 uitzag. Dat gebeurde door niet alleen foto's op te nemen van alle straten, die Velp rijk is, maar ook door foto's te tonen van een aantal gebouwen, instellingen en enkele monumenten.