AbsoluteFacts.nl

Michail Gorbatsjov (1931) Biografie

Russische politicus en president

Veel mensen zien in Michail Sergejevitsj Gorbatsjov (1931) de man, die een einde maakte aan de koude oorlog tussen het oosten en het westen en de communistische staat, de Sovjet Unie, ophief. Dit waren de belangrijkste redenen waarom aan hem de Nobel Vredesprijs in 1990 werd toegekend.

Lid van de Communistische Partij

Michail Gorbatsjov groeide op in de Kaukasus. In tegenstelling tot vele andere Russische gezinnen maakte hij de moeilijke tijd van de zuiveringen van Stalin en de Tweede Wereldoorlog mee, zonder persoonlijk verlies van familieleden te hoeven betreuren. Na de oorlog studeerde hij rechten in Moskou en werd hij lid van de Communistische Partij.
In de zeventiger jaren werd Michail Gorbatsjov opgemerkt door partijleider Brezhnev. In 1978 werd hij benoemd tot secretaris van het Centraal Comité voor de landbouw. De economie had veel te lijden door verkeerd management en liep verder achteruit na de Sovjet-invasie in Afghanistan in 1979. Het westen veroordeelde deze inmenging en vergrootte de spanning tussen oost en west, waardoor de defensie-uitgaven van de Sovjet Unie verder opliepen ten koste van de economische ontwikkeling.

Partijvoorzitter

In 1985 werd Michail Gorbatsjov gekozen tot partijvoorzitter. Tijdens bezoeken aan West-Europa en de Verenigde Staten van Amerika realiseerde Gorbatsjov zich, dat de economische ontwikkeling van de Sovjet Unie ver achter liep.
Zijn eerste actie na terugkomst was het in gang zetten van een campagne tegen alcoholisme om het arbeidsmoraal op te krikken. Daarna ontwikkelde hij met zijn "glasnost" (openheid) en "perestrojka" (herinrichting) nieuwe standpunten. Hij trok de Russische troepen terug uit Afghanistan en begon onderhandelingen met de Verenigde Staten om tot een vermindering van het wapenarsenaal te komen.

Glasnost en perestrojka

Aanvankelijk wilde Michail Gorbatsjov het communisme niet afschaffen maar reformeren. Het communisme brokkelde echter langzaam af en hij verloor prestige in eigen land. In 1991 werd Michail Gorbatsjov tot aftreden gedwongen en viel de Sovjet Unie uiteen in een groot aantal kleinere staatjes. Onder leiding van Boris Jeltsin begon Rusland aan een nieuwe toekomst.

Gastspreker

Michail Gorbatsjov werd een graag geziene gast in de westerse wereld, maar slaagde er na 1991 niet in om in eigen land als politicus een rol van betekenis te spelen.

Vond u dit artikel interessant?
Leest u graag over de Nederlandse geschiedenis?

Meld u dan NU aan en ontvang VANDAAG nog:
de geschiedenis nieuwsbrief. Gratis en reeds 15 jaar een begrip bij liefhebbers van onze vaderlandse geschiedenis.

Vul uw e-mailadres in en klik op aanmelden

Leven in de delta

Lees verder: meer informatie over Politiek

Politiek
Francine Giskes
James Garfield
Millard Fillmore
Bülent Ecevit
Vasco Gonçalves


Leestip
Een informatieve nieuwsbrief over Nederlandse Geschiedenis, royalty, en ontwikkelingen die het leven in ons land veranderden.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Geschiedenis

Meld u NU aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden
Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 AbsoluteFacts.nl is een uitgave van Absolute Figures