AbsoluteFacts.nl

Conrad Emil Lambert Helfrich (1886-1962) Biografie

Nederlandse vice-admiraal

Conrad Emil Lambert Helfrich De Nederlandse vice-admiraal Conrad Emil Lambert Helfrich werd geboren in Semarang. Helfrich kwam in 1903 in dienst bij de Koninklijke Marine. Hij bracht een groot deel van zijn diensttijd door in Nederlands-IndiŽ. Conrad Helfrich maakte snel carriŤre en werd in 1938 bevorderd tot schout-bij-nacht.

Tweede Wereldoorlog

Conrad Helfrich werd in februari 1942 benoemd tot opperbevelhebber van de geallieerde zeestrijdkrachten in het Verre Oosten. Conrad Helfrich gaf opdracht tot een offensief tegen de Japanse invasievloot om een landing op Java te voorkomen. De vloot, die deze actie uitvoerde, stond onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman.
De geallieerde vloot was in het nadeel. Er waren onvoldoende verkenningsvliegtuigen en het communicatiesysteem liet te wensen over. Karel Doorman werd in de Javazee verslagen, waarna Conrad Helfrich op 1 maart 1942 ontslag nam.

Javazee

Na de desastreus verlopen strijd in de Javazee kreeg Conrad Helfrich opdracht van de Nederlandse regering in Londen om een nieuw hoofdkwartier op Ceylon in te richten. Vanuit Ceylon oefende Conrad Helfrich het administratieve gezag over de Nederlandse marine en het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) uit. De operationele leiding kwam echter in handen van Amerikaanse en Engelse bevelhebbers.

Bevelhebber zeestrijdkrachten

In augustus 1945 werd hij bevelhebber over alle zeestrijdkrachten (BDZ), in de rang van luitenant-admiraal. Tot 31 december 1948 bleef hij in deze functie. Conrad Helfrich vertegenwoordigde de Nederlandse regering bij de overgave van Japan op 2 september 1945 aan boord van het Amerikaanse slagschip Missouri.
Conrad Helfrich overleed in 1962 te Den Haag.

Lees verder: meer informatie Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog
Duitsland in WO2
Karel Doorman
Dirk Hoogendam
A.J. van der Leeuw
Arnold Meijer
Anton Mussert
Henri Winkelman


Leestip
Een informatieve nieuwsbrief over Nederlandse Geschiedenis, royalty, en ontwikkelingen die het leven in ons land veranderden.

Al 15 jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van Geschiedenis

Meld u NU aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden

Lekker verder lezen over Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Copyright 1998 - 2015 AbsoluteFacts.nl is een uitgave van Absolute Figures