De Glücksburg
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Mooiste Duitse burcht

Vrede van Wenen
Dat was tot de Vrede van Wenen in 1864 anders. Toen behoorde Sleeswijk-Holstein tot het oude koninkrijk Denemarken, maar door de Vrede van Wenen kreeg Pruisen de macht in geheel Sleeswijk-Holstein. Deze onbevredigende regeling werd in 1920 na een volksstemming gedeeltelijk ongedaan gemaakt. Noord-Sleeswijk ging tot Denemarken horen en Sleeswijk-Holstein bleef Pruisisch Na de Tweede Wereldoorlog werd Sleeswijk-Holstein een nieuwe deelstaat van West-Duitsland.Eeuwenlange geschiedenis

De bouwer van de huidige Glücksburg was hertog Johann de Jongere van Sleeswijk-Holstein-Sonderborg; hij leefde van 1545 tot 1622. Hij erfde bij een verdeling Sleeswijk-Holstein. Behalve de Glücksburg bouwde hij ook nog twee andere kastelen, de Ahrensbök en Reinfeld. Op het kasteelterrein van de Glücksburg stond vroeger een klooster. Hertog Johann liet dit klooster afbreken. Ongeveer op deze plaats liet hij een burcht bouwen, die zijn devies "Gott gebe Glück mit Frieden" (God geeft geluk met vrede) meekreeg; hieruit ontstond de kasteelnaam Glücksburg.
In de negentiende eeuw werd de Glücksburg door de Deense koning ter beschikking gesteld aan de weduwe van de Hertog van Glücksburg. In 1825 stierf zij en ging het kasteel over aan een jongere tak van de hertogelijke familie. Uit deze tak stamde koning Christiaan IX. Hij werd de stamvader van de huidige koninklijke familie. De familie heeft nog steeds een aantal privé-vertrekken in het kasteel ter beschikking.
Vierkant kasteel met vier hoektorens

Voor het kasteel strekt zich een ruime voorburcht uit, waarop de dienstgebouwen staan. Deze voorburcht was vroeger met een brug, nu met een dam verbonden met het kasteel. Het kasteel zelf wordt aan drie zijden door een meer.omgeven. Dit meer ontstond tegelijk met de bouw van het kasteel door de gedeeltelijke afdamming van het riviertje de Schwennau. Het kasteel is wit gekalkt en maakt een bijzonder sprookjesachtige indruk op de beschouwer.
Interieur

Twee ruimten in de Glücksburg zijn van bijzondere kwaliteit. De eerste is de Rode Zaal. Deze zaal heeft een gewelfd plafond met een eenvoudige versiering. In de zaal zijn veel koningsportretten bijeengebracht. Het lage gewelfde plafond verleent het vertrek een zekere intimiteit. De zaal neemt de gehele diepte van het kasteel in beslag en heeft een lengte van circa dertig meter.
De Witte Zaal herbergt een groot aantal Brusselse wandtapijten uit het midden van de achttiende eeuw. In de schatkamer kan men onder meer het zilveren servies bewonderen, dat koning Frederik VI destijds speciaal voor zijn dochter heeft laten maken.
Bezichtiging

PS
Lees Kastelen in Duitsland als u uw vakantie wilt voorbereiden of gewoon meer wilt weten over de prachtige Duitse kastelen. In deze uitgave staan 150 interessante reisdoelen. Hierdoor krijgt u een goede indruk van elk kasteel en ontstaat vanzelf de lust om weer eens naar Duitsland te reizen. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij veel aandacht aan de geschiedenis van Duitsland en de mooiste plekjes in dit land.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Duitsland
Geschiedenis DuitslandKastelen in Duitsland
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kastelen in Duitsland

Bekijk: Kastelen in Duitsland
Duitsland

Duitsland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.