Brieven uit en over Amerika

In 1904 maakten de feministe Aletta Jacobs met haar echtgenoot, Carel Victor Gerritsen, een reis door de Verenigde Staten van Amerika. Gerritsen schreef voor het Algemeen Handelsblad. Hij overleed korte tijd na terugkomst. In 1906 verschenen deze artikelen in een boekje: Brieven uit en over Amerika, dat werd aangevuld met een aantal reisimpressies van Aletta Jacobs die eerder in enkele tijdschriften waren afgedrukt.
Brieven uit en over Amerika
Amerikaanse presidentsverkiezingen 1904
Californië
Aletta Jacobs in Amerika
Sebastian Haffner

Winston Churchill vroeg tijdens de Tweede Wereldoorlog aan zijn ministers om 'Duitsland 1939: Jekyll & Hyde' van Sebastian Haffner te lezen. De Britse premier dacht dat het boek van Haffner zijn ministers zou motiveren. De Duitser gaf een vernietigend oordeel over Adolf Hitler en zijn trawanten.
Sebastian Haffner
Terug naar Negri Pan Erkoms

Het is of ik rondloop in een decor verzucht Rudy Kousbroek in Terug naar Negri Pan Erkoms. Het land van herinnering, het land van zijn jeugd, is ook een vervuild decor. De smeerboel. De resten plastic overal, het verval, het afgezien hebben van iedere poging er nog wat van te maken. De observaties van Kousbroek zijn scherp en overeenstemmend met dat van andere landgenoten die tot de verzelfstandiging van Nederlands-Indië het land jaren later bezochten.
Nederlands-Indië: land van herkomst
Burgers in de Victoriaanse Tijd

De negentiende eeuw was de eeuw van de opkomst van de industrialisatie. De steden werden centra van industrie en groeiden snel. De burgers en de gewone man kregen het beter en verwierven steeds meer macht. Deze geschiedenis werd door de Amerikaanse geschiedkundige Peter Gay beschreven in "De eeuw van Schnitzler". De talloze liefhebbers van Geert Mak zullen "De eeuw van Schnitzler" waarderen, omdat Peter Gay in een enigszins vergelijkbare stijl schrijft.
Burgers in de Victoriaanse Tijd
Leve Nederland

Charles Groenhuijsen biedt in Leve Nederland zijn observaties aan van de Nederlandse samenleving en vooral opsommingen van het sociale gedrag van de Nederlanders. Groenhuijsen ging in dit boek op zoek naar het goede nieuws over sterke, energieke Nederlanders. Het boek is vooral een aanklacht tegen de kankeraars die menen dat er veel mis is met Nederland en de houding van de Nederlanders.
Leve Nederland
Nederlandse identiteit

De uitspraak van prinses Máxima over de Nederlandse identiteit in 2007 kwam niet zomaar uit de lucht vallen. In haar toespraak kwam prinses Máxima tot de conclusie, dat een typische Nederlander niet bestaat. Je kunt wel van bijzondere kenmerken (koekje bij de thee, verjaardagsvisite) spreken, maar Nederland is vooral een verzamelplaats van identiteiten.
De herontdekking van Nederland
Biografie Adolf Hitler

De historicus Ian Kershaw schreef twee invloedrijke boeken over Adolf Hitler. Eerder verscheen zijn biografie over deze Duitse staatsman in twee delen: "Hitler 1889-1936: Hoogmoed" en Hitler 1936-1945: Vergelding". In 2008 verscheen een nieuwe bewerking in één band onder de titel "Hitler: de biografie". Deze nieuwe bewerking is toegankelijker voor de gemiddelde lezer en zal daarom door veel lezers met een interesse voor de Tweede Wereldoorlog worden aangeschaft. Zonder Adolf Hitler zou de geschiedenis een andere loop hebben gekend. Het is daarom interessant om eens wat dieper in de psyche van deze historische persoonlijkheid te duiken.
Biografie Adolf Hitler door Ian Kershaw
Adolf Eichmann De zaak 40/61

"40/61" was het nummer van de zaak Adolf Eichmann op de rol van de Arrondissementsrechtbank in Jeruzalem. De Nederlandse schrijver Harry Mulisch bezocht in 1961 het proces in Jeruzalem en schreef hierover artikelen die werden gepubliceerd in Elseviers Weekblad. Deze reportages vormden de basis voor het boek "De zaak 40/61: een reportage", dat in 1962 verscheen bij De Bezige Bij.
In Israël werd Adolf Eichmann maandenlang verhoord. Van deze verhoren werd een uit duizenden pagina's tellend verslag opgesteld. Hierin vertelde Adolf Eichmann tot in detail wat hij had gedaan in de nazi-tijd.
Adolf Eichmann De zaak 40/61
Grote Oorlog

In het Tate Museum in Londen zag ik enkele jaren geleden een tentoonstelling met foto's van aan flarden geschoten gezichten van soldaten die de Eerste Wereldoorlog overleefden. Niets anders dan gruwelijk verminkte gezichten van gelaten in de camera kijkende slachtoffers konden het gezicht van de Grote Oorlog, zoals de Eerste Wereldoorlog tot 1940 werd genoemd, beter uitdrukken.
Eerste Wereldoorlog in een notendop
Eerste Wereldoorlog, Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog

Maarten van Rossem liet in "Drie oorlogen" zijn licht schijnen over de 'kleine geschiedenis van de twintigste eeuw'. Het boek behandelt achtereenvolgens de Eerste Wereldoorlog, de Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog.
Drie oorlogen
Zionisme door Hannah Arendt

Hannah Arendt was één van de weinige joodse intellectuelen die inzag dat de vorming van de staat Israël in 1948 gebaseerd was op een belangrijke denkfout: de oprichters gingen voorbij aan het feit dat al eeuwen mensen woonden in het gebied waar de nieuwe staat werd gevestigd.
Zionisme door Hannah Arendt
Belangrijkste nieuwsfeiten 2007

Elk jaar verschijnt in januari een uitgave in de reeks "Het aanzien van" een deel waarin de belangrijkste nieuwsfeiten van het voorgaande jaar met foto's en tekst besproken wordt.
Het aanzien van 2007
Dood van een gezonde roker
Op 2 november 2004 fietste filmmaker Theo van Gogh over het fietspad door de Linnaeusstraat in Amsterdam. Toeschouwers zagen hoe Mohammed Bouyeri, een zesentwintigjarige Marokkaanse Nederlander in een grijze regenjas over zijn islamitische gewaad en een gebreid mutsje, Theo van Gogh van zijn fiets schoot.
Moord Theo van Gogh
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail