Middeleeuws jachtslot in de bossen bij Parijs
In de Franse bossen even ten zuiden van Parijs ligt het imposante Paleis Fontainebleau. Het slot is in de middeleeuwen ontstaan. Vanaf 1528 kreeg Fontainebleau onder koning Frans I belangrijke uitbreidingen. Frans I bracht in dit kasteel een deel van zijn kunstcollectie onder en ging vaak jagen in het nabijgelegen woud. Tot en met Napoleon III beschouwden alle Franse staatshoofden het kasteel als hun belangrijkste jachtresidentie.
Jachtpartijen bij Fontainebleau

De jacht speelde een grote rol in het leven van de Franse koningen. Overdag trok de koning met vrienden en een grote groep helpers de bossen in. Dit moet u niet zien als een jacht die uitsluitend was gericht op plezier. In deze tijd was de jacht ook een noodzakelijk kwaad, want er waren veel monden te voeden in Fontainebleau. Tegenwoordig is de omgeving van Fontainebleau nog altijd een belangrijk jachtterrein. Van tijd tot tijd worden jagers nu opgejaagd door activisten die vinden dat jacht geen noodzaak meer dient en gestaakt dient te worden.
Fôret de Fontainebleau
Fontainebleau - zowel de plaats als het kasteel dragen deze naam - ligt in het midden van het Fôret de Fontainebleau. Het bos bij dit kasteel behoort tot de grootste bossen van Europa. Aan de rand van het bos liggen dorpen, zoals de kunstenaarsdorpen Barbizon en Moret-sur-Loing, en de stad Melun. De naam Barbizon zal niet onbekend in de oren klinken van kunstliefhebbers, want hier in de bossen tekenden en schilderden de kunstenaars van de School van Barbizon in het midden van de negentiende eeuw in de vrije natuur als tegenreactie op het starre classicisme dat in Parijs in de mode was.
Frans I

De meeste koningen woonden in het regeringscentrum Parijs en brachten slechts een deel van het jaar in Fontainebleau door. Kasteel Fontainebleau werd in 1137 voor het eerst genoemd in een verklaring die werd ondertekend door koning Lodewijk VII. Frans I (1515-1547) begon in 1528 met een aantal renovaties en uitbreidingen. Frans I liet onder meer een indrukwekkende ingangspoort bouwen, die tegenwoordig aan de achterkant van het paleis is gelegen. De kunstenaars Rosso en Primaticcio decoreerden een enorme kunstgalerij, waar de koning zijn kunstverzameling in onderbracht. Rosso en Primaticcio waren ook verantwoordelijk voor de inrichting en decoratie van de koninklijke slaapkamer. Primaticcio maakte ook de tekeningen die Philbert Delorme gebruikte voor de decoratie van de balkamer van Hendrik II.
In de zestiende, zeventiende en achttiende eeuw bouwde elke koning verder aan paleis Fontainebleau. Elke koning drukte zijn stempel op Fontainebleau. Mede hierdoor kreeg het paleis een uiterst ingewikkelde plattegrond en zijn zowel aan de gevels als in het interieur vele stijlen te herkennen.
Napoleon

De revolutie maakte aan het einde van de achttiende eeuw korte metten met het Franse koningshuis. Op 21 januari 1793 werd de
koning van Frankrijk, Lodewijk XVI, onthoofd. Zijn vrouw Marie Antoinette zou later dat jaar hetzelfde lot ondergaan. De agressieve Napoleon overschreed de grenzen in een poging om de heerschappij over een groot deel van Europa te vestigen.
Napoleon vond uiteindelijk bij de gelijknamige plaats zijn Waterloo, maar niet voordat hij zichzelf in de Notre-Dame in Parijs tot keizer kroonde. Paus Pius VII logeerde in de aanloop tot deze feestelijke gebeurtenis bij Napoleon op Fontainebleau.
In paleis Fontainebleau zijn veel herinneringen aan Napoleon bewaard gebleven. Zo is zijn veldbed te zien in zijn werkkamer en kwam in zijn tijd de bibliotheek in de Diana Galerie gereed. Veel belangstelling voor het geschreven woord zal Napoleon niet gehad hebben. Hij zal meer interesse hebben gehad in de imposante wereldbol die in deze zaal staat opgesteld.
Bezoek aan Fontainebleau

Paleis Fontainebleau werd vanaf de Duitse bezetting in 1871 lange tijd gebruikt door verschillende legeronderdelen. Hoewel het paleis ook in deze tijd al een museumfunctie had werd het ook gebruikt als opleidingsinstituut. In juli 1946 vond in Fontainebleau een conferentie over het lot van Vietnam plaats. Van 1949 tot 1966 werd een groot deel van het paleis gebruikt als hoofdkwartier van de NAVO.
Een bezoek aan Fontainebleau is zeer de moeite waard en aan te raden als u Frankrijk bezoekt. In veel toeristische reizen staat Fontainebleau naast Versailles op het programma. Hoewel Versailles bij toeristen misschien iets meer tot de verbeelding spreekt, komt in Fontainebleau de Franse geschiedenis meer tot leven.
Paleis Fontainebleau voor Frans I

Het exacte stichtingsjaar van het in de omgeving van Parijs staande Fontainebleau is onbekend. Wel weten we dat koning Frans I en Hendrik II het slot in de zestiende eeuw lieten uitbreiden. Het hoofdgebouw is uit 1528 en kwam onder Frans I tot stand.
Paleis Fontainebleau voor Frans I
Pracht en praal in Fontainebleau

Fontainebleau staat sinds 1981 op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het voormalige paleis van Lodewijk XVI werd tijdens de Franse Revolutie korte tijd gebruikt als militaire academie en deed later weer dienst als woning voor de grootste machthebber in Frankrijk.
Pracht en praal in Fontainebleau
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Hierin schrijven ook regelmatig over Frankrijk en Parijs. Lees
Parijs: Geschiedenis en wetenswaardigheden als u meer wilt weten over deze interessante stad. Het Kasteel van Fontainebleau komt ook voor in onze uitgave over
Parijs.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer geschiedenis Frankrijk
Frankrijk
Leestip
Parijs

Elke keer als u de Franse hoofdstad bezoekt wordt u verrast door de allure, de schoonheid en de geschiedenis van Parijs. Deze stad is het resultaat van een ontwikkeling van tweeduizend jaar. In de wereldstad Parijs kunt u uren ronddwalen. Het is gemakkelijk om van deze stad te gaan houden. Over bijna elk gebouw in het centrum van Parijs is een interessant verhaal te vertellen.
Parijs
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een aantrekkelijke geschiedenisbundel en een reis door de tijd en door Nederland. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van
opzienbarende feiten en
mooie verhalen.
Leven in de delta