AbsoluteFacts.nl

Geschiedenis Gelderland

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Kleefse enclaves in de Liemers

Grensovergang Elten Eeuwenlang behoorden enkele gebieden van Gelderland bij Duitsland. Deze gebieden, waaronder de Liemers, worden de Duitse enclaves genoemd. Tijdens het Weense Congres in 1816 werden de Kleefse enclaves toegevoegd aan het Koninkrijk der Nederlanden.
Kleefse enclaves in de Liemers

Erve Kots te Lievelde

Museum Erve Kots in Lievelde Erve Kots te Lievelde in de Achterhoek is een bezoek waard. Het hele jaar door zijn er demonstraties van verschillende ambachten in dit Gelderse openluchtmuseum, zoals spinnen, weven, klompen maken, knipmutsen opmaken, planken zagen in de houtzagerij en olie slaan in de Rosoliemolen.
Erve Kots te Lievelde

Station Ede Centrum

Historisch Museum in Station Ede Centrum In het voormalige stationsgebouw Ede Centrum is sinds 1975 het Historisch Museum van Ede gevestigd. Dit stationsgebouw uit 1902 is tegenwoordig een rijksmonument.
Station Ede Centrum

Betuweroute

Betuweroute In de laatste dertig jaar van de twintigste eeuw daalde het goederentransport op het spoor van 21 naar 8 procent. De Europese Unie wilde een halt aan deze dalende trend toeroepen en kwam met een plan: een Trans European Netwerk (TEN). Dit beleidsvoornemen werd door de Nederlandse regering opgepikt met de aanleg van de Betuweroute.
Betuweroute
Geluidsschermen Betuweroute
Betuweroute in perspectief
Betuweroute richting Duitsland

Wageningen

Wageningen Veerpont De veerdienst bij Wageningen is een van de oudste van Nederland. De veerverbinding tussen Wageningen en Randwijk in de Betuwe, die het Lexkesveer wordt genoemd, is nog altijd in de vaart. Een gemotoriseerde gierpont zet wandelaars, fietsers en automobilisten van de vroege ochtenduren tot negen uur 's avonds over.
Wageningen

Station Beekbergen

Station Beekbergen Bij het station van Beekbergen ligt een groot emplacement, dat tegenwoordig wordt gebruikt door de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Op de spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren wordt in de zomermaanden een dienstregeling in stand gehouden met oude stoomtreinen. Een bezoek aan het station van Beekbergen in Gelderland is een must voor de Nederlandse stoomliefhebber en een leuk dagje uit voor de toerist.
Station Beekbergen

Bronkhorst

Kerkje bronkhorst Via smalle wegen door een prachtig rivierenlandschap bereikt men het kleine IJsselstadje Bronkhorst. Het is een van de weinige stadjes, die buiten de middeleeuwse kern niet werden bebouwd.
Bronkhorst

IJsselbrug bij Westervoort

IJsselbrug bij Westervoort Op deze foto is goed te zien dat de IJsselbrug bij Westervoort uit vier delen bestaat. Rechts verbinden twee spoorbruggen Arnhem met de Achterhoek en Duitsland. Links ligt een fietsbrug. In het midden raast het autoverkeer over de provinciale weg van Arnhem richting Westervoort, via Duiven naar Zevenaar.
IJsselbrug bij Westervoort
Liemers: IJsseldijk tussen Lathum en Loo
IJsseldijk bij Lathum

Sint Walburgkerk in Zutphen

Walburgkerk in Zutphen (foto: Ruud van Capelleveen) Naast de Sint Walburgkerk in Zutphen staat een beeld van de naamgeefster. Walburg was een van de weinige vrouwen die in de voetsporen van Bonifatius vanuit Engeland naar Nederland kwam voor de verkondiging van het evangelie. Zoals u ziet was het een krachtige vrouw die respect afdwong. Walburg was de dochter van een Engelse koning.
Walburgkerk in Zutphen

Kastelen

Avegoor
Kasteel Rosendael
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Doorwerth

Plaatsen in Gelderland

Gemeente Doesburg
Dreumel
Gemeente Nijmegen
Nunspeet
Zaltbommel
Zutphen

Bezienswaardigheden Gelderland

Fonteinen op Het Loo
Ede Bermbioscoop
Molens in Laag-Keppel
Schrijver in landschap
Oude IJssel bij Laag-Keppel
Hartenstein in Oosterbeek
Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Looveer
Museum Henriette Polak in Zutphen
Diorama Airborne Museum
Tolhuys Coornmolen in Tolkamer
Molen van Bredevoort