Gelderland in woord en beeld
Bekijk de mooiste en historische plekjes en plaatsen van de provincie Gelderland. Maak van onze toeristische tips gebruik om deze prachtige provincie te verkennen.
Plaatsen
Arnhem
Duiven
Nijmegen
Zutphen
Fransen bij Lobith

Onder aanvoering van de bekwame legeraanvoerder Lodewijk II van Bourbon-Condé trokken de Fransen in mei 1672 ons land binnen. Bij het Tolhuis in Lobith trokken de Fransen over de Rijn.
Fransen bij Lobith in het Rampjaar 1672
Nationaal Park Veluwezoom

Even voor Arnhem takt de IJssel af van de Rijn en stroomt in bochten naar het noorden. Vanaf de IJssel zien we oprijzende heuvels van de oostelijke Veluwezoom. Hier ligt het Nationaal Park Veluwezoom, een natuurgebied van 5.000 hectaren aan de zuidkant van de Veluwe. Dit gebied dat eigendom is van de vereniging Natuurmonumenten werd in 1930 aangewezen als eerste nationaal park in Nederland.
Nationaal Park Veluwezoom
Oliemolen in Eerbeek

De geschiedenis van de watermolen aan de Eerbeekse Beek is eng verbonden met het Huis te Eerbeek, dat aan het einde van de negentiende eeuw werd gekocht door M.W.C. Weber. Zijn weduwe schonk het landgoed met huis en molen in 1942 aan Het Geldersch Landschap. Deze stichting verkocht de molen aan de pachter J.W. van Zadelhoff.
Oliemolen in Eerbeek
Apeldoorns Kanaal

Het Apeldoorns Kanaal tussen de IJssel bij Hattem en Dieren werd in twee fases aangelegd. Bijna veertig jaar na de opening van het eerste stuk was het kanaal met een verlenging tussen Apeldoorn en Dieren eindelijk helemaal klaar, maar al snel werd duidelijk dat de verwachtingen bijgesteld dienden te worden: de trein had de binnenvaart al grotendeels verdrongen.
Apeldoorns Kanaal
Radio Kootwijk

Te midden van grote zandverstuivingen en heidevelden op de Veluwe is kort na de Eerste Wereldoorlog een bijzonder gebouw gesticht: Radio Kootwijk. De radiozender was nodig om een verbinding met het toenmalige Nederlands-Indië te kunnen onderhouden.
Radio Kootwijk
Jan van Schaffelaar

Voor de Nederlands Hervormde Kerk in Barneveld staat een standbeeld van Jan van Schaffelaar, de man die tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten van de toren sprong.
Jan van Schaffelaar in Barneveld
Batenburg

De mooiste methode om het schilderachtige plaatsje Batenburg in Gelderland te bereiken is via de kronkelige Maasdijk. Ik heb deze weg, komende uit Wijchen, velen malen afgelegd. Net voor het stadje passeer je een korenmolen die hoog op de dijk gelegen veel wind vangt. Dan gaat het even later stijl naar beneden en zie je aan de rechterkant de ruïnes van het ooit imponerende kasteel van Batenburg al liggen.
Kasteel Batenburg
Kasteel Hernen

Tussen de weilanden van het Land van Maas en Waal in Gelderland staat de indrukwekkende middeleeuwse burcht in een bos op een rivierduin met eikenhout en een ven. Kasteel Hernen heeft er vroeger indrukwekkender uitgezien.
Kasteel Hernen
Duno bij Heveadorp

In de Tweede Wereldoorlog werd Villa de Duno verwoest. Een laantje met een fraai hekwerk herinnert nog aan het negentiende-eeuwse pand. In het park treffen we nog enkele resten van het eens zo statige huis. Vlakbij liggen op de kop van de stuwwal de uitkijkpunten Duno en Hunneschans.
Duno bij Heveadorp
Jachtslot Sint Hubertus

Achter de hekken van Park De Hoge Veluwe staat het jachtslot Sint Hubertus. Architect Hendrik Petrus Berlage ontwierp het gebouw in 1914 in opdracht van het echtpaar Helene en Anton Kröller-Müller. De bouw duurde van 1915 tot 1920. Helene en Anton bemoeiden zich steeds met het ontwerp en de bouw van hun woonhuis. Uiteindelijk raakte het geduld van Berlage op en nam Henry van de Velde zijn werk over.
Jachtslot Sint Hubertus
Kleefse enclaves in de Liemers

Eeuwenlang behoorden enkele gebieden van Gelderland bij Duitsland. Deze gebieden, waaronder de Liemers, worden de Duitse enclaves genoemd. Tijdens het Weense Congres in 1816 werden de Kleefse enclaves toegevoegd aan het Koninkrijk der Nederlanden.
Kleefse enclaves in de Liemers
Erve Kots te Lievelde

Erve Kots te Lievelde in de Achterhoek is een bezoek waard. Het hele jaar door zijn er demonstraties van verschillende ambachten in dit Gelderse openluchtmuseum, zoals spinnen, weven, klompen maken, knipmutsen opmaken, planken zagen in de houtzagerij en olie slaan in de Rosoliemolen.
Erve Kots te Lievelde
Station Ede Centrum

In het voormalige stationsgebouw Ede Centrum is sinds 1975 het Historisch Museum van Ede gevestigd. Dit stationsgebouw uit 1902 is tegenwoordig een rijksmonument.
Station Ede Centrum
Betuweroute

In de laatste dertig jaar van de twintigste eeuw daalde het goederentransport op het spoor van 21 naar 8 procent. De Europese Unie wilde een halt aan deze dalende trend toeroepen en kwam met een plan: een Trans European Netwerk (TEN). Dit beleidsvoornemen werd door de Nederlandse regering opgepikt met de aanleg van de Betuweroute.
Betuweroute
Geluidsschermen Betuweroute
Betuweroute in perspectief
Betuweroute richting Duitsland
Wageningen

De veerdienst bij Wageningen is een van de oudste van Nederland. De veerverbinding tussen Wageningen en Randwijk in de Betuwe, die het Lexkesveer wordt genoemd, is nog altijd in de vaart. Een gemotoriseerde gierpont zet wandelaars, fietsers en automobilisten van de vroege ochtenduren tot negen uur 's avonds over.
Wageningen
Station Beekbergen

Bij het station van Beekbergen ligt een groot emplacement, dat tegenwoordig wordt gebruikt door de Veluwse Stoomtrein Maatschappij. Op de spoorlijn tussen Apeldoorn en Dieren wordt in de zomermaanden een dienstregeling in stand gehouden met oude stoomtreinen. Een bezoek aan het station van Beekbergen in Gelderland is een must voor de Nederlandse stoomliefhebber en een leuk dagje uit voor de toerist.
Station Beekbergen
Bronkhorst

Via smalle wegen door een prachtig rivierenlandschap bereikt men het kleine IJsselstadje Bronkhorst. Het is een van de weinige stadjes, die buiten de middeleeuwse kern niet werden bebouwd.
Bronkhorst
IJsselbrug bij Westervoort

Op deze foto is goed te zien dat de IJsselbrug bij Westervoort uit vier delen bestaat. Rechts verbinden twee spoorbruggen
Arnhem met de Achterhoek en Duitsland. Links ligt een fietsbrug. In het midden raast het autoverkeer over de provinciale weg van Arnhem richting Westervoort, via
Duiven naar Zevenaar.
IJsselbrug bij Westervoort
Liemers: IJsseldijk tussen Lathum en Loo
IJsseldijk bij Lathum
Sint Walburgkerk in Zutphen

Naast de Sint Walburgkerk in Zutphen staat een beeld van de naamgeefster. Walburg was een van de weinige vrouwen die in de voetsporen van Bonifatius vanuit Engeland naar Nederland kwam voor de verkondiging van het evangelie. Zoals u ziet was het een krachtige vrouw die respect afdwong. Walburg was de dochter van een Engelse koning.
Walburgkerk in Zutphen
Kastelen
Avegoor
Kasteel Rosendael
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Doorwerth
Plaatsen in Gelderland
Bronkhorst
Gemeente Doesburg
Dreumel
Nunspeet
Zaltbommel
Bezienswaardigheden Gelderland
Museum in Gelderland
Fonteinen op Het Loo
Ede Bermbioscoop
Molens in Laag-Keppel
Schrijver in landschap
Oude IJssel bij Laag-Keppel
Hartenstein in Oosterbeek
Bevrijdingsmuseum Groesbeek
Looveer
Museum Henriette Polak in Zutphen
Diorama Airborne Museum
Tolhuys Coornmolen in Lobith
Molen van Bredevoort
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis en de monumenten in de prachtige dorpen en steden van Gelderland. Lees de interessante uitgave
Gelderland: Geschiedenis en bezienswaardigheden om meer te weten te komen over de mooiste provincie van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis