Roermondsplein in Arnhem
Verbinding tussen Nieuwe Plein en Mandelabrug

Roermondsplein

Roermondsplein in 1910
Aan de oostzijde van het Roermondsplein stond het Tehuis voor Vrouwen. Dit gebouw bleef in de oorlogsjaren gespaard, maar werd in 1977 met de aangrenzende huizen gesloopt voor het nieuwbouwproject Nieuwe Weerdjes. James Meijer had aan het Roermondsplein zijn dansschool op nummer 31. Een deel van dit pand werd later tot 1999 gebruikt door de Holistische Beweging. In de omgeving van de schipbrug waren vroeger een aantal stegen, zoals Doorzicht, een steeg met een aantal poortjes. Naast de schipbrug lag de Oude Haven. Deze binnenhaven werd na de bezetting gedempt met puin, dat door toedoen van vlijtige soldaten na de oorlog in voldoende mate aanwezig was. Bij de Oude Haven stond een groot gebouw en het fabrieksterrein van Stokvis. Verderop stonden de petroleumloodsen. Op het dak van een van deze gebouwen legde men een terras aan, dat op veel ansichtkaarten te zien is. Vanaf dit terras had men prachtig zicht op de Rijn. De petroleumloodsen werden aan het begin van de jaren dertig afgebroken. Op deze locatie bouwde men de café-restaurant Rijnpaviljoen, het tegenwoordige Rijnhotel.Peter Struycken

Tussen de verkeerswegen op het Roermondsplein zijn blauw - witte golven aangebracht naar ontwerp van Peter Struycken. Dit kunstwerk werd op loopafstand aangebracht van de ArtEZ academie waar hij les gaf.
De brug bij het verkeersplein werd helaas enkele jaren geleden afgebroken.


Nelson Mandelabrug


Mandela werd geboren in 1918 in Transkei, een provincie in Zuid-Afrika. Hij was de zoon van een stamhoofd, kreeg les op een Britse missieschool en ging daarna rechten studeren. Na zijn studietijd werkte hij als advocaat in Johannesburg. Mandela werd aan het begin van de jaren vijftig een belangrijke leider binnen de ANC-beweging. Aanvankelijk zag hij weinig in een geweldloze aanpak van zijn zaak. Nelson Mandela werd de leider van de afdeling binnen het ANC, die verantwoordelijk was voor sabotage. In 1962 werd hij gearresteerd en tot een lange gevangenisstraf veroordeeld.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis van Arnhem. Lees meer over de geschiedenis van Arnhem. Ons interessante e-book over de geschiedenis van Arnhem is een aanrader. Deze stad heeft veel te bieden. Arnhem speelde al in de vijftiende eeuw een belangrijke rol.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Gerelateerd: geschiedenis Arnhem
GelderlandGemeente Arnhem
Arnhem A/Z
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Arnhem

Geschiedenis Arnhem
Gelderland

Bezienswaardigheden in Gelderland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.