Ligging
Doesburg is één van de mooiste Nederlandse stadjes. Doesburg ligt aan de rechteroever van de Gelderse IJssel, op de plek waar de Oude IJssel uitmondt in de IJssel. Doesburg ontstond op de plaats waar ten tijde van de Romeinen een burcht was gelegen. Volgens sommige bronnen kwam de IJssel er niet vanzelf, maar werd de waterweg, ongeveer 12 jaar voor Christus, gegraven op last van de Romeinse keizer Nero Claudius Drusus. In die tijd heette de stad Drusibergum.
Vestingwerken

Doesburg leent zich vooral voor een stadswandeling of een bezoek aan de
Mosterdfabriek. De
Vestingwerken staan nu bekend onder de naam "Hoge en Lage Linie". De terreinopbouw van de vestingwerken is erg afwisselend: hoge droge en lage moerassige delen. In combinatie met de factor rust is daardoor een uniek natuurgebied ontstaan, waar wandelaars prettig kunnen vertoeven.
Geschiedenis

Vroeger lag Doesburg voor de handel erg gunstig, want alle handelsroutes naar het Munsterland passeerden de stad. In 1237 kreeg Doesburg al stadsrechten. Hierdoor is het een van de oudste steden van Nederland. Twee eeuwen later was de stad al zo belangrijk, dat zij werd opgenomen in het Hanzeverbond.

De geschiedenis van Doesburg is door de strategische ligging en de belangrijkheid voor de handel altijd bewogen geweest. Na de reformatie ging de Martinikerk of
Grote Kerk in 1586 over in protestantse handen. Vooral rond 1673, tijdens de Franse bezetting, was het een moeilijke tijd voor de bewoners van het Hanzestadje.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Doesburg zwaar geleden. Rond Doesburg werd veertien dagen zwaar gestreden. Uiteindelijk werden de Duitsers door de geallieerden verslagen en kon de stad aan de wederopbouw beginnen.
Stadhuis

Het zestiende-eeuwse stadhuis van Doesburg is een voorbeeld van laat-gotische, Nederrijnse bouwkunst. Het achtergedeelte van het stadhuis was oorspronkelijk een wijnhuis, dus de ambtenaren zullen in die tijd niet vooruit te branden zijn geweest. Met het raadhuis van Gouda behoort het stadhuis van Doesburg tot de oudste van Nederland. Ook bezit het raadhuis een van de oudste archieven van Nederland.

Opvallend is de raadzaal met de zeventiende-eeuwse schouw en het schoorsteenstuk, dat Salomo's eerste rechtspraak verbeelt.
Aan de Koepoortzijde van het raadhuis bevindt zich de blauwe steen, waarop vroeger de draaikolk of getraliede kooi werd geplaatst. Hier zette het stadsbestuur gestrafte burgers te kijk.
Gasthuiskerk
De Gasthuiskerk op de hoek van de Gasthuisstraat en de Paardenmarkt, met het aangrenzende hofje, was oorspronkelijk een hospitaal met een bijbehorende kapel. De kerk stamt uit de veertiende eeuw. De toren werd een eeuw later gebouwd. In de Gasthuiskerk bevindt zich een in Kopenhagen vervaardigd doopvont, dat een kopie is van een wit marmeren vont.
In het hofje van de Gasthuiskerk staan sfeervolle bejaardenhuisjes.
Huizen

In Doesburg staan prachtige huizen, die symbool staan voor de rijke tijden van vroeger. Huis Schoonhoven is hiervan een mooi voorbeeld. Veel gevels in Doesburg zijn van het zestiende-eeuwse type: met de brede zijde gekeerd naar de straat. De ramen liggen in geprofileerde nissen.
De Markt is het meest indrukwekkend, want hier werden de oude gebouwen gerestaureerd. Zelfs het keitjesplaveisel ligt er weer.
De Waag
De in laatgotische stijl gerestaureerde Waag aan de Koepoortstraat wordt ook wel Het Hoge Huis Gelria genoemd. Het gebouw is een typisch voorbeeld van de bouwkunst in de zestiende en zeventiende eeuw.
Als u Doesburg bezoekt bekijkt u zeker
Mosterdfabriek en de
Vestingwerken.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan de geschiedenis en de monumenten in de prachtige dorpen en steden van Gelderland. Lees de interessante uitgave
Gelderland: Geschiedenis en bezienswaardigheden om meer te weten te komen over de mooiste provincie van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Doesburg
Gelderland
Grote Kerk of Martinikerk
Leestip
Gelderland

Deze uitgave over Gelderland van Ruud van Capelleveen is zeker niet saai te noemen. Gelderland heeft een rijke geschiedenis en ook landschappelijk veel te bieden. De auteur informeert u op onderhoudende wijze over de geschiedenis en wetenswaardigheden van de honderdvijftig meest interessantste plaatsen in Gelderland.
Bezienswaardigheden in Gelderland
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis