AbsoluteFacts.nl

Nijmegen

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Waalbrug bij Nijmegen

Waalbrug vanaf Belvedere Op 16 juni 1936 opende koningin Wilhelmina om drie uur in de middag de brug over de Waal bij Nijmegen. Aan de bouw van de Waalbrug was dertig jaar voorbereiding vooraf gegaan. In 1905 werd na een bijeenkomst van de Nijmeegse Handelsvereniging in de foyer van de stadsschouwburg een commissie opgericht, waarin het raadslid Cornelis Adriaan Peter Ivens (1871-1941), de initiator van de brugdiscussie, de voornaamste spil werd.
Waalbrug bij Nijmegen

De Oversteek in Nijmegen

De Oversteek in Nijmegen Als u Nijmegen in het verleden tijdens de spitsuren bezocht, reed u bijna altijd stapvoets over de Waalbrug. De Oversteek moet het verkeer in de binnenstad ontlasten. De nieuwe brug over de Waal in Nijmegen werd in november 2013 geopend.
De Oversteek in Nijmegen
Amerikaanse Oversteek bij Nijmegen

Museum Het Valkhof

Museum Het Valkhof in Nijmegen Bij een bezoek aan Museum Het Valkhof zal het u opvallen dat Ben van Berkel het museum prachtig liet opgaan in het landschap. Aan de voorkant valt de centrale trappartij in het oog.
Museum Het Valkhof

NXP Nijmegen

NXP Nijmegen Philips Semiconductors opende in 1988 aan de Nieuwe Dukenburgseweg in Nijmegen een fabriek voor de fabricage van computerchips. Het gebouw werd ontworpen door architectenbureau AIB. De eigenlijke productiehal is gebouwd in de vorm van een enorme chip.
NXP Nijmegen

P. de Gruyter & Zn

P. de Gruyter & Zn in Nijmegen Het winkelbedrijf P. de Gruyter & Zn uit Den Bosch groeide aan het begin van de twintigste eeuw uit tot een landelijke onderneming. Het kruideniersbedrijf richtte voor de verkoop van haar kwaliteitsproducten, waarmee zij zich vooral richtte op de bovenlaag van de bevolking, een groot aantal eigen winkels in. Deze formule sloeg ook in Nijmegen aan.
P. de Gruyter & Zn

Stadsschouwburg

Stadsschouwburg Nijmegen De Stadsschouwburg aan het Keizer Karelplein behoort tot de belangrijkste gebouwen van na de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen. Kenners noemen dit de 'kroon op de wederopbouwperiode'. Het gebouw werd in 2003 gerenoveerd en verheven tot gemeentelijk monument.
Stadsschouwburg

De Waag in Nijmegen

De Waag in Nijmegen Aan de Grote Markt in Nijmegen staat het rond 1613 gebouwde waaggebouw; door sommigen ook wel Boterwaag genoemd. Het waaggebouw werd ontworpen door stadsarchitect Cornelis Janssen van Delft. Het is een rijk gedecoreerd gebouw dat doet denken aan de creaties van Hendrick de Keyser.
De Waag in Nijmegen

Kronenburgerpark

Kruittoren in Kronenburgerpark te Nijmegen In 1874 werd een wet aangenomen, waardoor het mogelijk werd de vesting Nijmegen te ontmantelen. Het gemeentebestuur van Nijmegen had, net als in andere steden het geval was, weinig oog voor het verleden en de verre toekomst. Hierdoor is veel verloren gegaan. Na het slopen van de vesting van Nijmegen werd stadspark Kronenburgerpark aangelegd.
Kronenburgerpark

Spoormonument

Eendracht maakt macht Op het voormalige Valkhofplein staat bij de westelijke ingang van het Valkhof in Nijmegen het renaissancistische Spoorwegmonument. Bekroond door een gevleugelde lauwerkrans dragende Victoria herinnert het monument uit 1884 aan de bouw van de spoorweg tussen Nijmegen en Kleef. De plaquette op de voet van het Spoorwegmonument bedankt de burgers van Nijmegen.
Eendracht maakt macht

Joris Ivensplein

Joris Ivensplein in Nijmegen Toen de stadsmuren van Nijmegen geslecht werden in de negentiende eeuw ontstond aan het einde van de Lange Hezelstraat ruimte. Op deze plaats werd in 1882 de Korenbeurs gebouwd. Het beursgebouw werd in de jaren tachtig gesloopt en op deze plaats kwam het naar de cineast Joris Ivens vernoemde Joris Ivensplein.
Joris Ivensplein

Bombardement februari 1944

Overal in Nijmegen hingen in februari 1944 aanplakbiljetten, waarop de namen van de doden waren vermeld. 771 mensen konden worden geïdentificeerd. Na een rouwplechtigheid in concertgebouw de Vereniging werden de slachtoffers van het bombardement op Nijmegen naar hun laatste rustplaats op de algemene begraafplaats aan de Graafseweg gebracht.
Bombardement Nijmegen februari 1944

Verzetsmonument de Vaandeldrager

Verzetsmonument de Vaandeldrager ook wel Jan van Hoof-monument genoemd Het bekendste beeld van Marius van Beek is het monument voor Jan van Hoof bij de Waalbrug in Nijmegen. Het is een rennende man met een vlag en staat symbool voor de vrijheid.
Verzetsmonument de Vaandeldrager

Begraafplaats Jonkerbosch

Begraafplaats Jonkerbosch Op de Burgemeester Daleslaan, de vroegere Oude Mollenhutseweg, vlakbij het voetbalstadion van NEC, vindt u de ingang naar de militaire begraafplaats Jonkerbosch. Hier rusten sinds de Tweede Wereldoorlog de stoffelijke overschotten van Britse en Canadese soldaten.
Begraafplaats Jonkerbosch

Belvédère

Nijmegen Belvedère De Belvédère was vroeger een wachttoren. Vanaf deze plaats kunt u tot ver in de Betuwe en de Ooijpolder kijken. De Belvédère staat aan de oostzijde van het Valkhof bij het Hunnerpark.
Belvédère

Keizerstad

Het Valkhof in Nijmegen Nijmegen heeft de bijnaam Keizerstad. Deze naam herinnert ons aan Karel de Grote (742-814). Deze koning van de Franken verbleef regelmatig op het Valkhof in Nijmegen.
Karel de Grote op het Valkhof

Hertog van Alva in Nijmegen

Nijmegen op oude prent De hertog van Alva werd gehaat om zijn Bloedraad en de instelling van een nieuwe belasting, de Tiende Penning, maar in Nijmegen was de door koning Filips II naar de Lage Landen gestuurde ijzervreter nog altijd welkom.
Hertog van Alva in Nijmegen

Ooijpolder

Ooijpolder De Ooijpolder bij Nijmegen maakt tegenwoordig onderdeel uit van het natuurgebied de Gelderse Poort. Voordat de boeren er dijken opwierpen was het een moerasgebied bij de Waal. De eerste dijken in de Ooijpolder werden rond 1300 aangelegd.
Ooijpolder

Nijmegen in Thema's

Tweede Wereldoorlog in Nijmegen
Geschiedenis Nijmegen
Cultuur in Nijmegen
Monumenten in Nijmegen
Verkeer in Nijmegen