Cultuurstelsel in Nederlands-Indië
Wingewest

Multatuli
Multatuli maakte zich dertig jaar lang druk over het cultuurstelsel. Zijn boek 'Max Havelaar of de Koffijveilingen der Nederlandsche Handelsmaatschappij' (1860) wordt nu beschouwd als een hoogtepunt in de Nederlandse literatuur.Het beleid in Nederlands-Indië wijzigde pas, nadat bij hongersnoden in Demak en Grobogan de helft van de bevolking was omgekomen. Er ontstond eindelijk oppositie tegen het koloniale beleid.
Oranje Nassau
Als we de geschiedenis van het koloniale beleid bestuderen komen we de naam Oranje Nassau steeds in negatieve zin tegen. Nadat Napoleon definitief verslagen was, werd tijdens het Congres van Wenen besloten dat Nederland een koninkrijk zou worden dat ook het huidige België omvatte. Engeland moest Nederlands-Indië teruggeven en dit gebied werd nu een echte kolonie.De zuidelijke provincies konden het Nederlandse gezag niet accepteren. Koning Willem I trok ten strijde, maar kon de afscheiding niet verhinderen. Nederland hield een ernstige financiële kater over aan het militaire avontuur van Willem I. Nederlands-Indië zou verandering in deze situatie moeten brengen. Het gebied zou net als in de tijd van de VOC Nederland tot economische bloei moeten brengen. Hiervoor was wel een ander beleid nodig, want met specerijen kon niet meer voldoende verdiend worden.
Cultuurstelsel
Het cultuurstelsel werd door Gouverneur-generaal Johannes van den Bosch in 1830 ingevoerd. Het voorstel van de bestuurder verving het landrentestelsel, waarin de inlandse bevolking 2/5 deel van de door haar verbouwde landbouwproducten of een vergelijkbare geldsom moest afdragen aan het koloniale bestuur. "Hier werd een economisch systeem ingevoerd, dat volstrekt indruiste tegen het in het moederland zorgvuldig gekoesterde vrije ondernemerschap," schreef Karel van het Reve over cultuurstelsel in Nederlands-Indië.In het cultuurstelsel werd de inlandse bevolking verplicht om twintig procent van de grond te gebruiken voor gouvernementsproducten. Dit waren producten waarvoor een goede markt bestond in Europa, zoals indigo, koffie, thee, suiker en tabak. De Nederlandse overheid bepaalde de prijs die de inlanders kregen. De Nederlandse Handel Maatschappij (NHM) zorgde voor het transport en de verkoop van de producten uit Nederlands-Indië. Hiermee kon de NHM, waarvan koning Willem I de hoofdaandeelhouder was, grote winsten maken.
Misstanden
Het cultuurstelsel kende vele misstanden. Ambtenaren en inlandse vorsten kregen zogenaamde 'cultuurprocenten'. Zij verdienden aan de opbrengst van de oogst en wezen daarom meestal de beste gronden aan voor de teelt van producten die onder het cultuurstelsel vielen. Soms eisten ze ook meer dan de wettelijke twintig procent landbouwgrond. De inlanders kregen een plantloon, maar deze vergoeding werd steeds veel te laag vastgesteld. Alleen de Nederlandse regering en het koningshuis, dankzij hun aandeel in de Nederlandse Handel Maatschappij profiteerden van het cultuurstelsel. Voor de bewoners van de kolonie was er de hongerdood.Wolter Robert van Hoëvell

Afschaffing cultuurstelsel
Na 1848 riepen steeds meer mensen op tot afschaffing van het cultuurstelsel. Vooral de liberale politici bekritiseerden het Nederlandse beleid. De regering ging langzaam overstag, want het economisch voordeel moest behouden worden. De liberalen vroegen en kregen meer vrije concurrentie. Doordat steeds meer particulier initiatief in Nederlands-Indië werd toegelaten, verdween het cultuurstelsel uiteindelijk. In 1870 werd de Suikerwet en de Agrarische Wet ingevoerd. Deze wetten markeerden het begin van een nieuwe episode in de uitbuiting van Nederlands-Indië. Particulieren konden zich nu vrij in de kolonie vestigen.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Door de Nederlandse geschiedenis

Door de Nederlandse geschiedenis
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisNederlands-Indië
Nederlands-Indië: einde van een kolonie
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.