Geschiedenis Rode Kruis
Rode Kruis en de Conventie van Genève
![Henri Dunant](https://www.absolutefacts.nl/img/geschiedenis/rode-kruis-henri-dunant.jpg)
Humanitaire missie
Het Rode Kruis treedt op in gebieden waar een oorlog of een ramp heerst. Het werk, dat door een leger van vrijwilligers in 175 landen wordt uitgevoerd onder de vlag van het Rode Kruis, brengt tegenwoordig hoop en hulp aan mensen in nood. Het Internationale Rode Kruis is een neutrale en onafhankelijke organisatie met een humanitaire missie.Solferino
Op 24 juni 1859, tijdens de oorlog tussen Italië en Oostenrijk, was Henry Dunant in Solferino in het Noorden van Italië ooggetuige van de verschrikkingen van de oorlog. Duizenden gewonde soldaten kregen niet de aandacht, die zij nodig hadden. Samen met lokale vrouwen hielp Henri Dunant de gewonde soldaten, door ze iets te drinken te geven of hun wonden te verzorgen.Dunant kon de verschrikkingen niet vergeten en schreef later een boek over de slachtpartij. "Een herinnering aan Solferino" werd een groot succes in Europa. Het boek werd in vele talen uitgegeven.
Internationale Rode Kruis
Op initiatief van vijf Zwitsers vond in oktober 1863 een conferentie plaats. Aan deze vergadering namen 36 delegaties deel, waaronder 14 vertegenwoordigers van landen. Tijdens de conferentie werden tien resoluties aangenomen. Er zou een internationale stichting worden opgericht, gericht op het verzorgen van gewonde soldaten. Ook werd het symbool van de beweging bepaald: een rood kruis op een witte achtergrond.Onder het Internationale Rode Kruis vallen ook de verenigingen, die in plaats van het rodekruisteken de rode halve maan als onderscheidingsteken gebruiken (in enkele Islamitische landen) of dat van de rode leeuw (in Iran).
Henri Dunant werd in 1901 onderscheiden door de toekenning van de eerste Nobelprijs voor de Vrede. Het Rode Kruis kreeg de Nobelprijs ook in de jaren 1917, 1944 en 1963.
Johan Basting
De Nederlandse afdeling van het Rode Kruis werd opgericht door Dr. Johan Basting. Deze officier van gezondheid bij de militaire geneeskundige dienst las in 1863 het boek "Een herinnering aan Solferino" van Henri Dunant en werd gegrepen door de inhoud. Later dat jaar ontmoette Basting Dunant in Berlijn. De twee geneeskundigen bleken dezelfde ideeën te hebben over de noodzaak om gewonden beter te verzorgen. Dit zou alleen kunnen als de gewonden een neutrale status zouden krijgen. Terug in Nederland verspreidde Johan Basting de ideeën van Henri Dunant. Hij ontmoette koningin-moeder Anna Paulowna, de moeder van koning Willem III, en bood haar "Een herinnering aan Solferino" aan.Oprichting Nederlandse Rode Kruis
Het is daarom niet vreemd dat Johan Basting door de Nederlandse regering werd aangewezen om de internationale conferentie in Genève bij te wonen. Basting was evenwel niet gemachtigd iets concreets ter tafel te brengen. Toen andere landen tijdens de conferentie besloten over te gaan tot de oprichting van nationale hulpverenigingen, bleef het stil in de hoek van de Nederlandse afvaardiging. Wel mocht Basting de vooraf afgesproken kwestie over de neutraliteit ter sprake brengen. Tijdens de vergadering werd de basis gelegd voor de oprichting van het eerste verdrag van Genève.In november 1864 aanvaardde de Nederlandse regering het eerste Verdrag van Genève. De oprichting van het Nederlandse Rode Kruis liet nog even op zich wachten. In 1867 richtte koning Willem III bij koninklijk besluit de hulpverleningsvereniging op. In 1885 kreeg deze vereniging officieel de naam van het Nederlandse Rode Kruis.
Werkzaamheden Rode Kruis
De werkzaamheden van het Rode Kruis werden al snel uitgebreid. De organisatie treedt niet alleen op in oorlogs- en rampgebieden, maar kreeg ook andere belangrijke taken. Een bekend voorbeeld is het schip J. Henry Dunant, waarmee aangepaste vakanties voor gehandicapten worden uitgevoerd. Daarnaast houdt het Rode Kruis zich bezig met welfarewerk, telefooncirkels, assistentie bij bloedafname en opvang van vluchtelingen. In Nederland werken ongeveer dertigduizend vrijwilligers voor het Rode Kruis.De belangrijkste en meest tot de verbeelding sprekende bezigheid van het Rode Kruis is nog altijd de hulpverlening tijdens rampen. In Nederland hoefde het Rode Kruis gelukkig niet vaak op grote schaal in actie te komen. De Watersnood van 1953 was de grootste ramp waarmee het Nederlandse Rode Kruis werd geconfronteerd. Nederlandse hulpverleners werden echter vaak uitgezonden naar een ramp in het buitenland.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
![Leven in de delta](https://www.absolutefacts.nl/abfi/rvc-leven-in-de-delta-150.jpg)
Leven in de delta
Nederlandse Kastelen
![Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats](https://www.absolutefacts.nl/abfi/nederlandse-kastelen-motte-buitenplaats-150.jpg)
Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.