Waterwolf in Groningen

Een van de grootste gemalen van Nederland staat aan het Reitdiep in het Groningse Oldehoven. Men begon in 1918 met de bouw van De Waterwolf. Het gemaal werd in 1920 voltooid. De Waterwolf is een voorbeeld van de innovatieve kracht van Nederland.
Waterwolf in Groningen
Pompstation van Dudok

Het voormalige pompstation van Esso aan de Turfsingel in Groningen werd in 1953 ontworpen door de vermaarde architect Willem Dudok. Het benzinestation van de oliemaatschappij Esso is nu een rijksmonument. De creatie van Dudok is een mooi voorbeeld van wederopbouwarchitectuur.
Pompstation van Dudok
Postkantoor Groningen

De bestemming van het postkantoor in Groningen is gewijzigd. Het monumentale pand kreeg in 2006 een nieuw doel. Het gebouw werd geschikt gemaakt voor de huisvesting van studenten. Ook de kelderverdieping van het voormalige postkantoor kreeg een nieuwe gebruiker.
Postkantoor Groningen
Stadhuis Groningen

Aan de Grote Markt in Groningen staat het Stadhuis van Jacob Otten Husly. Hij ontwierp een gebouw in de Hollandse neoclassicistische stijl. De creatie van Husly geldt als een van de beste voorbeelden van deze bouwstijl.
Stadhuis Groningen
Loge van Vrijmetselaren

De Nederlandse Orde van Vrijmetselaren werd in december 1756 opgericht. Zij werden in maart 1770 door de Grote Loge van Londen erkend. Een vrijmetselaar werkt, samen met anderen, met behulp van symbolen en rituelen aan zijn persoonlijke vorming.
Loge van Vrijmetselaren
Groninger Museum

In 1994 kreeg de stad Groningen een modern museum. Het gebouw werd ontworpen door de Italiaanse vormgever Alessandro Mendini. Hij kreeg hulp van de architecten Philippe Starck, Michele de Lucchi en Coop Himmelb(l)au.
Groninger Museum
Stadsschouwburg Groningen

De schouwburg in Groningen werd ontworpen door de architecten Frits van Gendt en Hugo Pieter Vogel. Het is sinds 1883 het belangrijkste toneelpodium in Groningen, maar er zijn tijden geweest dat de schouwburg minder mooi oogde. In de jaren zestig van de twintigste eeuw was de staat van het gebouw deerniswekkend. De gemeente dacht zelfs over sloop.
Stadsschouwburg Groningen
Station Groningen

Het station van Groningen is een monument uit de negentiende eeuw, ontworpen door Isaac Gosschalk, toen reizen nog iets bijzonders was. De meeste Nederlanders kwamen niet verder dan hun eigen dorp of stad. Het hoofdstation van Groningen, een van de fraaiste stations van Nederland, kwam gereed in 1896. Het stationsgebouw staat aan de zuidkant van de binnenstad bij het Verbindingskanaal.
Station Groningen
Groningen in vogelvlucht

In de negentiende eeuw was het een hele onderneming om vanuit de Randstad naar Groningen te reizen. De reis ging per koets of met een trekschuit. Later ontsloot het spoorwegnet de noordelijke provincie.
Groningen in vogelvlucht
Delfzijl

Delfzijl is een havenstad in het noordoosten van de provincie Groningen. De plaats ontstond in de dertiende eeuw. De naam Delfzijl werd in 1303 voor het eerst genoemd in een oorkonde en verwijst naar de sluis in het Damsterdiep, want zijl betekent sluis en Delf is de oude naam van het Damsterdiep. Maar er woonden toen al eeuwen mensen. De Romeinse militair en schrijver Plinius de Oudere bezocht deze streek.
Delfzijl
Stadskanaal

In het midden van de achttiende eeuw besloot de gemeente Groningen een kanaal aan te leggen vanaf Wildervank naar het zuidoosten, om de turf uit het veengebied beter te kunnen laten afvoeren: Stadskanaal.
Stadskanaal, historisch museum
Loppersum

Loppersum is een kleine plaats aan het kanaal de Lopster Wijmers in de provincie Groningen. De plaats ligt in het gebied waar door gaswinning door de Nederlandse Aardolie Maatschappij regelmatig aardbevingen plaatsvinden.
Loppersum
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Bezienswaardigheden in Groningen
Museum van Oudheden in Groningen
Leestip
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een aantrekkelijke geschiedenisbundel en een reis door de tijd en door Nederland. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van
opzienbarende feiten en
mooie verhalen.
Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen