AbsoluteFacts.nl

Groningen

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Stadsschouwburg Groningen

Stadsschouwburg Groningen De schouwburg in Groningen werd ontworpen door de architecten Frits van Gendt en Hugo Pieter Vogel. Het is sinds 1883 het belangrijkste toneelpodium in Groningen, maar er zijn tijden geweest dat de schouwburg minder mooi oogde. In de jaren zestig van de twintigste eeuw was de staat van het gebouw deerniswekkend. De gemeente dacht zelfs over sloop.
Stadsschouwburg Groningen

Station Groningen

Station Groningen Het station van Groningen is een monument uit de negentiende eeuw, ontworpen door Isaac Gosschalk, toen reizen nog iets bijzonders was. De meeste Nederlanders kwamen niet verder dan hun eigen dorp of stad. Het hoofdstation van Groningen, een van de fraaiste stations van Nederland, kwam gereed in 1896. Het stationsgebouw staat aan de zuidkant van de binnenstad bij het Verbindingskanaal.
Station Groningen

Groningen in vogelvlucht

Groningen in vogelvlucht In de negentiende eeuw was het een hele onderneming om vanuit de Randstad naar Groningen te reizen. De reis ging per koets of met een trekschuit. Later ontsloot het spoorwegnet de noordelijke provincie.
Groningen in vogelvlucht

Delfzijl

Delfzijl Delfzijl is een havenstad in het noordoosten van de provincie Groningen. De plaats ontstond in de dertiende eeuw. De naam Delfzijl werd in 1303 voor het eerst genoemd in een oorkonde en verwijst naar de sluis in het Damsterdiep, want zijl betekent sluis en Delf is de oude naam van het Damsterdiep. Maar er woonden toen al eeuwen mensen. De Romeinse militair en schrijver Plinius de Oudere bezocht deze streek.
Delfzijl

Stadskanaal

Streekhistorisch Centrum Stadskanaal In het midden van de achttiende eeuw besloot de gemeente Groningen een kanaal aan te leggen vanaf Wildervank naar het zuidoosten, om de turf uit het veengebied beter te kunnen laten afvoeren: Stadskanaal.
Stadskanaal, historisch museum

Bezienswaardigheden in Groningen

Museum van Oudheden in Groningen