Slot Assumburg in Heemskerk
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Landhuis, vermomd als kasteel

A. Rademaker: Slot Assumburg in 1612
Slot Assumburg in Heemskerk dateert vermoedelijk uit de dertiende eeuw. Het kasteel was in die tijd eigendom van de familie van Velsen. Het werd toen bewoond door een zoon uit de familie van Velsen, die zich Jan van Rietwijk noemde. Hij was voor de helft eigenaar van Assumburg. De andere helft behoorde toe aan Barthoud van Assendelft.Geschiedenis

Het slot heeft eigenlijk nooit gefungeerd als een werkelijk kasteel. In feite is het een landhuis, vermomd als een kasteel. Men noemt dit soort kastelen wel coulissekastelen, omdat het muurwerk niet de dikte heeft, die middeleeuwse kastelen meestal bezaten. Slot Assumburg heeft een aantal indrukwekkende torens. De twee vierkante torens dateren wellicht nog uit de vijftiende eeuw, maar de achtzijdige toren is een eeuw jonger. Ter linkerzijde van de binnenplaats bevindt zich een zestiende-eeuwse gotische galerij, die in de achttiende eeuw werd hersteld. Ze wordt aangeduid als de vierschaar.

Foto: Slot Assumburg, 1925
Bewoners
In de veertiende eeuw was het kasteel eigendom van leden van de familie van Polanen, van wie het op de Oranjes vererfde.In 1694 kocht mr. Jan Deutz het kasteel. Hij liet het kasteel en de tuinen duchtig verfraaien. Het park kreeg waterpartijen en plantsoenen. In de zeventiende eeuw vond een restauratie plaats en in 1700 werd slot Assumburg gedeeltelijk gemoderniseerd.
De familie Deutz bleef tot het midden van de negentiende eeuw eigenaar. Daarna werd het kasteel nog enige tijd verhuurd, maar het raakte danig in verval, vooral ook omdat jhr. mr. Gevers, die het kasteel had geërfd, belangrijke inventarisstukken uit het kasteel liet slopen, om die elders onder te brengen. Het ging hier om betimmeringen, marmeren schoorstenen en complete deuromlijstingen. Kasteel Assumburg was bijkans een ruïne geworden. Ook werden in die periode grote delen van de omringende landerijen verkocht. Mede daardoor raakte het slot steeds verder in verval.

Foto: Slot Assumburg in 1932
Assumburg in de twintigste eeuw
In 1911 verkreeg de Staat de eigendom van de Assumburg door een schenking. Vooral omdat Noord-Holland niet zo veel kastelen heeft, nam het Rijk het kasteel onder haar hoede, met de opzet het in de loop der tijd te restaureren en er een goede bestemming voor te vinden. In 1933 kon het kasteel als jeugdherberg in gebruik genomen worden.In de oorlogsjaren werd het kasteel jarenlang gevorderd door de Duitse bezetter. Na de oorlog heeft het kasteel nog een tijd gefungeerd als opvang voor politieke gevangenen en diende het kasteel als huis van bewaring.
Maar na deze woelige jaren werd er toch weer aan gedacht om de Assumburg op te knappen. Tientallen jaren duurde het om het kasteel te restaureren, maar ten slotte kon in 1980 de heropening plaatsvinden. Sindsdien is er een hostel in gevestigd, bedoeld voor jongeren, individueel, in groepen of in schoolverband. Met een CJP of een Stayokay-kaart kan men hier met ledenkorting overnachten.

Foto Ben Hendriks: Slot Assumburg, april 2001
Openstelling
De kasteeltuin werd gerestaureerd en is sinds 2011 toegankelijk voor het publiek.Slot Assumburg ligt aan de zuidoostkant van Heemskerk, nu bekneld tussen de nieuwbouw van deze plaats en de spoor- en snelwegen.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen. Slot Assumburg komt ook voor in de door Ben Hendriks geschreven uitgave Kastelen in Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.