Slotruïne van kasteel Egmond in Egmond aan den Hoef
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Egmond aan den Hoef

C. Pronk / H. Spilman: Slotruïne van Egmond
Van het kasteel van Egmond te Egmond aan den Hoef is niet veel meer over. Gelukkig heeft men de oorspronkelijke fundamenten in het midden van de vorige eeuw opgemetseld en van een beschermende laag voorzien, waardoor we een goed beeld kunnen krijgen van de vorm van een middeleeuws kasteel.Plattegrond

Lamoraal van Egmond

Foto Ben Hendriks: Fundering donjon, 1979
Lamoraal van Egmond was het trieste lot beschoren de geschiedenisboekjes te halen door zijn onthoofding, samen met Horne, in Brussel in 1568. Hij was trouw geweest aan Spanje en zijn katholieke geloof; hij trachtte voortdurend beide partijen, Filips II en de Nederlandse edelen, met elkaar te verzoenen. Hij vertrouwde echter te veel op Alva en liet zich wat al te gemakkelijk door diens mannen gevangen nemen. Daarop werd hij een kopje kleiner gemaakt. Dat deze terechtstelling het doel, het verzet van Oranjegetrouwen tegen de Spaanse overheersing te breken, niet is gelukt, weet vrijwel een ieder, dankzij de Tachtigjarige Oorlog.Triest genoeg, was het gevolg van deze oorlog dat het slot van Egmond in 1573 met de grond gelijk werd gemaakt. Niet door de Spanjaarden, maar in opdracht van Willem van Oranje, die bang was dat het kasteel anders in handen van de Spanjaarden zou vallen.
Abdij van Egmond
De abdij van Egmond werd in de twaalfde eeuw gesticht door de heren van Egmond. De kloosteroverste stelde Berwout van Egmond aan als rentmeester van de Abdij, die een hoeve ging bewonen bij Egmond. Deze hoeve bouwde hij uit tot een versterkte woning. Dat was niet tot genoegen van de kloosteroversten. Er ontstond een strijd tussen hen, die er in resulteerde dat het kasteel werd verwoest. Het werd echter weer opgebouwd in de vorm van de ringburcht, waarvan wij nu de fundamenten nog kunnen terugzien. Ter vervanging van deze ringburcht werd tegen het einde van de dertiende eeuw de nieuwe vierkante burcht gebouwd.Twee kastelen

Ligging slotruïne van Egmond

Foto Ben Hendriks: vierkante toren en brug, 1979
Door financiële problemen werd de staat in de zeventiende eeuw eigenares van de burchtresten. Later kwam het burchtterrein met de resten weer in het bezit van de van Egmonds en nog weer later in andere handen. In 1798 werd de burcht voor sloop verkocht, waarop in de jaren daarna vrijwel alles bovengronds verdween.De ruïne is niet moeilijk te vinden. Ze ligt aan de noordkant van het dorp Egmond, oostelijk van de oude kerk en is vrij toegankelijk.
Kasteel Egmond

Kasteel Egmond
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen. De slotruïne van Kasteel Egmond komt ook voor in onze uitgave Kastelen in Nederland 7.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.