Kasteel Maurick in Vught
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kasteel in Noord-Brabant

Foto Ruud van Capelleveen: Kasteel Maurick
Ten oosten van de weg van 's-Hertogenbosch naar Eindhoven ligt in het dorp Vught, ten oosten van de autoweg, het kasteel Maurick. Behalve een vergader- en congrescentrum is kasteel Maurick ook een gerenommeerd restaurant. In die zin is het kasteel voor het publiek te betreden.Twaalfde eeuw

De oudste delen van het huidige kasteel Maurick stammen pas uit het laatste deel van de vijftiende eeuw. Er is altijd flink getimmerd aan het kasteel, waardoor het oude kasteel nog maar nauwelijks herkenbaar is. Het poortgebouw met de twee torens en een aantal kelderruimten zijn nog authentiek, maar de rest is van veel later datum.
Bewoners
Na Katherine komt kasteel Maurick via verschillende andere families in handen van de familie Heym. In 1504 gaf jonker Heym aan een van de bouwmeesters van de Sint Jan in Den Bosch, Jan Heyns, opdracht om kasteel Maurick aan te passen aan nieuwe behoeften. Dat betekende dat het kasteel, toen al, flink werd gewijzigd. En dat was in latere eeuwen niet anders.Op een gravure van Hendrik Spilman uit de achttiende eeuw, is goed te zien dat kasteel Maurick in de achttiende eeuw verschillende trapgeveltjes bezat. In latere jaren werden deze verschillende gebouwen op gelijke hoogte gebracht met het hoofdgebouw en verdwenen de trapgeveltjes. Daarvoor in de plaats ontstond een gevel met verscheidene arkeltorentjes, die het geheel een schilderachtig aanzien geven.
Op de binnenplaats is nog een deel van een grafsteen te zien, die daar, na de afbraak van de kerk in 1885, werd ingemetseld. Hierop staat vermeld wanneer jonker Aert Heym en zijn vrouw zijn overleden.
Oranjes in Maurick
In de tachtigjarige oorlog hebben zowel prins Maurits als prins Frederik Hendrik op kasteel Maurick vertoefd. Frederik Hendrik gebruikte het kasteel als hoofdkwartier. In die tijd werd kasteel Maurick ook wel Heym Huysinghe genoemd. In 1680 moest de familie Heym noodgedwongen het kasteel verkopen. De nieuwe eigenaar werd de weduwe van Christiaan van Beresteyn. Twee eeuwen lang bleef kasteel Maurick in deze familie. Na de dood van de laatste heer van Maurick uit het geslacht Van Beresteyn, jonkheer Gijsbert, kwam het kasteel in handen van de familie van Lanschot. Deze familie gebruikte het kasteel als zomerhuis. Kort voor 1900 werd kasteel Maurick uitvoerig gerestaureerd om aan de eisen van de moderne tijd te kunnen voldoen.Later gebruik
De familie van Lanschot deed het kasteel over aan een exploitatiemaatschappij, waarna kasteel Maurick werd gebruikt als hotel-restaurant. In latere jaren werd een deel van het kasteel verhuurd aan de Nederlandse vereniging van Wegenbouwers, die er een technisch centrum in vestigde. In de stallingen bleef een restaurant gevestigd.
Foto Ruud van Capelleveen: Kasteel Maurick
Coulissekasteel
Kasteel Maurick is een goed voorbeeld van een coulissekasteel. Mede dank zij de ophaalbrug ziet kasteel Maurick er van voren wel aardig als een kasteel uit, maar bij nadere beschouwing blijkt het huis onverdedigbaar te zijn geweest. Onder meer de muurdikte zou een belegering niet lang hebben kunnen weerstaan. Maar voor de huidige bestemming, een hotel-restaurant is dat natuurlijk geen enkel bezwaar. Het kasteel schept door haar vorm en aanzien een romantische omgeving, waarin het goed verblijven is.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen. Kasteel Maurick in Vught komt ook voor in onze uitgave Kastelen in Nederland 7.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.