Kasteel Te Werve in Rijswijk
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kasteel in Zuid-Holland

Foto Ben Hendriks: Te Werve te Rijswijk
Kasteel Te Werve in Rijswijk in Zuid-Holland werd al vermeld in de dertiende eeuw. De eerst bekende eigenaar van het kasteel was Diederik van den Werve. Waarschijnlijk stond er hier toen een enkele woontoren. Het kasteel werd bewoond door verschillende eigenaren, die zich naar het kasteel Van den Werve noemden.Buitenverblijf
Omstreeks het midden van de vijftiende eeuw werd er een nieuw kasteel gebouwd, ditmaal een vierkant kasteel, dat door een gracht werd omgeven.Zoals zo veel middeleeuwse kastelen begon men in de zeventiende aan een verbouwing tot buitenverblijf. Er kwam een nieuw huis met drie vleugels rond een binnenplaats, met op een van de binnenhoeken een grote, vierkante toren.
In 1771 blijkt het kasteel in het bezit te zijn van Jacob Hendrik baron van Wassenaar. Evenals zijn voorgangers blijft het kasteel niet lang zijn eigendom. Via een Johan de Lange wordt in 1824 jonkheer Marinus Gevers van Kethel en Spraland de eigenaar. Ook hij liet enkele wijzigingen uitvoeren aan Te Werve. In de periode na Marinus Gevers kreeg Te Werve nog verschillende eigenaren en ook gedurende die tijd werd het huis weer verbouwd.
Buitenhuis
Uiteindelijk kreeg het oude kasteel de vorm zoals we dit nu kennen. Een rechthoekig gebouw met uitspringende delen aan de voorzijde. De meest westelijk vleugel is de oude vierkante toren, die tot twee verdiepingen met een zolderverdieping werd teruggebracht. Aan de andere zijde van de voorgevelpartij werd nog een serre gebouwd. Daardoor heeft het huis een fraaie voorzijde gekregen.Tegenover het huis Te Werve staat een vrijwel vierkante duiventoren met een hoogte van ruim vier meter, gedekt door een zadeldak, dat wordt afgesloten met enkele trapgeveltjes.
Recreatie
Na de particuliere bewoning werd het huis in gebruik genomen als recreatiecentrum voor personeel van de Bataafse Petroleum Maatschappij (later Shell Nederland). In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw gevorderd door de bezetter, waardoor Te Werve na de oorlog opnieuw gerestaureerd moest worden.Vanaf het begin van de deze eeuw is het huis een locatie geworden, waar presentaties, vergaderingen en seminars gehouden kunnen worden.
Toegangspoort

Foto Ben Hendriks: Toegangspoort Te Werve te Rijswijk
Sinds 2013 werd het huis opnieuw onder handen genomen. In de laatste helft van 2015 werd deze restauratie voltooid met een herstel van de brug bij de ingang. Deze brug dateert al uit 1648 en heeft enkele zeer karakteristieke pilaren, die de ingang tot het landgoed domineren.Huis De Werve in Voorburg

Huis De Werve te Voorburg
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.