Zoek in Kastelen Nederland
Het Laarwoud

Het huidige Laarwoud in Zuidlaren dateert uit zeventiende eeuw, maar de eerste bekende eigenaar was een lid van de familie Van Selbach. Deze familie behoorde tot de aanzienlijke families in Drenthe.
Het Laarwoud
Paleis Lange Voorhout

Koningin Emma woonde lange jaren op het Paleis Lange Voorhout, dat door haar al in 1896 was gekocht. Ze betrok het paleis voor een regelmatige bewoning vanaf het begin van de twintigste eeuw.
Paleis Lange Voorhout
Huis te Langerak

Vele eeuwen heeft er in Langerak een groot middeleeuws kasteel gestaan, maar er is maar bar weinig van bekend.
Huis te Langerak
Latenstein

Waar nu het Amsterdam-Rijnkanaal uitmondt in de rivier de Waal bij Tiel lag vroeger de boerderij Latenstein, een uit de middeleeuwen daterend kasteeltje, dat degradeerde tot eenvoudige boerderij. De wijk Latenstein in Tiel-Oost werd naar deze boerderij genoemd.
Latenstein
Kasteel Ter Leede

Ten noordwesten van Leerdam leidt een zeer landelijk weggetje, een dijkje eigenlijk, naar het plaatsje Leerbroek. Juist buiten Leerdam wordt het fraaie karakter van dit dijkje helaas verstoord door de oprukkende uitbreidingen van de stad Leerdam, maar zo gaat het in onze groeiende samenleving. Juist voorbij een scherpe bocht in deze weg kan rechts van de weg een met bomen beplant gebied worden waargenomen.
Kasteel Ter Leede
Kasteel Leerdam

Het kasteel van Leerdam was een stadskasteel. Het zou al in 1270 zijn gebouwd door ene Pelgrim van der Leede, die stamde uit het geslacht van de familie Van Arkel. Van der Leede zou een kasteel willen hebben dat dichter bij de stad Leerdam zou liggen en dat zijn verwoeste slot, dat verder van Leerdam lag, zou hebben moeten vervangen.
Kasteel Leerdam
Huis te Leeuwen

Hoe machtig het Huis te Leeuwen ooit was kan afgelezen worden aan een prent van Cornelis Pronk uit 1732. Links zien we daarop het huidige poortgebouw.
Huis te Leeuwen
Burcht van Leiden

Als er één kasteel in aanmerking komt om als model te dienen voor een van de oudste kasteelvormen in Nederland dan is het wel de Burcht van Leiden in het centrum van de oude stad.
Burcht van Leiden
Kasteel Limbricht

Enkele kilometers ten noordwesten van Sittard ligt in een gracht, die wordt gevoed door de Limbrichter beek, het kasteel Limbricht. Het kasteel ligt tegenover het eeuwenoude St Salviuskerkje, dat juist buiten de gracht ligt. Kasteel Limbricht is een van de meest opvallende motte kastelen in ons land. Een motte is een met de hand opgeworpen hoogte. De motte waarop het kasteel ligt is circa acht meter hoog.
Kasteel Limbricht
Slotje Limburg

In de veertiende eeuw stond in Oosterhout een boerderij, waarvan men zegt dat deze een vroenhof zou zijn geweest van de tempeliers, een middeleeuwse ridderorde, die was ontstaan in de tijd van de kruistochten. Sinds 1312 behoorde deze boerderij toe aan de ridderorde van Sint Jan.
Slotje Limburg
Loenen in Slijk-Ewijk

Het huis Loenen is een vrij eenvoudig rechthoekig gebouw met een toren aan de ingangszijde. Deze ingangszijde is op het noorden georiënteerd. Een eenvoudige trap met een tiental treden leidt naar de ingang van de bel-etage, de belangrijkste verdieping van het huis.
Loenen in Slijk-Ewijk
Kasteel Loevestein

Kasteel Loevestein is weliswaar een echt kasteel, maar dat is het niet zo lang geweest, want een algemeen aanvaarde omschrijving van een kasteel is dat het de versterkte woning moet zijn van een edelman. Loevestein is niet lang een woning geweest, maar wel eeuwenlang gevangenis.
Kasteel Loevestein
Paleis het Loo

Tegen het einde van de zeventiende eeuw kwam het paleis klaar dat in opdracht van Lodewijk XIV in Versailles was gebouwd. In heel Europa lieten veel edelen, die mee wilde tellen onder hun gelijken, een paleis of paleisje bouwen dat moest lijken op dat van de Franse Zonnekoning. En zo zijn er nu veel paleizen in Europa, die zich tooien met het etiket "Het tweede Versailles".
Paleis het Loo
Kasteel Loon op Zand

In vroeger dagen was kasteel Loon op Zand een echte burcht. Het was een vierkant kasteel, dat met zijn zware muren in brede grachten stond. In die tijd werden kasteel en dorp nog Venloon genoemd.
Kasteel Loon op Zand
Huis Loowaard

Tegen de oostgevel van de havezate De Loowaard in Loo staat een achthoekige traptoren uit 1565. Volgens een opschrift is deze toren in dat jaar gebouwd door Herman van de Loe. Hij erfde de Loowaard in 1558 van zijn vader Wessel van de Loe.
Huis Loowaard
Havezate De Luynhorst

De opvolger van de havezate de Luynhorst staat nog steeds in Didam in Gelderland. In Didam stonden ooit veel edelmanshuizen, waaronder een aantal havezaten. Verscheidene van deze huizen zijn verdwenen, maar er zijn er toch ook die tot de dag van vandaag stand hebben weten te houden.
Havezate De Luynhorst
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Kasteelgeschiedenis

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.
Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland