Restauratieperikelen Kasteel Biljoen

In de negentiende eeuw heerste onder monumentenkenners de opvatting dat monumenten, zoals kastelen, bij restauratie teruggebracht moesten worden in de vorm waarin het monument op zijn hoogtepunt verkeerde.
Restauratieperikelen Kasteel Biljoen
Paleis Kneuterdijk

We zien hier paleis Kneuterdijk met de Heulstraat in de tijd dat het paleis door de toenmalige prinses Juliana als werkpaleis werd gebruikt. Na de dood van prins Alexander in 1884 kwam Kneuterdijk in handen van koning Willem III.
Kneuterdijk in crisistijd
Kasteelruïne van Born

Het kasteel van Born brandde in 1930 af. Het gehele interieur ging verloren, maar een groot deel van de buitenmuren en het souterrain bleven bestaan. Het kasteel werd nooit herbouwd, zodat er nu een schilderachtige ruïne over is.
Kasteelruïne van Born
Kasteel Vaeshartelt

Omstreeks het jaar 1400 was Servaes of Vaes van Mulcken eigenaar van een huis en hof in de buurt van Maastricht. Dit huis heette Hartelt. Met de verkorte naam van deze eigenaar werd het huis dan ook prompt Vaeshartelt genoemd.
Kasteel Vaeshartelt
Levensavond Wilhelmina in Paleis Het Loo

Ter gelegenheid van het vijftigste sterfjaar van koningin Wilhelmina (1880-1962) organiseert Paleis Het Loo in Apeldoorn de tentoonstelling 'Wilhelmina's Levensavond'.
Levensavond Wilhelmina in Paleis Het Loo
IJskelder bij Biljoen

Een van de objecten bij kasteel Biljoen is een ijskelder. Deze ligt in het park ten zuidwesten van het kasteel. Veel bezoekers weten eigenlijk niet wat ze zien als ze in dit deel van het park rondwandelen.
IJskelder bij Biljoen
Kasteel Schaesberg

Eeuwenlang stond kasteel Schaesberg in het dal van Caumerbeek in de gemeente Landgraaf in de provincie Limburg leeg. Het gevolg was dat het huis langzaam tot een ruïne verviel.
Kasteel Schaesberg
Sterkenburg

Kasteel de Sterkenburg werd in de dertiende eeuw gebouwd als woontoren, waaraan in latere jaren diverse bijgebouwen werden toegevoegd.
In de achttiende en negentiende eeuw werd een groot gedeelte van het toen bestaande kasteel gesloopt.
Sterkenburg
De Marsch in Zutphen

In de wijk De Hoven, een wijk die aan de westkant van Zutphen ligt, staat nog steeds een landhuis dat De Marsch heet. Het is van de weg niet te zien, omdat het huis omgeven is door veel groen.
De Marsch in Zutphen
Slot van Well is te koop

Aan de Maasdijk in Well staat het slot van Malsen, dat ook het Slot van Well wordt genoemd, te koop. Het Gelderse Well is deel van de gemeente Maasdriel.
Slot van Well is te koop
Maquette Brederode

Het kasteel van Brederode werd gesticht in de tweede helft van de dertiende eeuw door een afstammeling van de toen zeer bekende familie de Van Teylingens, die op het nabij gelegen kasteel de Aelbrechtsberg in Bloemendaal resideerden.
Maquette Brederode
Parkbos Biljoen

In een wat late persaankondiging werd door de Stichtingen Het Gelders Landschap/Geldersche Kasteelen meegedeeld dat er een zomerwandeling was georganiseerd met de boswachter op het landgoed Biljoen in Velp, gemeente Rheden.
Parkbos Biljoen
Walenburg

In Langbroek, nu gemeente Wijk bij Duurstede, staat een van de bekendste woontorens van de streek, de Walenburg. Tegen de toren is een woonhuis gebouwd. Toren en huis staan in een gracht, die het complex omgeeft.
Walenburg
Valkhofvereniging wil herbouw Donjon

In 2005 werd Nijmegen tijdelijk verrijkt met een donjon, de toren van de oude burcht op het Valkhof. Met behulp van een buizenconstructie, zeildoek en een knappe beschildering was men er in geslaagd de donjon, zoals die vroeger het stadsaanzicht van Nijmegen domineerde enigszins te evenaren.
Valkhofvereniging wil herbouw Donjon
Cortenbach

In Voerendaal in Zuid-Limburg ligt het kasteel Cortenbach. Vermoedelijk bestond dit kasteel al omstreeks 1400, want toen werd een Gerard van Cortenbach genoemd, die een hof in Voerendaal zou bezitten.
Cortenbach te Voerendaal
Kasteel Heeswijk en monument

Aan de zuidzijde van kasteel Heeswijk, tegenover de ingang naar de voorburcht ligt een klein parkje met een eenvoudig monument. Dit monument is hier geplaatst op 17 september 1994 ter herdenking van de luchtlandingen, die vijftig jaar eerder hebben plaats gevonden.
Kasteel Heeswijk en monument
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Vorige kasteelberichten
Recente kasteelberichten
Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats
Leestip
Kasteelgeschiedenis

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.
Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland