Kasteel Persingen
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kleinste dorp in Nederland

Prent uit 1731 met torenachtig gebouw in Persingen (detail)
Persingen in de Ooij bij Nijmegen behoort tot de gemeente Ubbergen. Het is misschien wel het kleinste dorpje in Nederland, want er staan slechts enkele huizen en een kerkje.Geschiedenis
In een weiland ten zuidoosten van het kerkje, kan men nog zien dat hier vroeger een groter gebouw moet hebben gestaan. Dat was het kasteel van Persingen. Dit kasteel werd in het begin van de vijftiende eeuw door Hendrik van Appeltern gebouwd. Het is niet onwaarschijnlijk dat die herbouw plaats vond op de resten van een voorganger.De Van Appelterns waren heren van Persingen en beheersten hier de belangrijke handelsroute tussen Nijmegen en Kranenburg. Die handelsroute was de vaarroute via het Meer. Dit riviertje mondt nog steeds uit in de Waal, juist ten oosten van de Waalbrug, de brug, die in 1936 werd gebouwd.
Grensburcht

Kaart van Tirion, omstreeks 1741 (detail)
Kasteel Persingen was een belangrijke grensburcht, die een eeuw na de bouw open huis werd van achtereenvolgens de hertogen van Kleef en van Gelre. In de loop van de tijd werd het kasteel vele malen verwoest, maar steeds werd het weer herbouwd. Zo trok de bevolking van Nijmegen in 1582 de Ooij in waar zij de kastelen Ooij (de Kasteelse Hof) en Persingen in brand staken. Men wilde voorkomen dat de Spanjaarden gebruik konden maken van deze versterkingen om de stad Nijmegen te belagen.Restanten
Nog lang hebben er restanten van het huis gestaan. Op een tekening uit 1731 staat nog een torenachtig gebouw overeind, maar goed te zien is, dat het al in vervallen toestand is. Op de kaart van Tirion uit deze tijd wordt het kasteel nog aangegeven.De laatste restanten van het huis verdwenen ten slotte geheel na overstromingen van de rivier de Waal in 1809 en 1820.
Nu rest ons alleen nog een verhoging in het weiland in de Ooijpolder bij Nijmegen.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Nederlandse KastelenKasteel en geschiedenis
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.