Dossier Kasteel Biljoen
Kwekerij Overhagen verdwijnt
Op het voormalige kasteelterrein van Overhagen in Velp is al sinds vele tientallen jaren een kwekerij gevestigd.Na het overlijden van de laatste particuliere eigenaar van kasteel Biljoen, waartoe ook Overhagen behoort, kwam dit kasteel in 2009 met alles wat er bij behoort in handen van de stichtingen Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen.
Al enkele malen verschenen in het dagblad De Gelderlander berichten over de onderhandelingen van de pachter van de kwekerij met de nieuwe eigenaren, de genoemde stichtingen. Er zou een nieuw pachtcontract moeten worden afgesloten, maar er kon geen overeenstemming worden bereikt over de fors hogere pachtprijs.
Op 24 augustus 2015 berichtte De Gelderlander dat er inderdaad geen overeenstemming is bereikt tussen partijen en dat Kwekerij Overhagen tot verdriet van velen begin oktober 2015 definitief gesloten zal worden na 82 jaar in bedrijf te zijn geweest.
Ben Hendriks, augustus 2015
Eerdere berichten over Kasteel Biljoen
Teveel subsidie voor Biljoen

De provincie en het Gelders Landschap hebben nieuwe afspraken gemaakt. Er komt geen 132,2 maar 36,4 hectare nieuwe natuur. Dit moet in 2020 gerealiseerd zijn. Bovendien moet het Geldersch Landschap 2,6 miljoen euro terugbetalen aan de provincie.
Ruud van Capelleveen, maart 2015
Laatste bezoekkans Biljoen
De restauratie van kasteel Biljoen in Velp is gereed. Binnenkort wordt het kasteel betrokken door de huurder, de familie Heersink, die tot nu toe in de Verenigde Staten van Amerika verbleef.Aan de donateurs van de stichting Het Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen werd voor de laatste maal de kans geboden om kasteel Biljoen te bezichtigen. De mogelijkheid voor reserveren werd hiertoe vanaf 7 januari 2014 geboden, maar na enkele dagen echter was het maximum aantal bezoekers voor de weekenden van 15 op 16 en van 22 op 23 februari 2014 al voltekend. Velen moesten dus teleurgesteld worden.
Zij die wel tijdig hebben kunnen reserveren kunnen dan, behalve het geheel opgeknapte interieur, ook de gerestaureerde wandtapijten bezichtigen.
Zoals bekend werd kasteel Biljoen in 2009 gekocht van der erfgenamen van de laatste particuliere bewoner, de heer Lüps. Deze had in zijn testament bepaald dat het kasteel bewoond moest blijven, omdat hij wilde voorkomen dat Biljoen een ander karakter zou krijgen. Deze bepaling, die nageleefd moet worden door de huidige eigenaar, maakt het daardoor voor het publiek eigenlijk onmogelijk het kasteel tijdens een bewoning daarvan te bezichtigen. Je kunt je daarom afvragen of het behoud van Biljoen wel de vele miljoenen waard is, waarvoor het Gelders Landschap/Geldersche Kasteelen in de gesubsidieerde beurs moesten tasten.
Ben Hendriks, januari 2014
Biljoen verhuurd
Onlangs werd bekend dat de Amerikaanse oogchirurg Marnix Heesink en zijn echtgenote de nieuwe bewoners worden van kasteel Biljoen. Op dit moment wonen ze nog in de Verenigde Staten, waar de heer Heesink een keten bezit van klinieken, die gespecialiseerd zijn in oogheelkunde behandelingen. Het echtpaar is van plan om dit najaar kasteel Biljoen te betrekken.Het kasteel staat al enkele jaren leeg sinds de Stichtingen Gelders Landschap/Geldersche Kasteelen het kasteel in eigendom verkreeg na het overlijden van de laatste particuliere bewoner. Die tijd werd benut om het kasteel op te knappen, want de tand des tijds had behoorlijk toegeslagen. Zoals bekend had de laatste particuliere eigenaar in zijn testament bepaald dat kasteel Biljoen bewoond moest blijven.
Ben Hendriks, maart 2013
Restauratieperikelen Kasteel Biljoen
In de negentiende eeuw heerste onder monumentenkenners de opvatting dat monumenten, zoals kastelen, bij restauratie teruggebracht moesten worden in de vorm waarin het monument op zijn hoogtepunt verkeerde.Restauratieperikelen Kasteel Biljoen
Kasteel Biljoen wordt verhuurd
Het is nog niet helemaal zeker, maar het ziet er naar uit dat kasteel Biljoen binnenkort gedurende een lange periode verhuurd zal worden aan een Nederlands echtpaar, dat nu nog in het buitenland woont.Als de huurovereenkomst doorgaat, voldoet de eigenaresse van Biljoen, de stichtingen Gelders Landschap/Geldersche Kasteelen aan de bepalingen van het testament van de vorige bewoner. Deze laatste bewoner van Biljoen, de heer Lüps, had in zijn testament bepaald dat zijn kasteel Biljoen na zijn dood een economische eenheid en bij voorkeur bewoond zou moeten blijven.
In de jaren na de aankoop door de beide stichtingen is er hard gewerkt aan kasteel Biljoen. De buitenzijde is intussen geheel opgeknapt. Binnen is men nog bezig met restauratiewerk. Ook de fraaie wandtapijten worden momenteel in Mechelen in België gerestaureerd en keren na gereedkomen weer terug in Biljoen.
De familie, die na de restauratie waarschijnlijk op kasteel Biljoen komt wonen heeft verklaard dat zij 'rentmeester' willen zijn en de cultuurhistorie van het kasteel zullen respecteren. Of dit betekent dat ook het publiek in de toekomst op enige manier kan meegenieten van het gerestaureerde kasteel zal uiteraard nog moeten blijken.
Ben Hendriks, september 2012
Duurzaam behoud van Biljoen
In het zomernummer 2011 van 'Mooi Gelderland', het kwartaalblad van de Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen, staat een interessant artikel over het duurzaam behoud van het landgoed Biljoen.Dit kasteel kwam in 2008 in handen van de bovengenoemde stichtingen, die er sindsdien bij voortduring aan hebben gewerkt. Er was een grote achterstand in het onderhoud van het kasteel.
De unieke zeventiende-eeuwse wandtapijten, die in Biljoen in twee kamers hingen, verkeerden in een zeer slechte staat; onmiddellijk herstel was noodzakelijk. De tapijten zijn nu in een Belgisch atelier waar ze worden gerestaureerd. De wandtapijten worden pas teruggeplaatst als de andere herstelwerkzaamheden in het kasteel achter de rug zijn.
Het kasteel is in goede bouwkundige staat, maar er moeten desondanks allerlei werkzaamheden worden verricht aan bij voorbeeld leidingen. In de loop van de zomer van 2011 werd de buitenkant van het kasteel onder de loep genomen. Ook het landgoed krijgt veel aandacht. Een deel van het park is beperkt toegankelijk omdat er dassenburchten zijn aanwezig zijn. Studenten van de Hogeschool Larenstein voerden een hydrologisch onderzoek uit op het landgoed. Zij constateerden dat er aantal plekken zeer schoon kwelwater opborrelt, die goede mogelijkheden biedt voor zeldzame plantengroei.
De ogenschijnlijke stilte rond kasteel Biljoen is dus inderdaad maar schijn.
Ben Hendriks, september 2011
Herstel kasteel Biljoen
Toen de Stichtingen Het Geldersch Landschap en de Geldersche Kasteelen enige tijd geleden kasteel Biljoen in Velp, met behulp van forse provinciale steun, van de erven van de laatste eigenaar, de Heer Lüps, aankochten, wist men dat er nog al wat achterstallig onderhoud was.Intussen is het herstel van het inwendige van het kasteel zover gevorderd dat een huurder zich hier zou kunnen vestigen. Volgens de voorwaarden van het testament dient het kasteel bewoond te worden. Medio 2011 werd een begin gemaakt om de buitenzijde van het kasteel aan te pakken. Voor het buitenschilderwerk is intussen een opdracht verstrekt. De kleurstelling zal ongewijzigd blijven. De werkzaamheden zullen naar verwachting bijna drie maanden in beslag nemen.
Ben Hendriks, juni 2011
Biljoen groen
Een van de voorwaarden, die door de vorige eigenaar in zijn testament was opgenomen, bepaalde dat een mogelijke koper van kasteel Biljoen het voorbestaan van het huidige landgoed en de rechten van de pachters zou moeten garanderen.Hoewel de provincie Gelderland een forse bijdrage in de aankoop heeft geleverd, schijnt ze nu van het gehele landgoed een natuurgebied te willen maken, dat er voor moet zorgen dat op termijn de pachters van de boerderijen zouden moeten verdwijnen.
Zowel de boeren als het Geldersch Landschap, die nu eigenaar is van Biljoen, hebben bezwaar gemaakt tegen dit Beheerplan Natuur. Er zijn al partijen in de provinciale staten, die vragen hebben gesteld. De provincie zal dus duidelijk moeten maken wat haar bedoelingen op lange termijn precies inhouden.
Ben Hendriks, juli 2010
Bezoekcijfers kasteel Biljoen
De dit jaar door Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen geboden gelegenheid om een bezoek te brengen aan kasteel Biljoen te Velp, was al begin augustus 2009 volgeboekt.De Gelderlander meldt dat er 5500 bezoekers zijn geweest, waaronder achthonderd begunstigers, aantallen waarmee de organiserende verenigingen erg blij zijn.
Zoals bekend is moet - op grond van het testament van de laatste bewoner - kasteel Biljoen blijvend worden bewoond. Naarstig zoeken de huidige eigenaren, de hiervoor genoemde stichtingen, een geschikte huurder, die zich wil schikken naar het gebouw. Per 1 september 2009 zal men beginnen met het in een goede staat brengen van het kasteel.
Men zal ook bekijken of het mogelijk is een wandelroute rond het kasteel uit te zetten, die zodanig dient te zijn dat de privé-bewoning van kasteel Biljoen daar niet onder te lijden zal hebben. Zo zou het publiek in de toekomst toch nog, op een bescheiden wijze weliswaar, van het kasteel en de omgeving kunnen genieten.
Ben Hendriks, september 2009
Bezichtiging kasteel Biljoen
De maand augustus 2009 was de laatste periode, waarin het publiek kasteel Biljoen kon bezichtigen. Gedurende de gehele zomer werden begunstigers en overige geïnteresseerden in de gelegenheid gesteld om het kasteel te bezichtigen.Het testament van de voorlaatste eigenaar, de Heer Lüps, verplicht de nieuwe eigenaar, Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen, dat kasteel Biljoen privé bewoond moet blijven worden. Er schijnen al wel een aantal gegadigden te zijn, maar de nieuwe bewoner is nog niet gevonden.
Enkele jaren geleden waren wij, door ons lidmaatschap van de Nederlandse Kastelenstichting, in de gelegenheid kasteel Biljoen te bezichtigen toen Biljoen nog bewoond werd door de laatste bewoners, de Heer J.H.W. Lüps en zijn echtgenote Mevrouw. A.M.I.J. Lüps-Jkvr. de Block van Scheltinga. Beiden overleden in 2006.
In opdracht van de erven werd het overgrote deel van de inventaris van kasteel Biljoen verkocht. Ons bezoek nu, in 2009, was daarom enigszins teleurstellend. Het kleine gezelschap zag veel kale kamers. Het viel nu ineens op dat de wandtapijten in de beide achterkamers van Biljoen hoognodig aan een restauratie toe zijn. Ook in andere vertrekken moet nog heel wat werk verzet worden om het kasteel weer toonbaar te maken.
Alleen de grote zaal op de eerste verdieping, de zaal waarom kasteel Biljoen zo beroemd is geworden in binnen- en buitenland, was ingericht met de oorspronkelijke meubelen, hoewel de meeste meubelstukken waren afgedekt met hoezen. Deze meubels zijn omstreeks 1879 speciaal voor deze zaal van kasteel Biljoen vervaardigd. Ook de grote kroon, waarvan de kaarsjes slechts één maal hebben gebrand, toen een voorvader van de laatste bewoner op kasteel Biljoen in het huwelijk trad, hing er nog steeds.
Deze zaal is het sluitstuk van de rondleiding voor de bezoekers van kasteel Biljoen.
Het is te hopen dat de huidige eigenaar, Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen kasteel Biljoen in de toekomst van tijd tot tijd - bij voorbeeld op Monumentendag - ondanks de voorgenomen particuliere bewoning, voor het publiek zal kunnen blijven openstellen. Ten slotte heeft de aankoop van het gehele landgoed Biljoen een groot bedrag aan gemeenschapsgelden gekost.
Het was een aardige geste van de Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen om iedere bezoeker na afloop van zijn of haar bezoek een fraaie brochure over kasteel Biljoen mee te geven. Deze brochure is getiteld "Landgoed tussen Veluwe en IJssel, Buitengewoon Biljoen' en werd door de beide stichtingen in 2009 uitgegeven. Het boekwerkje geeft in kort bestek de geschiedenis van Biljoen en is rijkelijk voorzien van afbeeldingen, kaarten en plattegronden in kleur en is gedrukt op kunstdrukpapier.
Ben Hendriks, augustus 2009
Bezoekcijfers kasteel Biljoen
De dit jaar door Geldersch Landschap/Geldersche Kasteelen geboden gelegenheid om een bezoek te brengen aan kasteel Biljoen te Velp, was al begin augustus 2009 volgeboekt.Ben Hendriks, augustus 2009
Bezoek kasteel Biljoen
Nadat half januari 2009 het Gelders Landschap/Geldersche Kasteelen de sleutels van het in 2008 gekochte kasteel Biljoen hebben ontvangen, heeft men zich al beraden om het publiek in de gelegenheid te stellen om het kasteel van binnen te bekijken. Dit was tijdens de bewoning door de vorige eigenaar, de familie Lups, in principe niet mogelijk. Door een bepaling in het testament van de Heer Lups, die voorschrijft dat het kasteel opnieuw particulier bewoond moet worden, zal toekomstige bezichtiging door het publiek waarschijnlijk ook een moeilijke zaak worden.Daarom wordt het publiek in de zomer van 2009 in de gelegenheid gesteld kasteel Biljoen te bezichtigen. De donateurs hebben uiteraard een streepje voor. Zij zullen Biljoen medio juni kunnen bekijken. Daarna is het de beurt aan overige belangstellenden. Deze zullen in de periode van 20 juni tot 1 augustus 2009 kasteel Biljoen kunnen bezoeken. Een gids zal de belangstellenden dan rondleiden. Vanaf half april wordt het zowel voor individuele bezoekers, als voor groepen mogelijk zich daarvoor op te geven.
Ben Hendriks, februari 2009
Biljoen overgedragen
In november 2008 werd bekend dat kasteel Biljoen door de Stichting Gelders Landschap/Gelderse Kasteelen van de erfgenamen van de laatste eigenaar werd gekocht.Medio januari 2009 vond de overdracht van kasteel Biljoen aan de nieuwe eigenaren plaats. Naar aanleiding hiervan werd medegedeeld dat het kasteel vanaf september 2009 conform de voorwaarden van het testament particulier zal worden bewoond. Daarna zal het kasteel om die reden niet meer door het publiek bezocht kunnen worden. Wie het kasteel van binnen wil zien zal van deze kans daarom in de periode tot september 2009 gebruik moeten maken, want kasteel Biljoen wordt tot dat tijdstip enkele keren voor het publiek opengesteld.
Het is wel bijzonder jammer dat de beide stichtingen geen modus hebben gevonden om het kasteel, ondanks de particuliere bewoning, in de toekomst toch - al was het maar beperkt - voor het publiek open te stellen. Er is waarachtig te veel geld betaald om het publiek van kasteel Biljoen niet te laten meegenieten.
Ben Hendriks, november 2008
Kasteel Biljoen verkocht
Met gepaste trots meldde de website van de Stichting Het Geldersch Landschap / Stichting Vrienden van de Geldersche Kasteelen dat het door haar uitgebrachte bod zal resulteren in de aankoop van Kasteel Biljoen. Op deze manier blijft kasteel in zijn geheel - landgoed en kasteel - behouden voor het nageslacht.Annelies van der Kolk, gedeputeerde cultuurhistorie meldt op de website: "het landgoed heeft een onschatbare waarde voor de natuur en grote cultuurhistorische waarde. Het kan nu als geheel behouden en ontwikkeld worden. Dit past precies bij onze provinciale doelstelling." Janine Pijl (directeur van de Stichting Het Geldersch Landschap): "al jaren zijn wij geïnteresseerd in dit zo goed bewaard gebleven landgoed. Nu wordt onze inzet en ons geduld beloond."
De beide stichtingen berichten dat men het landgoed en het kasteel als een eenheid in stand zal houden en dat het voor het publiek in zekere mate toegankelijk moet blijven.
Ben Hendriks, november 2008
Biljoen naar Geldersch Landschap?
De Gelderlander meldt dat door verschillende geïnteresseerden een bod is uitgebracht op kasteel Biljoen. Het hoogste bod blijkt afkomstig van de Stichting Het Geldersch Landschap, die haar interesse al eerder ventileerde. Het Geldersch Landschap acht het gehele landgoed, inclusief het kasteel meer dan 11 miljoen euro waard, terwijl andere bieders niet verder komen dan zes miljoen.Uit eigen middelen wil de Stichting 2,5 miljoen euro bijdragen. De rest, 8,5 miljoen, wordt door de provincie bijgedragen. De VVD heeft al vragen gesteld in Provinciale Staten, omdat deze partij het verschil met andere biedingen wel erg hoog acht.Ondanks het hoge bod van 11 miljoen euro is het toch de vraag of het bod voor de erven van de familie Lüps hoog genoeg zal blijken te zijn.
Na het overlijden van de laatste, kinderloze, bewoner van kasteel Biljoen, de heer J.H.W. Lüps, staat het kasteel leeg. De rentmeester heeft namens de erven het kasteel inmiddels ten verkoop gegeven. De openbare inschrijving is intussen gesloten. Er schijnen thans tien belangstellenden te zijn, waar onder de Stichting Vrienden van de Geldersche Kasteelen.
In zijn testament heeft de Heer Lüps bepaald dat enerzijds de erfgenamen een zo groot mogelijke opbrengst in handen dienen te krijgen, maar anderzijds zijn er een aantal bepalingen, dat kasteel Biljoen en het landgoed als geheel moeten redden. Zo bepaalde de Heer Lüps bij voorbeeld dat kasteel Biljoen privé bewoond moet blijven. Het slot staat ook op de lijst van historisch waardevolle landgoederen en heeft sinds 1999 de titel Beschermde Buitenplaats.
Om al deze redenen vindt de Stichting Het Geldersch Landschap, waaronder ook de Stichting Vrienden van de Geldersche Kasteelen valt, dat zij de juiste nieuwe eigenaar van kasteel Biljoen zou zijn.
Ben Hendriks, oktober 2008
Kasteel Biljoen
In 1872 verkocht Johan, baron van Hardenbroek, de toenmalige eigenaar van kasteel Biljoen in Velp zijn huis aan een telg uit de familie Lüps. Hij was een lid van een gegoede familie, die oorspronkelijk afkomstig was uit het Rijnland.De kleinzoon van deze kasteeleigenaar Mr. Johan Hendrik Willem Lüps was jarenlang ambtenaar bij de Europese Gemeenschap. Hij trouwde met Jonkvrouw Albertine Marie Isabelle Jeanne de Blocq van Scheltinga. Dit echtpaar woonde jarenlang op kasteel Biljoen. In het voorjaar van 2006 overleed Mevrouw Lüps en op 29 november 2006 overleed haar man. Het paar had geen kinderen.
De grote wens van de Heer Lüps was dat Biljoen na zijn dood een bewoond kasteel zou kunnen blijven, maar of de nieuwe eigenaren, gezien de hoge successierechten zijn wens kunnen vervullen, zal voorlopig een vraag blijven.
Ben Hendriks, december 2006
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Kasteel Biljoen
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.