Dossier Huis Scherpenzeel

Foto Ben Hendriks: Huis Scherpenzeel, oostgevel
Toekomst Huis Scherpenzeel
De toekomst van huis Scherpenzeel is veilig gesteld. De gemeente Scherpenzeel heeft eind september 2005 het huis met park, poortgebouw en koetshuis overgedragen aan de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Deze Stichting werkt zeer nauw samen met de Stichting Geldersch Landschap; de beide stichtingen treden naar buiten op als één geheel.Tot 1956 werd Huis Scherpenzeel particulier bewoond. Het huis vererfde op familieleden die het huis niet zelf bewoonden, maar het verhuurden. In 1975 werd het huis verkocht aan de gemeente Scherpenzeel, die het na een restauratie in gebruik nam als gemeentehuis.
De stichtingen Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen willen proberen huis Scherpenzeel in de toekomst een functie te geven voor de plaatselijke gemeenschap; het huis zal onder meer gebruikt gaan worden als trouwlocatie.
Ben Hendriks, januari 2006
Eerdere berichten over Huis Scherpenzeel
Scherpenzeel
De gemeente Scherpenzeel is naarstig op zoek naar een geschikte locatie voor de nieuwbouw van een gemeentehuis. Aanvankelijk waren er plannen om in het park bij het oude gemeentehuis nieuwbouw te plegen, maar daardoor zou er weinig of niets van het park overblijven. In één van de plannen wordt zelfs voorgesteld om van het huidige huis alleen de voorgevel te laten staan en het bestaande gebouw achter deze gevel te vervangen door nieuwbouw!Omdat aan alle plannen grote problemen verbonden zijn zal de gemeenteraad zich in het najaar, na een nadere studie, opnieuw over deze kwestie uitspreken. Voorlopig echter zijn diverse afdelingen van het gemeentehuis van Huis Scherpenzeel verhuisd naar de locatie aan de Stationsweg.
Zoals bekend is het oude gemeentehuis een opvolger van het vroegere, vermoedelijk middeleeuwse, kasteel Scherpenzeel, dat echter pas bekend werd in de veertiende eeuw. In 1856 kreeg het Huis Scherpenzeel zijn huidige neogotische uiterlijk, maar het werd nog lang particulier bewoond.
In 1975 kwam het huis in handen van de gemeente Scherpenzeel, die het vervolgens uitvoerig liet restaureren. Het werd in gebruik genomen als gemeentehuis.
Ben Hendriks, augustus 2003
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Huis Scherpenzeel
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.