Kies een letter: zoek in ABC Amsterdam
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft elke week een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Andries Bicker

Andries Bicker kreeg veel macht toen Amsterdam dankzij de activiteiten van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) in de Gouden Eeuw de belangrijkste havenstad van de wereld werd. Bicker was staatsgezind en een tegenstander van de Oranjes. Hij voerde fel oppositie tegen Frederik Hendrik.
Burgemeester en handelaar Andries Bicker
Villa Weteringschans 24

Aan de Weteringschans, tegenover het Rijksmuseum, staan een aantal fraaie villa's. De villa Weteringschans 24 werd tussen 1878 en 1880 gebouwd voor F.J.W.H. Schmitz. Hij was directeur van de jenever- en likeurstokerij Wijnand Fockinck, lid van de gemeenteraad en was in 1872 betrokken bij de oprichting van de Amsterdamsche Omnibus-Maatschappij.
Villa Weteringschans 24 in Amsterdam
Bijenkorf in Amsterdam

Het warenhuis De Bijenkorf aan het Damrak in Amsterdam werd aan het begin van de twintigste eeuw ontworpen door de architecten Jacques van Straaten en Bernard Lubbers. Zij plaatsten de hoofdingang van de winkel aan de Dam, het plein dat jaarlijks het decor vormt voor de Dodenherdenking op 4 mei.
Bijenkorf in Amsterdam
Lodewijk Napoleon

Na de komst van Lodewijk Napoleon (1778-1846) naar Nederland in 1808 kreeg het Paleis op de Dam een nieuwe bestemming. Lodewijk woonde aanvankelijk in Den Haag. Hij had het daar niet zo naar de zin. Hij vond dat de stad waar de grootste economische belangen gebundeld waren, de hoofdstad van Nederland moest worden.
Lodewijk Napoleon in Amsterdam
Stedelijk Museum Amsterdam

Op 22 september 2012 opende koningin Beatrix het vernieuwde Stedelijk Museum in Amsterdam. Een dag later kon het publiek de schitterende kunstcollectie na acht jaar weer bekijken.
Stedelijk Museum Amsterdam
Bibliotheek Oosterdokskade

Amsterdam is druk bezig met een herinrichting van het gebied rond het Centraal Station. De omgeving bij het Oosterdokseiland krijgt hierbij nieuwe bestemmingen. Een van de gezichtsbepalende nieuwe gebouwen op de Oosterdokskade is dat van de Openbare Bibliotheek. De door de voormalige rijksbouwmeester Jo Coenen ontworpen bibliotheek kostte tachtig miljoen euro.
Bibliotheek Oosterdokskade
Poortwachter in Amsterdam

Amsterdam bouwt aan haar toekomst met de aanleg van een nieuwe metrolijn. De stad is al jaren een bouwput. Vooral de aanblik op het centrum vanaf het station ziet er weinig aanlokkelijk uit. Bouwkranen en schuttingen beheersen het zogenaamde Open Havenfront. Bij thuiskomst viel me pas de poortwachter op links in de onderhoek van de foto.
Poortwachter in Amsterdam
Albert Cuypmarkt
De markt in de Albert Cuypstraat wordt al gehouden vanaf 1904, toen dit gedeelte van de stad werd voltooid. De wijk De Pijp was eens bedoeld voor de werkende klasse. De brede straat, die ruimte biedt aan de vele marktkramen, was eens een gracht en werd vernoemd naar de landschapsschilder Albert Cuyp (1620-1691).
Albert Cuypmarkt
Geschiedenis Amsterdam

Amsterdam is een gespleten stad. Schoonheid gaat hand in hand met lelijkheid. Deze gespleten persoonlijkheid trekt veel toeristen. Het kosmopolitische karakter van Amsterdam is het gevolg van een eeuwenoude traditie van kerkelijke, filosofische en politieke tolerantie. De drang naar vrijheid leeft tot de dag van vandaag voort en vormde tegelijkertijd ook de basis voor de rellen in de jaren zestig en tachtig van de twintigste eeuw.
Geschiedenis Amsterdam
Kerken in Amsterdam

Vanaf het voorportaal van de Mozes en Aäronkerk wijst de heilige Franciscus van Assisi naar de wisselaars op het Waterlooplein. Franciscus wees in 1206 alle rijkdom af en besloot een leven te gaan leiden in dienstbaarheid aan armen en gebrekkigen. Drie jaar later begon hij ook te prediken. Weldra had hij een twaalftal volgelingen, waarmee hij naar Rome trok om toestemming te vragen voor de oprichting van een kloosterorde.
Mozes en Aäronkerk
Nieuwe Kerk
Begijnhof

Het Begijnhof aan het Spui in Amsterdam werd in 1346 gebouwd voor de huisvesting van begijnen, een zusterschap van katholieken die als non leefden, maar geen eed aan God hadden afgelegd.
Begijnhof
Leger des Heils

In de binnenstad van Amsterdam zie je de soldaten van het Leger des Heils regelmatig lopen. Het vertier in Amsterdam kent immers ook een keerzijde. Ondanks de economische welvaart is de nood in ons land nog altijd groot: prostituees, alcohol- en drugsverslaafden en dak- en thuislozen kunnen op hulp van het Leger des Heils rekenen.
Leger des Heils
Nationaal Monument op de Dam

Het Nationaal Monument op de Dam werd ontworpen door architect J.J.P. Oud. John Raedecker maakte de beelden van travertijn. De reliëfs zijn van Paul Grégoire. Het 22 meter hoge monument herdenkt de Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Nationaal Monument op de Dam
Willet Holthuysen

Het woonhuis van Abraham Willet en zijn echtgenote Louisa Willet-Holthuysen in Amsterdam bleef goed bewaard. Het huis werd een museum. In Museum Willet-Holthuysen zijn op de eerste verdieping regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Na het overlijden van mevrouw Louisa Willet-Holthuysen in 1895 liet zij haar huis, inclusief de kunstverzamelingen van wijlen haar man, na aan de gemeente Amsterdam.
Willet Holthuysen
Lees verder: meer over Amsterdam
Anne Frankhuis -
Beurs van Berlage -
Damrak -
Grachtenpanden -
Prins Hendrikkade -
Leidseplein -
Magna Plaza -
Montelbaanstoren -
Munttoren -
Nemo -
Paleis voor Volksvlijt -
Rembrandtplein -
Rijksmuseum -
Stopera -
Vondelpark -
Waag op de Nieuwmarkt
Of kijk in ons
ABC van Amsterdam.
Geschiedenis
Geschiedenis in Amsterdam
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij regelmatig aandacht aan geschiedenis van Amsterdam. Lees
Amsterdam: Stadsgeschiedenis in 150 episoden als u uw bezoek aan Amsterdam wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van Amsterdam.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Amsterdam

Ruud van Capelleveen schrijft elke week een artikel over de rijke geschiedenis van de hoofdstad van Nederland. In dit e-book verzamelde hij 150 verhalen die zijn grote interesse en betrokkenheid tonen. Deze uitgave over Amsterdam bevat 150 episoden uit de rijke geschiedenis van Amsterdam aan de hand van interessante plaatsen en opmerkelijke verhalen. U kunt de geschiedenis van deze prachtige stad en zijn soms eigenwijze inwoners volgen vanaf de middeleeuwen tot in deze tijd.
Amsterdam
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
Door de Nederlandse geschiedenis