AbsoluteFacts.nl

Amsterdam

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Geschiedenis Amsterdam

Amsterdam mooi en lelijk Amsterdam is een gespleten stad. Schoonheid gaat hand in hand met lelijkheid. Deze gespleten persoonlijkheid trekt veel toeristen. Het kosmopolitische karakter van Amsterdam is het gevolg van een eeuwenoude traditie van kerkelijke, filosofische en politieke tolerantie. De drang naar vrijheid leeft tot de dag van vandaag voort en vormde tegelijkertijd ook de basis voor de rellen in de jaren zestig en tachtig van de twintigste eeuw.
Geschiedenis Amsterdam

Kerken in Amsterdam

Mozes en Aäronkerk Vanaf het voorportaal van de Mozes en Aäronkerk wijst de heilige Franciscus van Assisi naar de wisselaars op het Waterlooplein. Franciscus wees in 1206 alle rijkdom af en besloot een leven te gaan leiden in dienstbaarheid aan armen en gebrekkigen. Drie jaar later begon hij ook te prediken. Weldra had hij een twaalftal volgelingen, waarmee hij naar Rome trok om toestemming te vragen voor de oprichting van een kloosterorde.
Mozes en Aäronkerk
Nieuwe Kerk

Begijnhof

Begijnhof Het Begijnhof aan het Spui in Amsterdam werd in 1346 gebouwd voor de huisvesting van begijnen, een zusterschap van katholieken die als non leefden, maar geen eed aan God hadden afgelegd.
Begijnhof

Leger des Heils

Leger des Heils in Amsterdam In de binnenstad van Amsterdam zie je de soldaten van het Leger des Heils regelmatig lopen. Het vertier in Amsterdam kent immers ook een keerzijde. Ondanks de economische welvaart is de nood in ons land nog altijd groot: prostituees, alcohol- en drugsverslaafden en dak- en thuislozen kunnen op hulp van het Leger des Heils rekenen.
Leger des Heils

Nationaal Monument op de Dam

Monument op de Dam met toeristen Het Nationaal Monument op de Dam werd ontworpen door architect J.J.P. Oud. John Raedecker maakte de beelden van travertijn. De reliëfs zijn van Paul Grégoire. Het 22 meter hoge monument herdenkt de Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog.
Nationaal Monument op de Dam

Willet Holthuysen

Achterzijde Willet Holthuysen Het woonhuis van Abraham Willet en zijn echtgenote Louisa Willet-Holthuysen in Amsterdam bleef goed bewaard. Het huis werd een museum. In Museum Willet-Holthuysen zijn op de eerste verdieping regelmatig tijdelijke tentoonstellingen te zien. Na het overlijden van mevrouw Louisa Willet-Holthuysen in 1895 liet zij haar huis, inclusief de kunstverzamelingen van wijlen haar man, na aan de gemeente Amsterdam.
Willet Holthuysen

Lees verder: meer over Amsterdam

Anne Frankhuis - Beurs van Berlage - Damrak - Grachtenpanden - Prins Hendrikkade - Leidseplein - Magna Plaza - Montelbaanstoren - Munttoren - Nemo - Paleis voor Volksvlijt - Rembrandtplein - Rijksmuseum - Stopera - Vondelpark - Waag op de Nieuwmarkt
Of kijk in ons ABC van Amsterdam.