AbsoluteFacts.nl

Haarlem

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Leuke plekjes met geschiedenis in Haarlem

Lodewijk Napoleon in Welgelegen

Paviljoen Welgelegen in Haarlem In 1997 publiceerde Christina de Munck 'Lodewijk Napoleon, koning van Holland'. In dit boek komt ook het Paviljoen Welgelegen in Haarlem ter sprake. In Haarlem woonde deze eerste Nederlandse koning met zijn zoon Lodewijk Louis.
Lodewijk Napoleon in Paviljoen Welgelegen

Frans Hals Museum

Frans Hals Museum in Haarlem Het pand waarin het Frans Hals Museum in Haarlem is gevestigd werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd als Oudemannenhuis. De ingangspoort en het hoofdgebouw zijn nog origineel.
Frans Hals Museum

Frans Hals

Standbeeld Frans Hals in Haarlem De kunstschilder Frans Hals werd in 1898 in Haarlem geëerd met een standbeeld van beeldhouwer H.A. Scholtz. Het monument kwam te staan in het Florapark.
Standbeeld Frans Hals in Haarlem

Koepelgevangenis

Koepelgevangenis in Haarlem Het was een revolutionaire vondst om een ronde gevangenis te bouwen. Deze vorm wordt panopticon genoemd. De gevangenbewaarders konden vanaf een toren in het midden alle gevangenisdeuren gemakkelijk in de gaten houden.
Koepelgevangenis

Hannie Schaft Monument

Hannie Schaft Munument in Haarlem Het monument in het Kenaupark in het centrum van Haarlem ter herinnering aan het leven van de communistische verzetsstrijdster Hannie Schaft is bescheiden van omvang.
Hannie Schaft Monument

Molen de Adriaan

Molen de Adriaan in Haarlem De Adriaan werd vanaf 1779 gebruikt voor het malen van schelpen, tufsteen en eikenschors. Later werd de molen gebruikt door een tabakshandelaar. De stellingmolen staat aan het Spaarne.
Molen de Adriaan

Vlamingen in Haarlem

Haarlem Vleeshal en Verweyhal Aan de markt in Haarlem bouwde men prachtige panden. Velen realiseren zich niet dat deze weelderige panden te danken zijn aan een grote toestroom van buitenlandse vluchtelingen. De economie in het noorden leefde enorm op.
Vlamingen in Haarlem

Laurens Coster

Laurens Coster in Haarlem Op de Grote Markt in het centrum van Haarlem staat een standbeeld voor de pionier van de boekdrukkunst in Nederland, Laurens Janszoon Coster (1370-1440). Coster werd in Nederland lange tijd als de uitvinder van de drukkunst gezien.
Laurens Coster in Haarlem

Waaggebouw

Waaggebouw in Haarlem De Waag in Haarlem staat op de hoek van de Damstraat en het Spaarne in Haarlem. Het gebouw werd tussen 1594 en 1599 in renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van de Haarlemse stadsarchitect Lieven de Key. De Waag werd een prestigieus project. Het mocht wat kosten.
Waaggebouw in Haarlem

Lees verder: meer over Haarlem

Grote of Sint-Bavokerk
Paviljoen Welgelegen in Haarlem
Station Haarlem