Pieter Teyler in Haarlem

Na de dood van zijn echtgenote wilde Pieter Teyler iets nalaten voor Haarlem. Teyler bepaalde Teyler in zijn testament dat er voor het beheer van zijn fortuin een stichting moest worden opgericht.
Pieter Teyler in Haarlem
Teylers Hofje
Teyler en de Verlichting
Teylers Museum
Amsterdamse Poort

De naam Amsterdamse Poort zegt het al. Via deze poort verliet men in vroeger dagen Haarlem als naar Amsterdam gereisd moest worden. Na drie uur gaans kwam men bij de Haarlemmerpoort op het Haarlemmerplein de hoofdstad binnen.
Amsterdamse Poort in Haarlem
Bakenesserkerk in Haarlem

De versierde toren van de Bakenesserkerk aan de Vrouwenstraat in Haarlem is een echte blikvanger. De witte torenspits valt meteen op. De toren dateert uit het jaar 1530 en is qua vorm bijna gelijk aan de torenspits van de Grote of St. Bavokerk op de Grote Markt in Haarlem.
Bakenesserkerk in Haarlem
De Waag in Haarlem

In het Frans Hals Museum in Haarlem kunt u een prachtig schilderij bekijken van Gerrit Berckheyde. Op dit schilderij zien we het waaggebouw aan het Spaarne. Berckheyde schilderde 'De Waag en de kraan aan het Spaarne te Haarlem' omstreeks 1670.
De Waag in Haarlem door Gerrit Berckheyde
Spaarne

Het Spaarne stroomt door Haarlem naar Spaarndam. De waterweg vormt de verbinding tussen de Haarlemmermeer en het IJ. Na de drooglegging van de Haarlemmermeer in 1852 werd de rivier een zijarm van de Ringvaart van de Haarlemmermeer.
Spaarne
Grote Markt

Aan de Grote Markt in het centrum van Haarlem staan de Grote of Sint-Bavokerk, het stadhuis, de Vishal, de Vleeshal en de Verweyhal. Het marktplein wordt opgesierd met enkele kunstwerken.
Grote Markt
Basiliek Sint Bavo

De Kathedrale Basiliek Sint Bavo is een relatief nieuwe kerk. Men begon in 1895 met de bouw. Deze nieuwe Haarlemse kerk aan de Leidsevaart moest de Sint-Josephkerk aan het Begijnhof als kathedraal vervangen en tevens als parochiekerk dienen voor de nieuwe stadsuitbreidingen van Haarlem.
Kathedrale Basiliek Sint Bavo
Verzet in Haarlem

Aan de Barteljorisstraat 19 in Haarlem is een museum ingericht ter nagedachtenis aan Corrie ten Boom. Zij was een evangeliste die in de Tweede Wereldoorlog onderdak bood aan Joden en verzetsstrijders. Het Corrie ten Boom Museum is gevestigd op de bovenverdieping van Ten Boom Juweliers.
Corrie ten Boom Museum
Lodewijk Napoleon in Welgelegen

In 1997 publiceerde Christina de Munck 'Lodewijk Napoleon, koning van Holland'. In dit boek komt ook het Paviljoen Welgelegen in Haarlem ter sprake. In Haarlem woonde deze eerste Nederlandse koning met zijn zoon Lodewijk Louis.
Lodewijk Napoleon in Paviljoen Welgelegen
Frans Hals Museum

Het pand waarin het Frans Hals Museum in Haarlem is gevestigd werd aan het begin van de zeventiende eeuw gebouwd als Oudemannenhuis. De ingangspoort en het hoofdgebouw zijn nog origineel.
Frans Hals Museum
Frans Hals

De kunstschilder Frans Hals werd in 1898 in Haarlem geëerd met een standbeeld van beeldhouwer H.A. Scholtz. Het monument kwam te staan in het Florapark.
Standbeeld Frans Hals in Haarlem
Koepelgevangenis

Het was een revolutionaire vondst om een ronde gevangenis te bouwen. Deze vorm wordt panopticon genoemd. De gevangenbewaarders konden vanaf een toren in het midden alle gevangenisdeuren gemakkelijk in de gaten houden.
Koepelgevangenis
Hannie Schaft Monument

Het monument in het Kenaupark in het centrum van Haarlem ter herinnering aan het leven van de communistische verzetsstrijdster Hannie Schaft is bescheiden van omvang.
Hannie Schaft Monument
Molen de Adriaan

De Adriaan werd vanaf 1779 gebruikt voor het malen van schelpen, tufsteen en eikenschors. Later werd de molen gebruikt door een tabakshandelaar. De stellingmolen staat aan het Spaarne.
Molen de Adriaan
Vlamingen in Haarlem

Aan de markt in Haarlem bouwde men prachtige panden. Velen realiseren zich niet dat deze weelderige panden te danken zijn aan een grote toestroom van buitenlandse vluchtelingen. De economie in het noorden leefde enorm op.
Vlamingen in Haarlem
Laurens Coster

Op de Grote Markt in het centrum van Haarlem staat een standbeeld voor de pionier van de boekdrukkunst in Nederland, Laurens Janszoon Coster (1370-1440). Coster werd in Nederland lange tijd als de uitvinder van de drukkunst gezien.
Laurens Coster in Haarlem
Waaggebouw

De Waag in Haarlem staat op de hoek van de Damstraat en het Spaarne in Haarlem. Het gebouw werd tussen 1594 en 1599 in renaissancestijl gebouwd naar een ontwerp van de Haarlemse stadsarchitect Lieven de Key. De Waag werd een prestigieus project. Het mocht wat kosten.
Waaggebouw in Haarlem
Grote of Sint-Bavokerk

De Grote of Sint-Bavokerk staat in het centrum van Haarlem aan de Grote Markt. De middeleeuwse kerk werd gebouwd in de gotische bouwstijl. Midden op het kerkgebouw staat een 78 meter hoge houten met lood bedekte toren. De kerk behoort tot de honderd mooiste monumenten van Nederland.
Grote of Sint-Bavokerk
Grote Houtpoort

Bart van Hove maakte in 1820 een schilderij van de Grote Houtpoort in Haarlem. Deze stadspoort stond aan het einde van de Grote Houtstraat bij het Houtplein. Dit markante pand in Haarlem werd in 1824 gesloopt om de stad een bredere toegangsweg te geven.
Grote Houtpoort
Huis Barnaart

Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht in Haarlem werd aan het begin van de negentiende eeuw gebouwd voor Willem Philip Barnaart. Architect Abraham van der Hart ontwierp het pand in neoclassicistische stijl. Het koetshuis en de koetsierswoning van het eerdere pand bleven behouden.
Huis Barnaart
Lees verder: meer over Haarlem
Paviljoen Welgelegen in Haarlem
Station Haarlem
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail