Zoek in Politiek
Hannie van Leeuwen

Hannie van Leeuwen was kordaat en strijdbaar, merkte CDA-leider Sybrand Buma op na haar overlijden. Hannie van Leeuwen kwam voort uit de Anti-Revolutionaire Partij (ARP). Later werd zij 'het geweten' van het CDA genoemd. Velen zullen haar nog herinneren hoe zij tijdens het CDA-congres in Arnhem streed tegen de gedoogconstructie met steun van de PVV voor het VVD-CDA-kabinet in 2010. Hannie van Leeuwen was kritisch, maar bleef de CDA altijd trouw.
Hannie van Leeuwen
Theodore Roosevelt

Het motto van de Amerikaanse president Theodore Roosevelt voor buitenlandse aangelegenheden was: spreek zacht, maar draag een dikke stok bij je. Roosevelt bracht, ondanks tegenstand van Colombia, de Panamakanaalzone onder beheer van de Verenigde Staten en voltooide het Panamakanaal.
Theodore Roosevelt
Hendrik Colijn

Hendrik Colijn (1869-1944) was in de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw vijf keer premier van Nederland. Voordat hij in de politiek ging had hij al een imposante militaire loopbaan gehad en gewerkt bij de Bataafsche Petroleum Maatschappij, een voorloper van Shell.
Hendrik Colijn
William Ewart Gladstone

De Britse liberale politicus William Ewart Gladstone (1809-1898) was tussen 1868 en 1894 vier keer premier van Engeland. Gladstone studeerde aan Eton College en Christ Church in Oxford. Na zijn studie werkte hij korte tijd als advocaat, maar hij vond al snel zijn weg in de politiek.
William Ewart Gladstone
Helmut Schmidt

Helmut Schmidt was van 1974 tot 1982 bondskanselier van Duitsland. In de jaren die volgden bleef zijn mening belangrijk. Hij was betrokken bij de uitgave van het weekblad Die Zeit en schreef boeken, zoals 'Ausser Dienst: Eine Bilanz', waarin hij ook schreef over de problemen die de bankencrisis veroorzaakten. Er verscheen regelmatig een nieuw boek met zijn overdenkingen.
Helmut Schmidt
Yasser Arafat

Yasser Arafat was van 1994 tot zijn dood in 2004 president van de Palestijnse Autoriteit. Bovendien was hij de leider van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) als de Palestijnse politieke beweging Al Fatah.
Yasser Arafat
Günter Schabowski: de man die de Muur liet vallen

Door een simpele opmerking werd de situatie bij de Berlijnse Muur onhoudbaar. Dit gebeurde tijdens een persconferentie in de chaotische nadagen van de DDR. Günter Schabowski was op 9 november 1989 hoofd voorlichting van het politbureau. Op de persconferentie deed hij mededelingen over de opheffing van het uitreisverbod voor DDR-burgers.
Günter Schabowski: de man die de Muur liet vallen
Wilfried Martens

De Belgische oud-premier en voorzitter van de Europese Volkspartij (EVP) Wilfried Martens legde om gezondheidsredenen in oktober 2013 zijn functie neer. Enkele dagen later overleed de Vlaamse christen-democraat op 77-jarige leeftijd in zijn huis in Lokeren.
Wilfried Martens
Rijkskanselier Adolf Hitler

In 1933 kwam Adolf Hitler in Duitsland aan de macht. Hiervoor was geen bloedige machtsgreep nodig: op 30 januari 1933 benoemde rijkspresident Paul von Hindenburg de leider van de NSDAP tot rijkskanselier. Later ontbond Adolf Hitler simpelweg de Rijksdag, beëindigde hiermee de democratie en begon een nationaalsocialistische dictatuur.
Rijkskanselier Adolf Hitler
Margaret Thatcher

Met haar neoliberale politiek veranderde Margaret Thatcher het leven van de Britten in de jaren tachtig. Volgens haar biograaf, Charles Moore, is Thatcher de enige Engelse politicus die een -isme creëerde: het thatcherisme. De eerste vrouwelijke premier van het Verenigde Koninkrijk en de eerste vrouwelijke Conservatieve leider vergrootte de tegenstellingen in de Britse maatschappij.
Margaret Thatcher
Winston Churchill

Het aftreden van Chamberlain maakte de weg vrij voor het premierschap van Winston Churchill. Hij vormde een coalitieregering en wierp zich als oorlogsleider van het Engelse volk op. Na de overwinning van de geallieerden tegen Duitsland viel de coalitie weer uiteen.
Velen zullen zich de foto's en filmpjes uit de oorlogsjaren herinneren waarop Winston zijn 'v'-teken maakt. Deze 'v' stond voor victorie en Winston Churchill stak hiermee zijn landgenoten een hart onder de riem.
Winston Churchill
Willem Aantjes

Ter gelegenheid van de 85e verjaardag van Willem Aantjes werd in januari 2008 in Bleskensgraaf (Zuid-Holland) een beeld onthuld in de voortuin van zijn ouderlijk huis. Met de onthulling van het standbeeld in het geboortedorp van Aantjes eerden zijn partijgenoten, waaronder Hannie van Leeuwen, de voormalig ARP/CDA-politicus. Zij gebruikten deze gelegenheid ook om spijt te betuigen voor de schade die ontstond na de publicatie van het onvolledige onderzoek van historicus Lou de Jong naar het oorlogsverleden van Aantjes.
Willem Aantjes
Selectie Politiek
Süleyman Demirel
Els Borst
Nikita Chroesjtsjov
Femke Halsema
Wim Kok
Jan Marijnissen
Ayaan Hirsi Ali
Leo Tindemans
Joop den Uyl
Richard von Weizsäcker
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail