Koning Filip niet populair
Daling populariteit

Vertrouwd beeld
Er werden verschillende zaken gemeten. Ook in Wallonië is een teruglopend vertrouwen in de monarchie bespeurbaar. In 2003 was 70 procent van de Walen voorstander van de monarchie. In 2014 kon het koningshuis in Wallonië rekenen op een aanhang van 66 procent.De onderzoekers keken naar het percentage voorstanders en onderzocht bovendien het vertrouwen dat de Belgen hebben in koning Filip. In Vlaanderen heeft 28 procent van de bevolking veel vertrouwen in koning Filip. In Wallonië is 37 procent uitgesproken voorstander van de monarchie.
Tegenstelling
De onderzoekers denken dat de daling van de populariteit van het koningshuis in Vlaanderen samenhangt met de sociale veranderingen. De Belgen leren steeds verder door en hebben zich afgekeerd van de kerk. Een monarchie wordt altijd vooral gedragen door gelovigen en laaggeschoolden. Deze groepen zijn meer gehecht aan het vertrouwde beeld van het koningschap. In Wallonië zijn ook steeds minder gelovigen en ook daar krijgt men een steeds hoger opleidingsniveau. Toch is de acceptatie van de monarchie daar toegenomen. Er speelt dus ook iets anders: de verdeelde politiek in België. In Wallonië, en dat is opmerkelijk te noemen, wil de aanhang van de monarchie dat de koning meer te zeggen krijgt. Zij zien de koning als hoeder van de eenheid van het land.Ook het aanzien van het koningshuis speelt een belangrijke rol.
Koningsdag
Koningsdag is niet erg populair in België en wordt anders gevierd dan in Nederland. De Belgische koning en zijn gezin wonen het feest nooit bij. Hij kan zijn eigen feest niet vieren, vinden de Belgen. "Hier doen we niet aan volksdansen, spelletjes of bloemenhuldes," schreef een journalist van VTM. De viering op Koningsdag gebeurt in België altijd op dezelfde wijze. Eerst is er in de voormiddag een Te Deum, een kerkdienst in de St-Michiels en St-Goedele-kathedraal in Brussel en daarna is er een officiële plechtigheid in het parlement. Het viel de Belgische royaltywatchers in november 2016 op dat bijna de hele koninklijke familie aanwezig was om de regerende vorst te vieren. "Dat is een contrast met het militaire defilé toen prins Laurent pijnlijk eenzaam in zijn veel te grote prinselijke tribune zat," scheef VTM. Dat was een lichtpuntje voor de monarchisten, maar zij werden teleurgesteld door het optreden van prins Laurent en zijn familieleden.Zonderling gedrag
Het gedrag van de leden van de Belgische koninklijke familie draagt ook bij tot de daling van de populariteit. Zo is prins Laurent al lange tijd boos op zijn familie. Op Koningsdag 2016 bezocht Laurent het Te Deum en viel weer eens op. Het werd weer een pijnlijke vertoning. Laurent wilde zijn moeder, koningin Paola, en zijn zuster prinses Astrid geen hand geven en later, in de St-Michiels en St-Goedele-kathedraal, wilde hij apart gaan zitten, maar een ceremoniemeester greep in en dirigeerde prins Laurent naar de stoel naast koningin Paola. Prins Laurent is ook boos op de regering omdat die zijn dotatie heeft verminderd. "Ik ben niet de enige die ontevreden is," zei de prins bij het verlaten van de kathedraal.Dat klopt. In de sociale media werd de operettevertoning van Koningsdag veroordeeld en velen, vooral Vlamingen, grepen de gelegenheid aan om te wijzen op de hoge kosten van het koningshuis.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: Koningshuis België
Koningshuis BelgiëKoninklijke Geschiedenis
Thema Koning Filip
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Koninklijke geschiedenis

Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Engelse koningen en koninginnen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.