1813, Landing koning Willem I in Scheveningen
Napoleon Bonaparte

Franse tijd
In de Franse tijd, onder koning Lodewijk Napoleon, veranderde er veel in Nederland. Plaatselijke maten en gewichten verdwenen. In het vervolg zou in heel Nederland op dezelfde manier recht gesproken worden. De burgerlijke stand en het onderwijs werden drastisch gereorganiseerd. In een paar jaar werd Nederland klaargestoomd voor de moderne tijd. Een moderne tijd, waarin de burger het meer en meer voor het zeggen zou krijgen. In 1813 versloegen Rusland, Oostenrijk en Pruisen en Zweden Napoleon Bonaparte bij Leipzig. In Nederland ontstond een gezagsvacuüm. De Franse troepen waren in verwarring. Geallieerde troepen namen een aantal Nederlandse steden in.Een aantal notabelen maakte van deze gelegenheid gebruik en legde contacten met prins Willem van Oranje (1772-1843), de zoon van de laatste Oranje-stadhouder in Engeland. Met Engelse hulp landde hij op 30 november 1813 in Scheveningen. Het was geen zegenrijke intocht. Niemand stond op hem te wachten. Een paar vissers hielpen hem uit de boot en brachten hem met een kar naar het dorp.
Koning op de troon

Nieuwe constitutie
Op 2 december 1813 presenteerden zijn getrouwen Willem in Amsterdam; niet als stadhouder Willem VI, maar als koning Willem I. De Leidse professor Johan Melchior Kemper (1776-1824) schreef over deze gebeurtenis: "Het is geen Willem de Zesde, die het Nederlandse volk heeft teruggevraagd, zonder te weten wat het eigenlijk van hem te hopen of te verwachten had. Het is Willem de Eerste, die als soeverein vorst naar de wens van de Nederlanders onder het volk optreedt, dat eens door ene Willem I aan de slavernij van een schadelijke buitenlandse overheersing werd ontrukt. Uw burgerlijke vrijheid zal door wetten van een door vrijheid waarborgende constitutie, zekerder dan tevoren gevestigd zijn."Koning Koopman
In de jaren die volgden leerden de Nederlandse bestuurders het karakter van koning Willem I goed kennen. Hij ontwikkelde zich tot 'Koning Koopman'. Koning Willem I kon slecht omgaan met mensen. Hij was niet geïnteresseerd in andere meningen en bracht geen waardering op voor het werk van anderen. Voor alles, zorgde hij vooral voor zijn eigen positie en financiële gewin."Wanneer de overgang naar de moderne tijd in Nederland zich zonder schokken heeft kunnen voltrekken, wanneer daarover de continuïteit tussen onze achttiende- en negentiende-eeuwse geschiedenis bewaard is gebleven, dan dankzij hem en zijn economische politiek. Wat een koning daarmee vergaarde en ons naliet, heeft zich tien- ja honderdvoudig vermenigvuldigd, zoals de erfenis van een groot koopman behoort te doen," schreef het echtpaar Annie en Jan Romein over koning Willem I.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer informatie over royalty
Hoofdpagina RoyaltyLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Koninklijke geschiedenis

Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Engelse koningen en koninginnen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.