Sophie van Wurtemberg

Koningin Sophie was een belezen vrouw. Zij was intelligent en correspondeerde met politici en wetenschappers, maar gelukkig was zij niet. Ze schreef haar verdriet van zich af in brieven en in haar memoires. Sophie verloor een zoon en haar huwelijk met koning Willem III was geen succes.
Sophie van Wurtemberg
Willem-Alexander naar Huis ten Bosch

Koning Willem-Alexander verhuisde in 2019 met zijn gezin naar Huis ten Bosch in Den Haag. Willem-Alexander keerde hiermee terug naar het paleis waar hij zijn jeugd doorbracht. Hij verliet de Eikenhorst, waar hij zijn gezin stichtte. In een vraaggesprek noemde hij de periode op de Eikenhorst vijftien prachtige jaren. In de afgelopen jaren is paleis Huis ten Bosch voor 63,1 miljoen euro gerenoveerd. Het werk nam vier jaar in beslag.
Willem-Alexander naar Huis ten Bosch
Doodstrijd Alexander

Willem Alexander Karel Hendrik Frederik, prins van Oranje, overleed 's middags om twee uur op 32-jarige leeftijd aan een hartverlamming, meldde een inlegvel bij de Tilburgsche Courant op 21 juni 1884. De kranten hadden al dagenlang geschreven over de slechte gezondheid van prins Alexander, de jongste zoon van koning Willem III en Sophie van Wurtemberg.
Doodstrijd Alexander
Majesteitsschennis geschrapt

De Tweede Kamer besloot in april 2018 om majesteitsschennis niet meer strafbaar te stellen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven diende hiervoor een initiatiefwet in. Hij kreeg veel bijval. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer vond het artikel niet langer zinvol.
Majesteitsschennis geschrapt
Buitenechtelijke zoon van prins Carlos

Hugo Klynstra mag de naam van zijn vader aannemen en zich prins noemen. Dit bepaalde de Raad van State in een zaak in hoger beroep die werd aangetekend door prins Carlos nadat de rechtbank in Den Haag in 2016 eerder tot hetzelfde oordeel was gekomen. Hugo Klynstra is een buitenechtelijke zoon van prins Carlos de Bourbon de Parme.
Buitenechtelijke zoon van prins Carlos
Rapport Van Baalen

De Nederlandse regering heeft geen geheime belastingdeal met het koninklijk huis gemaakt. Minister-president Mark Rutte nam op 1 december 2017 op het ministerie van Algemene Zaken het rapport van het historisch onderzoeksteam onder leiding van Carla van Baalen in ontvangst. Dit rapport kreeg de titel 'Het inkomen van de Koning'.
Rapport Van Baalen
De Horsten naar Willem-Alexander
Beatrix schonk het landgoed De Horsten op 8 november 2017 aan Willem-Alexander. Het landgoed is sinds 1845 in het bezit van de koninklijke familie. Het landgoed in Wassenaar en Voorschoten is ruim 400 hectare groot. Hierop staat onder meer het woonhuis van Willem-Alexander en Máxima.
De Horsten naar Willem-Alexander
Jorge Zorreguieta
Jorge Horacio Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, overleed op 8 augustus 2017 op 89-jarige leeftijd in Buenos Aires. Jorge Zorreguieta leed sinds lange tijd aan een vorm van non-Hodgkin lymfoom. In het weekend voor zijn overlijden vloog Máxima naar Argentinië om haar vader te bezoeken.
Jorge Zorreguieta
Regentes in Lange Voorhout

Koningin Emma woonde jarenlang in Paleis Lange Voorhout in Den Haag. Voordat Wilhelmina op 18-jarige leeftijd kon worden ingehuldigd als koningin, gaf ze acht jaar lang inhoud aan het regentschap.
Regentes in Lange Voorhout
Ontvoering van Filips Willem

Filips Willem van Oranje was een zoon van Willem van Oranje. Hij werd in 1568, aan het begin van de Nederlandse Opstand, door de Spanjaarden gevangen genomen. Filips Willem (1554-1618) studeerde aan de universiteit van Leuven.
Ontvoering van Filips Willem
Louise de Coligny

Louise de Coligny was de vierde en laatste echtgenote van Willem van Oranje. Zij stond bekend als een knappe en intelligente vrouw. Zij was bovendien een vrouw met een sterk geloof. Louise bleef vredelievend, hoewel zij twee echtgenoten door geweld verloor.
Louise de Coligny (1555-1620)
Brieven van Kew

Kort na zijn aankomst in Engeland schreef stadhouder Willem V van Oranje-Nassau in 1795 brieven waarin hij opriep tot opstand tegen de Franse bezetter in Nederland en gaf hij de gouverneurs van de Nederlandse kolonies opdracht om de overzeese gebieden over te dragen aan de Engelsen.
Brieven van Kew
Rimpeling in de hofvijver

Het Haags Historisch Museum bewaart een gezicht op de Hofvijver vanaf de Korte Vijverberg van Paulus Constantijn la Fargue. De kunstenaar schilderde deze voorstelling van het Binnenhof in Den Haag in 1762, het jaar waarin Peter III van Rusland na zeven maanden werd afgezet door Catharina II, de tsarina die later werd aangeduid als De Grote.
Rimpeling in de hofvijver
De triomf van Frederik Hendrik

Amalia van Solms, de echtgenote van stadhouder Frederik Hendrik van Oranje, kocht op 17 mei 1645 een stuk grond in het Haagse Bos om daar een bescheiden lusthuis te bouwen. Later veranderde Amalia van gedachten. Het bescheiden buitenhuis moest een imponerend paleis worden.
De triomf van Frederik Hendrik
Begroting Koninklijk Huis

Bij de bespreking van de begroting van het Koninklijk Huis wordt elk jaar de pracht en praal ter sprake gebracht: het zeilschip de Groene Draeck, de Gouden Koets, de paleizen Soestdijk, Noordeinde en Huis Ten Bosch en de koninklijke entourage. Dit gebeurde ook op 27 oktober 2016.
Begroting Koninklijk Huis
Rutte wil onderzoek naar compensatieregeling
Naar aanleiding van de onthulling van RTL over een geheime compensatieregeling van premier Piet de Jong met het Koninklijk Huis in de jaren zeventig kondigde premier Mark Rutte op 11 oktober 2016 aan een onderzoek te zullen uitvoeren naar de manier waarop het inkomen van de Oranjes is samengesteld.
Rutte wil onderzoek naar compensatieregeling
Oranjes verkopen kunst

Leden van de koninklijke familie hebben in de afgelopen jaren enkele werken uit de privé-collectie verkocht zonder deze eerst aan te bieden aan Nederlandse musea. Dit gebeurde met toestemming van de Nederlandse overheid.
Oranjes verkopen kunst
Koninklijk Huis betaalt geen belasting

RTL Nieuws bracht op 10 oktober 2016 aan het licht dat er een geheime afspraak bestaat tussen de Nederlandse overheid en het Koninklijk Huis, waardoor betaalde belasting heimelijk wordt gecompenseerd. De koning moet belasting betalen, maar doet dat feitelijk niet, omdat hij hiervoor een geheime aanvullende uitkering ontvangt.
Koninklijk Huis betaalt geen belasting
Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms

Frederik Hendrik van Oranje trad op 4 april 1625 in het huwelijk met Amalia van Solms, een achternicht, waarmee hij vanaf 1622 een amoureuze relatie onderhield. Omstreeks 1647 schilderde de kunstenaar Gerard Honthorst een portret van de familie van Oranje.
Frederik Hendrik van Oranje en Amalia van Solms
Beschermheer voor prins Hendrik

In oktober 1979 gaf Loe de Jong een persconferentie in Nieuwspoort in Den Haag ter gelegenheid van het verschijnen van het negende deel van zijn geschiedschrijving over het koninkrijk in de Tweede Wereldoorlog. In dit deel deed hij een onthulling: de echtgenoot van koningin Wilhelmina, Hendrik van Mecklenburg-Schwerin, had in de jaren twintig een buitenechtelijk kind verwekt. De mededeling van Loe de Jong sloeg in als een bom.
Beschermheer voor prins Hendrik
Bernhard en King Kong
Na de Tweede Wereldoorlog stelde het parlement een onderzoek in naar de gebeurtenissen in de oorlogsjaren. De Parlementaire Enquête Regeringsbeleid 1940-1945 moest helderheid scheppen, maar dit lukte niet altijd. Zo kwam men weinig te weten over het werk van Christiaan Lindemans, de verzetsman die verkeerde in de vriendenkring rond prins Bernhard en vanwege zijn aapachtige gestalte King Kong werd genoemd.
Bernhard en King Kong: Parlementaire Enquête Regeringsbeleid
Bernhard en King Kong II Opwinding
Bernhard en King Kong III Verraad
Bernhard en King Kong IV Wittouck
Bernhard en King Kong V Lindemans
Bernhard en King Kong VI Market Garden
Bernhard en King Kong VII Schuld
Freule vertelt over enquêtecommissie 1940-1945

Wttewaall van Stoetwegen vertelt in haar autobiografie weinig over de koninklijke familie. Zij was vanaf haar studietijd bevriend met Juliana en bezocht het prinselijk paar regelmatig. Als Christine Wttewaall van Stoetwegen ziek was werd ze op paleis Soestdijk vertroeteld en verpleegd.
Freule vertelt over enquêtecommissie 1940-1945
Koningshuis onder vuur

In opdracht van de NOS onderzocht Ipsos in april 2016 het draagvlak voor het Koninklijk Huis. De cijfers tonen een dalende trend. Tijdens de troonswisseling in 2013 was 78 procent voor de monarchie. Dit cijfer is in drie jaar gedaald tot 65 procent. In 2008 was nog 80 procent van de Nederlanders voorstander van de monarchie.
Koningshuis onder vuur
Onderhoudskosten Groene Draeck

Het onderhoud van het koninklijke plezierjacht de Groene Draeck leidt tot onnodig hoge onderhoudskosten, schreef de Volkskrant in maart 2016. Eerder maakte RTL Nieuws al bekend dat de onderhoudskosten van de zeilboot structureel hoger waren dan de jaarverslagen suggereerden.
Onderhoudskosten Groene Draeck
Engelbrecht van Nassau

Engelbrecht van Nassau was van 1403 tot 1442 heer van Breda. Ook deze voorvader van Willem van Oranje werd geboren op kasteel Dillenburg. Hij verwierf de heerlijkheid Breda door zijn huwelijk met Johanna van Polanen.
Engelbrecht van Nassau
Stadhouder Willem V naar Pruisen
De laatste stadhouder van Nederland, Willem V van Oranje-Nassau (1748-1806), wordt een mislukkeling genoemd. Willem V kon moeilijk besluiten nemen en kreeg daardoor weinig gezag. De sterke wil van zijn echtgenote Wilhelmina versterkte het beeld van de zwakke stadhouder. Zelfs Wilhelmina noemde hem een sufferd.
Stadhouder Willem V naar Pruisen
Prins Alexander van Oranje-Nassau
Willem Alexander Carel Hendrik Frederik was de jongste zoon van koning Willem III en koningin Sophie. Hij kwam een jaar na het tragische overlijden van zijn broertje Maurits ter wereld. De op 25 augustus 1851 geboren prins bleek kwetsbaar en nerveus. Na de dood van broer Willem op 11 juni 1879 werd Alexander de kroonprins. Hij zou echter nooit koning worden, want net als Willem en Maurits overleefde hij zijn vader niet. Hij had een zwak gestel.
Prins Alexander van Oranje-Nassau
Prinses Irene en de carlisten
In de eerste maanden van 1964 beheerste prinses Irene het koninklijke nieuws in de Nederlandse kranten. Het bericht dat zij rooms geworden zou zijn zorgde voor verbazing en ontzetting in het bijzonder in gereformeerde kringen. Naar aanleiding van geruchten uit Madrid, volgde op 29 januari 1964 de officiële mededeling dat prinses Irene na lang en rijp beraad tot de katholieke kerk was toegetreden.
Prinses Irene en de carlisten
Nieuwe liefde voor koning Willem I

Koning Willem I vereenzaamde aan het einde van zijn regeringsperiode. Zijn echtgenote Frederica Louisa Wilhelmina die nooit erg gezond was geweest, overleed op 12 oktober 1837 op 62-jarige leeftijd in Den Haag. De koning riep zijn verlies tijdens de troonrede in 1838 in herinnering: De Almachtige sterke en bemoedige mij onder de steeds voortdurende smart over het hartverscheurend verlies, waarmee hij in zijn wijsheid mij zo diep heeft bedroefd.
Nieuwe liefde voor koning Willem I
Kroonprins Willem van Oranje-Nassau 1840-1879
Willem Nicolaas Alexander Frederik Karel Hendrik was de oudste zoon van koning Willem III en Sophie van Württemberg. Hij werd op 4 september 1840 geboren in Den Haag en werd door zijn familie Wiwill genoemd. Na de dood van zijn grootvader, koning Willem II, en de troonsbestijging van zijn vader, werd hij de troonopvolger van Nederland en Luxemburg, maar zover zou het niet komen, want hij zou zijn vader niet overleven.
Kroonprins Willem van Oranje-Nassau 1840-1879
Willem V naar Engeland in 1795

Stadhouder Willem V schreef op 18 januari 1795 een afscheidsbrief aan de Staten-Generaal, gaf het bevel over aan Willem Anne de Constant Rebecque en scheepte zich in Scheveningen in op de pink Johanna Hoogenraadde van rederij Michel de Heijer.
Willem V naar Engeland in 1795
Wilhelmina: ongerustheid is er niet

De Rijksvoorlichtingsdienst liet op 22 november 1962 weten dat het slecht ging met de gezondheid van Wilhelmina: "Reden voor onmiddellijke ongerustheid is er echter niet." De situatie was echter veel ernstiger. Vijf dagen later, in de nacht van 27 op 28 november overleed zij in Paleis Het Loo in haar slaap aan de gevolgen van hartfalen.
Wilhelmina: ongerustheid is er niet
Cadillac van Wilhelmina

De Cadillac van Wilhelmina kreeg een bijzondere plaats in de nieuwe opstelling van de stallen van Paleis Het Loo. Deze opstelling in het museumpaleis in Apeldoorn werd in juni 2015 vernieuwd. Het topstuk hierin is de Cadillac van prinses Wilhelmina, zegt de curator.
Cadillac van Wilhelmina
Wilhelmina in Amerika

Prins Bernhard bracht verschillende bezoeken aan Juliana en zijn kinderen in Canada. Minder bekend is het bezoek dat koningin Wilhelmina in 1942 aan de Verenigde Staten van Amerika en Canada bracht. Deze reis moest vanwege de veiligheid geheim gehouden worden.
Wilhelmina in Amerika
Weitzel ontmoet koning Willem III

Weitzel ontmoette koning Willem III voor het eerst in juli 1866. Dit onderhoud vond plaats op het kroondomein van het Loo in Apeldoorn. De koning was in een uitstekend goede luim, noteerde de latere minister van Oorlog bij thuiskomst.
Weitzel ontmoet koning Willem III
Juliana en Eleanor Roosevelt

Juliana bezocht in december 1940 als eerste Oranje de Verenigde Staten van Amerika. Ze deed kerstinkopen op Fifth Avenue en bezocht met Eleanor Roosevelt de Metropolitan Opera. Juliana logeerde in het Witte Huis.
Juliana en Eleanor Roosevelt
Koningshuis geeft roofkunst terug

In 2013 begon het Koninklijk Huis met een onderzoek naar de herkomst van de kunstobjecten in de zogenaamde Koninklijke Verzamelingen. De commissie van het koningshuis stelde vast dat een schilderij, dat in de jaren zestig door de toenmalige koningin Juliana is aangeschaft, als roofkunst aangemerkt dient te worden. Het kunstwerk kwam in de oorlogsjaren in handen van de Duitse bezetter.
Koningshuis geeft roofkunst terug
Trauma voor Willem-Alexander

Willem-Alexander zag op 30 april 1980 hoeveel hysterie er komt kijken bij een inhuldiging. Achter de enthousiaste Oranjeklanten stegen rookpluimen op. Verderop in de stad was de stadsguerrilla van de kraakbeweging tegen het establishment al in volle hevigheid losgebarsten. Op het balkon was de spanning op de gezichten te lezen.
Trauma voor Willem-Alexander
Oorlogstaal van Juliana

Juliana werd door Loe de Jong weggezet als een huisvrouw en moeder in Canada. Dit beeld is onzinnig, meent Jolande Withuis: Er waren dienstmeisjes intern en geen van de drie vrouwen had thuis geleerd haar eigen potje te koken. Withuis stelde een lijst samen van optredens, reizen en radioredes van Juliana tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Oorlogstaal van Juliana
De affaire van Friso en Mabel

Op 16 juni 2003 voerden Friso en Mabel in het Torentje hun eerste gesprek met minister-president, Jan Peter Balkenende. Friso en Mabel hielden een belangrijk feit achter voor Balkenende. Toen de pers het vermeende verleden van Mabel oprakelde reageerde de premier furieus.
De affaire van Friso en Mabel
Aan mijn volk

Op 11 november 1918 kwam er een eind aan de Eerste Wereldoorlog met de ondertekening van de wapenstilstand in een treinwagon in een bos bij het Franse stadje Compiègne. Vanaf elf uur die ochtend mocht er niet meer worden geschoten. Negen dagen later publiceerde de Nederlandse Staatscourant een verklaring van koningin Wilhelmina: 'Aan mijn volk!'.
Aan mijn volk
Juliana naar Canada

Toen de Duitse troepen op 23 mei 1940 het Kanaal bereikten en de vrees ontstond dat zij zouden oversteken, groeide het besef dat Juliana om de dynastie veilig te stellen naar Canada moest vertrekken. Zij zou vanuit dit 'neutrale land' de koninklijke macht kunnen uitoefenen als Engeland door Duitsland zou worden veroverd. Het besluit hiertoe werd genomen door Wilhelmina.
Juliana naar Canada
Beatrix tegen populisme

Aan het einde van de jaren negentig daalde plotseling het vertrouwen van de Nederlanders in het koningshuis en vooral in koningin Beatrix. Een deel van de zwijgende meerderheid keerde zich af van de perfectionistische, maar ook afstandelijke koningin. In 1996 vond 87 procent van de Nederlanders de koningin sympathiek. Dit percentage zakte in vier jaar naar 67. Er broeide iets in Nederland, maar wat was dat?
Beatrix tegen populisme
Staatsbezoeken Wilhelmina

Koningin Wilhelmina moest al op jonge leeftijd wennen aan de representatieve taken. Op twaalfjarige leeftijd nam koningin Emma haar mee naar een bijeenkomst met de Duitse keizer. Drie jaar later bracht zij met haar moeder een bezoek aan Engeland. Het was geen officieel staatsbezoek, maar het karakter van de reis veranderde door een spontaan bezoek aan de Britse vorstin.
Staatsbezoeken Wilhelmina
Willem van Oranje bij Noordeinde

Het ruiterstandbeeld van Willem van Oranje bij paleis Noordeinde in Den Haag is een creatie van Émile de Nieuwerkerke. Hij vervaardigde het bronzen beeld in 1845. Het toont de prins van Oranje te paard als legeraanvoerder.
Willem van Oranje bij Noordeinde
Geheime dagboeken van minister A.W.P. Weitzel

A.W.P. Weitzel, generaal-majoor en minister van Oorlog, kende koning Willem III erg goed. Hij ontmoette hem vaak en beschreef in zijn dagboeken zijn herinneringen aan deze bezoeken. Willem III werd hierin weinig vleiend beschreven. In latere jaren concludeerde hij dat de koning geestelijk gestoord was.
Geheime dagboeken van minister A.W.P. Weitzel
Willem I en zijn koloniale handel

De soevereine vorst heeft bij uitsluiting het opperbestuur over de koloniën en bezittingen van de staat in andere werelddelen, stond in artikel 36 van de grondwet van 1814. Koning Willem I kon hierdoor zijn persoonlijk stempel op de exploitatie van de overzeese wingewesten drukken.
Willem I en zijn koloniale handel
Hendrik en het Oranje Kruis

Eind mei 1909 ontving de Groningse arts Herman Bekenkamp (1866-1941) een uitnodiging van prins Hendrik van Mecklenburg-Schwerin (1876-1934) voor de oprichtingsvergadering van de Nationale Bond voor Reddingwezen en Eerste Hulp bij Ongelukken in Paleis Kneuterdijk in Den Haag.
Hendrik en het Oranje Kruis
Ramptoerist Willem III

De derde Oranjekoning, Willem III, was niet erg populair. Dat kwam onder meer door zijn karakter. Hij werd later niet voor niets 'Koning Gorilla' genoemd. Mede om zijn blazoen te schonen legde de derde Oranjekoning een grote belangstelling aan de dag voor natuurrampen.
Ramptoerist Willem III
Hendrik als zeeheld

Op de loodsboot Hellevoetsluis hielp prins Hendrik 21 februari 1907 met het opwarmen van de drenkelingen van de veerboot Berlin, die bij de Noorderpier van Hoek van Holland verging. Hij wikkelde hen in dekens en assisteerde hen bij het drinken van koffie met cognac. Prins Hendrik kreeg een ovationeel applaus toen hij weer voet aan wal zette.
Hendrik als zeeheld
Het geloof van Willem van Oranje

Willem van Oranje wordt altijd voorgesteld als een voorvechter van het calvinisme. Het is een mythe: de Vader des Vaderlands vond dat iedereen zelf zijn geloof mocht en moest bepalen. Hij was niet strak in de leer. Willem wisselde van geloof als hem dat beter uitkwam.
Het geloof van Willem van Oranje
Bernhard in Zeeland

In de meidagen van 1940 circuleerde in bezet Nederland het gerucht dat prins Bernhard in Zeeland dapper had gestreden met het Nederlandse leger en de bondgenoten uit Frankrijk. De prins zou daarbij zelfs een arm zijn kwijtgeraakt.
Bernhard in Zeeland
De prins kan mij nog meer vertellen

Gerard Aalders was de eerste historicus die bewijs presenteerde van het lidmaatschap bij de NSDAP van prins Bernhard. Hij vond een kopie van de lidmaatschapskaart in een archief in de Verenigde Staten van Amerika. De prins bleef ontkennen. 'De prins kan mij nog meer vertellen: prins Bernhard, feit en fictie' schreef de historicus. Gerard Aalders geloofde hem niet en hij had gelijk, want in oktober 2023 liet Flip Maarschalkerweerd weten dat de originele lidmaatschapskaart van de NSDAP was teruggevonden in het privéarchief van prins Bernhard.
De prins kan mij nog meer vertellen
Anna van Saksen en Willem van Oranje

Anna van Saksen was de tweede echtgenote van Willem van Oranje. Anna was een rijke vrouw. Zij was de enige erfgename van haar vader, keurvorst Maurits van Saksen en zijn echtgenote Agnes van Hessen. Zij had een handicap aan haar schouder, maar was vanwege haar rijkdom toch een aantrekkelijke partij.
Anna van Saksen en Willem van Oranje
Bernhard in zaken

In de jaren vijftig van de twintigste eeuw had men nog veel ontzag voor autoriteiten. Alleen in zo'n klimaat kon de flierefluitende levensgenieter prins Bernhard uitgroeien tot een nationale held, schreef journalist Paul van der Steen eens.
Bernhard in zaken
Anna en Willem IV in Friesland

Na de komst van Anna en Willem IV naar Leeuwarden werd het paleis in de Friese hoofdstad verfraaid en uitgebreid met een balzaal en een Engelse kapel. Anna was immers de dochter van George II en Carolina van Brandenburg Anspach. Anna was geen schoonheid: zij was dik, pokdalig en had een grote onderkin.
Anna en Willem IV in Friesland
Meer Koninklijk Huis Nederland
Koninklijk Huis Deel 2
Royalty en Koninklijk Huis
Lees verder: meer Koninklijk Huis
Koninklijk Huis
Koninklijke Geschiedenis
Koningshuis België
Koningshuis Engeland
Koningshuis Spanje
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees
Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail