Koninklijke Geschiedenis

In deze bundel is een eerste selectie opgenomen van de artikelen die Ruud van Capelleveen over het Koninklijk Huis schreef voor de nieuwsbrieven en de website AbsoluteFacts.nl. Voor deze uitgave werden de meeste columns herschreven, geactualiseerd en aangevuld. Door deze wijzigingen blijven de artikelen interessant; nu en later.
Koninklijke Geschiedenis
Manet: Executie Maximiliaan

Edouard Manet schilderde de executie van de Oostenrijkse aartshertog Maximiliaan in 1868. Maximiliaan was een broer van Frans Jozef van Oostenrijk. Hij was getrouwd met de Belgische prinses Charlotte. Met steun van Napoleon III werd hij in april 1864 uitgeroepen tot keizer van Mexico.
Manet: Executie Maximiliaan
Aanslag op keizer Frans Jozef

Op 18 februari 1853 vond een moordaanslag plaats op keizer Frans Jozef I van Oostenrijk. De aanslag mislukte, maar is wel de beroemdste verijdelde moordpoging in de geschiedenis van de dubbelmonarchie.
Aanslag op keizer Frans Jozef van Oostenrijk
Elisabeth vermoord in Genève

Elisabeth in Beieren (Sissi) werd op 10 september 1898 door een Italiaanse anarchist doodgestoken. Luigi Lucheni zou aanvankelijk de hertog van Orléans willen vermoorden, maar de hertog was in Italië en Lucheni had niet genoeg geld om hem achterna te reizen.
Elisabeth vermoord in Genève
Frans Ferdinand en Wilhelm II

De Duitse keizer Wilhelm II en Frans Ferdinand van Oostenrijk waren goede vrienden. Wilhelm bewees Frans Ferdinand een goede dienst door Frans Jozef in te laten stemmen met het huwelijk met Sophie Chotek.
Frans Ferdinand en Wilhelm II
Jozef II en Isabella van Parma

Keizer Jozef II trad op 6 oktober 1760 in het huwelijk met Isabella van Parma. De pracht en praal van de huwelijksplechtigheid in Wenen moest de ellende van de Zevenjarige Oorlog doen vergeten. Eerder had op 5 september de kerkelijke huwelijksceremonie in de kathedraal van Padua plaatsgevonden. Het feitelijke huwelijk met Jozef II van Oostenrijk vond op 6 oktober 1760 in Wenen plaats.
Jozef II en Isabella van Parma
Karel I van Oostenrijk

Karel I werd in 1916 de laatste keizer van Oostenrijk. Hij heeft zijn functie maar enkele jaren kunnen uitoefenen. Oostenrijk verloor de Eerste Wereldoorlog en als gevolg daarvan moest Karel in 1918 aftreden als keizer van Oostenrijk en koning van Hongarije en Bohemen.
Karel I van Oostenrijk
Keizer Frans II

Frans II (1768-1835) was de laatste gekozen keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij was een zoon van Leopold II en Marie Louise van Spanje en regeerde als Frans I over Oostenrijk, waar hij de eerste erfelijke keizer was.
Keizer Frans II
Keizerin Elisabeth van Oostenrijk

Door haar huwelijk met Frans Jozef van Oostenrijk werd hertogin Elisabeth in Beieren in 1854 keizerin van Oostenrijk en koningin van Bohemen en Hongarije. Wat als een idyllisch sprookje begon en later werd verfilmd in de Sisi-trilogie, veranderde al snel in een drama.
Keizerin Elisabeth van Oostenrijk
Keizer Jozef II

Keizer Jozef II was keizer van het Heilige Roomse Rijk en aartshertog van Oostenrijk en andere Habsburgse gebieden. Jozef was de zoon van Maria Theresia van Oostenrijk en Frans I Stefan. Hij werd op 13 maart 1741 geboren in Wenen.
Keizer Jozef II
Keizer Karel VI

Karel VI (1685-1740) volgde in 1711 zijn oudere broer Jozef I op als aartshertog van Oostenrijk, koning van Bohemen, koning van Hongarije en Kroatië en keizer van het Heilige Roomse Rijk.
Keizer Karel VI
Keizer-koster Jozef II

Keizer Jozef II van het Heilige Roomse Rijk reisde in 1781 met de graaf van Torcy naar de Oostenrijkse Nederlanden. Hij gebruikte tijdens deze buitenlandse reis de naam graaf van Falkenstein. Jozef werd in Den Haag ontvangen door stadhouder Willem V.
Keizer-koster Jozef II
Keizer Leopold II

Leopold II volgde in 1790 zijn broer Jozef II als keizer van het Heilige Roomse Rijk op. Hij was ook aartshertog van Oostenrijk, groothertog van Toscane en vorst van de Zuidelijke Nederlanden. Keizer Leopold II kreeg het niet gemakkelijk.
Keizer Leopold II
Maria Josepha van Beieren

Na het overlijden van Isabella van Parma was Jozef II ontroostbaar, maar om de dynastie in stand te houden moest er weer getrouwd worden. Jozef hertrouwde op 23 januari 1765 in Wenen met Maria Josepha van Beieren.
Maria Josepha van Beieren
Maria Theresia van Oostenrijk

Maria Theresia van Oostenrijk (1717-1780) geldt als een van de meest invloedrijke en verlichte monarchen van het absolutistische tijdperk. Zij was het tweede kind van keizer Karel VI uit het huis Habsburg en Elisabeth Christine van Brunswijk-Wolfenbüttel.
Maria Theresia van Oostenrijk
Mayerling-drama

Het bed waarin kroonprins Rudolf van Oostenrijk in 1889 stierf staat nu in het Keizerlijke Hofinterieurdepot in Wenen. Rudolf overleed op dertigjarige leeftijd in het jachtslot Mayerling. Hij pleegde met Marie von Vetsera zelfmoord.
Mayerling-drama
Post voor Maria Theresia

Hongarije werd eeuwenlang bestuurd vanuit Wenen. Onder Maria Theresia van Oostenrijk verbeterde de postdienst in 1748. Er kwamen regelmatige verbindingen die door postkoetsen werden onderhouden.
Post voor Maria Theresia
Rudolf en Stefanie

Koning Leopold II van België was trots toen hij de verloving van zijn dochter Stefanie en de Oostenrijkse kroonprins Rudolf in de net voltooide Koninklijke Serres van Laken bekend kon maken.
Rudolf en Stefanie
Rudolf op zijn doodsbed

Bij het jachtslot Mayerling in de omgeving van Alland, een plaatsje ten zuidwesten van Wenen, benam de dertigjarige kroonprins Rudolf van Oostenrijk zich op 30 januari 1889 het leven, nadat hij Marie von Vetsera had doodgeschoten.
Rudolf op zijn doodsbed
Sisi en Frans Jozef

Elisabeth was de tweede dochter van hertog Maximiliaan Jozef in Beieren en prinses Ludovika. Zij werd geboren in het Hertog Maxpaleis in München. Daar bracht zij ook haar jeugd door.
Sisi en Frans Jozef
Sophie en Franz Ferdinand

Franz Ferdinand van Oostenrijk trad op 1 juli 1900 in het huwelijk met gravin Sophie Chotek. Zij kwamen beiden om het leven bij een moordaanslag in Sarajevo. De door Gravilo Princip gepleegde aanslag vormde de aanleiding voor de Eerste Wereldoorlog.
Sophie en Franz Ferdinand
Vorming Rudolf van Oostenrijk

Rudolf, de kroonprins van Oostenrijk en Hongarije, was de enige zoon van keizer Frans Jozef I van Oostenrijk en keizerin Elisabeth. Rudolf kreeg als beoogd opvolger een Spartaanse opvoeding.
Vorming Rudolf van Oostenrijk
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan royalty en koninklijke huizen. Lees
Koninklijke Geschiedenis als u meer wilt weten over de geschiedenis van de belangrijkste koninklijke huizen.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: Koningshuis Oostenrijk
Koninklijk Huis
Koninklijke Geschiedenis
Leestip
Koninklijke geschiedenis

In deze bundel is een eerste selectie opgenomen van de artikelen die Ruud van Capelleveen over het
Koninklijk Huis schreef. Voor deze uitgave werden de meeste artikelen herschreven, geactualiseerd en aangevuld. Door deze wijzigingen blijven de artikelen interessant; nu en later.
Koninklijke geschiedenis
Kastelen en paleizen

In deze publicatie in de serie Kastelen in Nederland van Ben Hendriks staan vooral veel kastelen en paleizen die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de koninklijke familie die zijn bewoond of eigendom zijn geweest van de
koninklijke familie, zoals Huis ten Bosch, Soestdijk, Drakensteyn, Noordeinde, Paleis Het Loo, het Oude Loo. Ook deze uitgave van Ben Hendriks staat weer garant voor veel leesplezier.
Kastelen in Nederland
Engelse koningen en koninginnen

Met deze uitgave over het
Britse vorstenhuis komt u veel te weten: niet alleen over het wel en wee van alle Engelse koningen en koninginnen, maar ook over de tijd waarin zij leefden, de machtsstrijd waarin de koningen verwikkeld raakten en de oorlogen die zij voerden. In dit digitale boek staan
alle Britse koningen en koninginnen vanaf Willem de Veroveraar.
Engelse koningen en koninginnen