Utrecht op oude ansichten
Centraal Station
Het Centraal Station van Utrecht staat op de plaats waar de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS) in 1843 het eerste station bouwde. Utrecht kreeg eerst een verbinding met Amsterdam en enkele jaren later ook met Arnhem.
Centraal Station
Hoofdkantoor Nederlandse Spoorwegen
Het eerste kantoor van de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen tussen het Moreelspark en station Utrecht Centraal werd in 1870 gebouwd door Nicolaas Kamperdijk en Cornelis Vermeijs.
Hoofdkantoor Nederlandse Spoorwegen
Catharijnesingel
De Catharijnesingel werd aan het begin van de jaren zeventig gedempt. Er kwam een straat die dezelfde naam kreeg. Aan het begin van de twintigste eeuw werd de singel nog gebruikt door de scheepvaart, zoals u kunt zien op een oude ansicht.
Catharijnesingel
Catharijnebrug
Op de Catharijnebrug in Utrecht passeerde aan het begin van de twintigste eeuw een tram. Speciaal voor het tramverkeer was de oude houten ophaalbrug enige jaren eerder vervangen door een bredere basculebrug. De brug kon het toenemende verkeer nog steeds niet aan.
Catharijnebrug
Bakkerbrug
De Oudegracht tussen de Bakkerbrug en het stadhuis in Utrecht wordt waarschijnlijk gevormd door een oude loop van de rivier de Rijn. Het noordelijke deel van de Oudegracht werd aan het einde van de tiende eeuw gegraven als verbinding tussen de Rijn en de Vecht.
Bakkerbrug
Domplein in Utrecht
Het Domplein in Utrecht lag bij een doorwaadbare plek in de rivier de Rijn. De Romeinen vestigden er een castellum. Zij noemden dit fort Traiectum, dat oversteekplaats betekende. De Frankische koning Dagobert I liet hier een kerkje stichten dat enkele jaren later door de Friezen werd verwoest.
Domplein in Utrecht
Emmapark in Baarn
Het Emmapark werd in 1903 aangelegd in een toen net ontwikkeld villapark tussen de spoorlijn en de Amsterdamsestraatweg in Baarn. Het villapark Emmapark is de enige bebouwing van Baarn aan de westzijde van de straat, die Baarn met Hilversum verbindt.
Emmapark in Baarn
Maliebaan
De Maliebaan is een lange singel aan de oostzijde van het oorspronkelijke stadscentrum van Utrecht. De Maliebaan herinnert aan het balspel malie dat in de zeventiende eeuw werd beoefend. In de Tweede Wereldoorlog was het hoofdkantoor van de NSB aan de Maliebaan in Utrecht gevestigd.
Maliebaan
Lange Nieuwstraat
In de Lange Nieuwstraat in Utrecht staan verschillende monumenten, waaronder de Sint-Catharinakathedraal, de Kleine Vleeshal, de Oude Hortus en de twaalf woningen uit 1597, de Beyerskameren. De beroemdste bewoner van de Lange Nieuwstraat was de patriot Quint Ondaatje.
Lange Nieuwstraat
Kromme Nieuwegracht
Bij opgravingen bij de Kromme Nieuwegracht in het centrum van Utrecht zijn veel Romeinse bodemvondsten aangetroffen. Hieruit is af te leiden dat hier reeds een waterstoom was in de tijd dat de Romeinen hier hun castellum Traiectum hadden.
Kromme Nieuwegracht
Maliesingel
De Maliesingel is een straat langs de Stadsbuitengracht aan de oostzijde van het centrum van Utrecht. De naam verwijst naar het balspel malie dat even verderop op de Maliebaan werd beoefend. Aan deze singel staan enkele interessante monumenten en ligt op de plaats van de voormalige vestingwerken het Zocherpark.
Maliesingel
Nieuwekade
De Nieuwe Kade ligt aan de noordzijde van de Utrechtse Wijk C in het centrum. De Nieuwe Kade werd aan het begin van de twintigste eeuw nog veel gebruikt voor de aanvoer van goederen van en naar de stad Utrecht. Wijk C is een oude buurt binnen de oorspronkelijke vestingmuren van Utrecht.
Nieuwekade
Leidseweg
De Leidseweg in Utrecht ligt aan de zuidelijke oever van de Leidse Rijn en loopt in onze tijd van het Westplein bij het centrum in zuidwestelijke richting tot de Kennedylaan. Aan het begin van de Leidseweg in het centrum stond vroeger het pand van verzekeringsmaatschappij De Utrecht.
Leidseweg
Oudegracht met stadhuis in Utrecht
De twee kilometer lange Oudegracht is de bekendste gracht van Utrecht. De Oudegracht verbindt de Kromme Rijn en de Vecht van zuid naar noord dwars door de binnenstad. Aan de Oudegracht bouwde men in de zestiende eeuw het stadhuis van Utrecht. De brug over de Oudegracht kreeg de naam Stadhuisbrug.
Oudegracht met stadhuis
Park Nieuweroord
Park Nieuweroord werd aangelegd op een voormalige buitenplaats aan de westzijde van de binnenstad van Utrecht. Men neemt aan dat deze buitenplaats in de zeventiende eeuw is ontstaan. Het huis Nieuweroord werd in 1918 gesloopt.
Park Nieuweroord
Mariaplaats
De Mariaplaats is een plein in Utrecht. Het is genoemd naar de afgebroken Mariakerk. Op de oostelijke helft van de plek waar de Mariakerk stond, bouwde men in de negentiende eeuw het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen. In dit gebouw is nu het conservatorium gevestigd. Op het westelijke deel van de kerk kwam een plantsoen en bouwde men huizen.
Mariaplaats
Neude
Neude is een plein in het centrum van Utrecht, waar tegenwoordig vooral veel horecazaken gevestigd zijn. Bij dit plein staan een aantal bijzondere gebouwen waaronder de voormalige apotheek De Liefde, het belangrijkste voorbeeld van art nouveau-architectuur in Utrecht.
Neude
Willemsbrug
De Willemsbrug over de Stadsbuitengracht in het centrum van Utrecht werd in 1845 geopend. De Willemsbrug werd in 1971 gesloopt om plaats te maken voor het Willemsviaduct. In 2014 bouwde men op de plaats van de Willemsbrug een nieuwe brugverbinding. Deze brug werd vernoemd naar de politicus Marga Klompé.
Willemsbrug
Vismarkt
De Vismarkt is een straat langs de Oudegracht in het centrum van Utrecht. Oostelijk van deze plek ontstond het kasteel Trecht op de plaats van het Romeinse fort. De Vismarkt ligt vlakbij de Kalisbrug met het beeld van het Marktvrouwtje.
Vismarkt
Wittevrouwenpoort
Aan de noordzijde van de binnenstad van Utrecht op de plaats van de huidige Wittevrouwensingel stond in de middeleeuwen de Wittevrouwenpoort. De poort werd vernoemd naar het Wittevrouwenklooster dat daar binnen de oude stadsmuur stond.
Wittevrouwenpoort
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.