AbsoluteFacts.nl

WO2 Achtergrond en Biografieën

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Hoofdrolspelers Tweede Wereldoorlog

Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' is de 'wie is wie' van deze oorlog. In deze publicatie nam Ruud van Capelleveen de belangrijkste personen op die een rol van betekenis speelden in dit wereldomvattende conflict. U kunt in deze biografiën snel de belangrijkste feiten opzoeken.
In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers

Adolf Hitler

Museumopstelling op de Grebbeberg Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed Adolf Hitler dienst in het Beierse regiment. Hij werd bevorderd tot korporaal en raakte tijdens de strijd gewond. In 1918 werd hij onderscheiden met het IJzeren Kruis.
Na de oorlog werd hij lid van een kleine politieke partij, waarvan hij rond 1920 de naam wijzigde in Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij. Drie jaar later pleegde hij een machtsgreep (de Bierputsch). Hij werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar hoefde slechts negen maanden te zitten. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij met hulp van Rudolf Hess zijn politieke testament: "Mein Kampf" (Mijn Strijd).
Adolf Hitler
In de geest van de Führer
Nieuwe orde in Duitsland

Hongerwinter

In de Hongerwinter was in grote delen van Nederland voldoende te eten, maar in wintermaanden werden in sommige delen van het land gewassen gegeten, die voordien nooit als voedsel voor mensen dienden: tulpenbollen en suikerbieten.
Hongerwinter
Winterhulp

Anton Mussert

Tijdens de 'Hagespraak der Bevrijding', de eerste grote bijeenkomst van de NSB tijdens de Duitse bezetting, in juni 1940 toonden de leden Adolf Hitler dat hij aan de NSB een trouwe bondgenoot had. Nederland was klaar voor het Nieuwe Europa.
Anton Mussert en Adolf Hitler
Duitse bezetting van Nederland
Duitse soldaten in Nederland

Rauschning in gesprek met Hitler

Hermann Rauschning in gesprek met Hitler In 1932 bezocht Hermann Rauschning (1887-1982) Adolf Hitler op de Obersalzberg. Hij beschreef zijn bezoek in Gespräche mit Hitler (Zürich, 1940). Hij was verbaasd over de simpele aankleding van Haus Wachenfeld: Katoenen gordijnen, quasi-boerenmeubels: allemaal nogal klein, popperig. Geen passende entourage voor de toekomstige bevrijder van Duitsland.
Hermann Rauschning in gesprek met Hitler

Opstand Georgiërs op Texel

Tragedie op Texel Een maand voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland eindigde door de capitulatie van de Duitsers in mei 1945, speelde zich op Texel een drama af. Sinds enkele maanden voor het einde van de oorlog was op Texel een onderdeel van de Duitse legermacht aanwezig. Dit bataljon bestond uit 800 Georgiërs en 400 Duitse soldaten.
Oorlog op Texel

Oranjedieven

Prins Bernhard tijdens WO2 De Binnenlandse Strijdkrachten kregen al snel een slechte naam toen de bevrijding van de zuidelijke provincies van Nederland een feit was. Premier Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961) waarschuwde koningin Wilhelmina: Alle handelingen van de Binnenlandse Strijdkrachten de goede, maar ook de verkeerde, worden verricht door jongelieden met een oranje armband.
Oranjedieven

Nijmegen bombardement 1944

Bombardement Nijmegen 1944 De datum 22 februari 1944 staat in het geheugen van de Nijmegenaren gegrift. De ravage na het bombardement was onbeschrijfelijk. De oude binnenstad lag helemaal in puin. Deze fotorapportage werd in de dagen na het bombardement van Nijmegen in 1944 gemaakt.
Dit gratis e-boek bevat foto's van Nijmegen die u waarschijnlijk nog niet kent.
Nijmegen bombardement 1944

Meer Tweede Wereldoorlog

Hongerwinter 1944-1945
Evacuatie uit Duinkerken
Lippmann, Rosenthal & Co.
Gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Mussolini grijpt de macht
Koningin ontsnapt
Reinhard Heydrich
Conferentie van Potsdam
Auschwitz
Simon Wiesenthal
Aanslag op Hanns Rauter
Verkiezingswinst NSB in 1935
Bombardementen in Nederland
Spookstad Arnhem