Zoek in Tweede Wereldoorlog
Adolf Hitler

Tijdens de Eerste Wereldoorlog deed Adolf Hitler dienst in het Beierse regiment. Hij werd bevorderd tot korporaal en raakte tijdens de strijd gewond. In 1918 werd hij onderscheiden met het IJzeren Kruis.
Na de oorlog werd hij lid van een kleine politieke partij, waarvan hij rond 1920 de naam wijzigde in Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij. Drie jaar later pleegde hij een machtsgreep (de Bierputsch). Hij werd tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar hoefde slechts negen maanden te zitten. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij met hulp van Rudolf Hess zijn politieke testament: "Mein Kampf" (Mijn Strijd).
Adolf Hitler
In de geest van de Führer
Nieuwe orde in Duitsland
Radio Oranje

Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren de stemmen van koningin Wilhelmina, prinses Juliana en prins Bernhard regelmatig te horen via Radio Oranje. De uitzendingen begonnen met een strijdbare kreet: Hier Radio Oranje, de stem van strijdend Nederland. Radio Oranje werd in Londen gefaciliteerd door de Britse staatsomroep BBC.
Radio Oranje
Ardennenoffensief
Na de invasie in Normandië leek de strijd voor Duitsland beslecht en slechts een kwestie van tijd. In de zomer bedacht Adolf Hitler een tegenzet, operatie Wacht am Rhein, waarbij het Duitse leger bij slecht weer een bliksemaanval zou uitvoeren. Hierbij zou men dwars door de slecht verdedigde Ardennen via Brussel naar de haven van Antwerpen doorstoten.
Ardennenoffensief
Dagboek van Joseph Goebbels

Dankzij de brieven en de dagboeken van enkele topmensen uit de omgeving van Adolf Hitler weten we veel over de ontwikkelingen in de hoogste kringen van het Derde Rijk. De dagboeken van Joseph Goebbels nemen een speciale plaats in. Goebbels sprak Hitler vaak en deed daar uitgebreid verslag van in zijn dagboek, waarvoor hij in oktober 1936 een contract met uitgever Max Amann afsloot.
Dagboek van Joseph Goebbels
Schaarste levensmiddelen

In de zomer van 1940 werd al flink gehamsterd. Velen herinnerden zich de tekorten aan allerlei spullen in de Eerste Wereldoorlog en legden voorraden aan. Winkeliers verkochten hierdoor in mei 1940 grote hoeveelheden koffie, thee, tabak en kleren.
Schaarste levensmiddelen
Oorlogsgravenstichting

Op initiatief van de Eindhovense arts A. van Anrooy werd op 13 september 1946 de Oorlogsgravenstichting opgericht. Namens de overheid onderhoudt de Oorlogsgravenstichting in meer dan vijftig landen, verspreid over vijf continenten, ongeveer 50.000 graven van Nederlandse oorlogsslachtoffers.
Oorlogsgravenstichting
Kabinet in oorlogstijd

Na de Tweede Wereldoorlog schreef Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961), minister-president van Nederland in oorlogstijd, onder de titel 'Enige hoofdpunten van het regeringsbeleid in Londen', een verslag over de regeringsjaren van zijn kabinet gedurende de oorlog. De bevolking diende te worden geïnformeerd over de belangrijke werkzaamheden van het kabinet in Londen.
Evacuatie naar Londen
Het vertrek van De Geer
Ministerwisselingen zomer 1941
Brits bombardement op Rotterdam
Binnenlandse Strijdkrachten

Op 5 september 1944 werden bij Koninklijk Besluit de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten opgericht. Onder leiding van prins Bernhard (1911-2004) kon een paar weken later een leger worden opgebouwd in de bevrijde provincies. In het bezette deel van Nederland moest dit uiteraard in het strengste geheim gebeuren.
Binnenlandse Strijdkrachten
Nederland in oorlog

In de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal gebleven. Ondanks een volgehouden neutrale politiek kon de Nederlandse regering ons land niet buiten de Tweede Wereldoorlog houden. Op 10 mei 1940 trokken de Duitse troepen Nederland binnen. Koningin Wilhelmina en de regering vluchtten naar Londen, van waaruit zij leiding dachten te kunnen geven aan het verzet tegen de Duitse bezetting.
Nederland in oorlog, 1940
Kerken in oorlogstijd
Jodenster
Februaristaking 1941
Grebbeberg
Operatie Veritable

Het Duitse Reichswald strekt zich uit tussen Groesbeek bij Nijmegen tot Kleef of Kleve, zoals de Duitsers deze plaats aanduiden. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd in het grootste bos in de deelstaat Noordrijn-Westfalen hevig gevochten. De Duitsers probeerden wanhopig de opmars van het geallieerde leger te vertragen. U weet hoe het is afgelopen. Op de begraafplaats bij Kleef ziet u welk offer duizenden geallieerde soldaten moesten brengen voor de vrijheid en de verdrijving van de verderfelijke ideologie van Adolf Hitler.
Kleef Reichswald Forest War Cemetery
Hongerwinter
In de Hongerwinter was in grote delen van Nederland voldoende te eten, maar in wintermaanden werden in sommige delen van het land gewassen gegeten, die voordien nooit als voedsel voor mensen dienden: tulpenbollen en suikerbieten.
Hongerwinter
Winterhulp
Anton Mussert
Tijdens de 'Hagespraak der Bevrijding', de eerste grote bijeenkomst van de NSB tijdens de Duitse bezetting, in juni 1940 toonden de leden Adolf Hitler dat hij aan de NSB een trouwe bondgenoot had. Nederland was klaar voor het Nieuwe Europa.
Anton Mussert en Adolf Hitler
Duitse bezetting van Nederland
Duitse soldaten in Nederland
Rauschning in gesprek met Hitler

In 1932 bezocht Hermann Rauschning (1887-1982) Adolf Hitler op de Obersalzberg. Hij beschreef zijn bezoek in Gespräche mit Hitler (Zürich, 1940). Hij was verbaasd over de simpele aankleding van Haus Wachenfeld: Katoenen gordijnen, quasi-boerenmeubels: allemaal nogal klein, popperig. Geen passende entourage voor de toekomstige bevrijder van Duitsland.
Hermann Rauschning in gesprek met Hitler
Opstand Georgiërs op Texel

Een maand voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland eindigde door de capitulatie van de Duitsers in mei 1945, speelde zich op Texel een drama af. Sinds enkele maanden voor het einde van de oorlog was op Texel een onderdeel van de Duitse legermacht aanwezig. Dit bataljon bestond uit 800 Georgiërs en 400 Duitse soldaten.
Oorlog op Texel
Oranjedieven

De Binnenlandse Strijdkrachten kregen al snel een slechte naam toen de bevrijding van de zuidelijke provincies van Nederland een feit was. Premier Pieter Sjoerds Gerbrandy (1885-1961) waarschuwde koningin Wilhelmina: Alle handelingen van de Binnenlandse Strijdkrachten de goede, maar ook de verkeerde, worden verricht door jongelieden met een oranje armband.
Oranjedieven
Moffenmeiden

Na de bevrijding in 1945 namen de Nederlanders in een groot aantal plaatsen wraak op vrouwen die men ervan verdacht een relatie te hebben gehad met een Duitse soldaat. Zij werden publiekelijk kaalgeschoren en soms ook met pek ingesmeerd.
Moffenmeiden
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees
Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Meer Tweede Wereldoorlog
Hongerwinter 1944-1945
Evacuatie uit Duinkerken
Lippmann, Rosenthal & Co.
Mussolini grijpt de macht
Koningin ontsnapt
Reinhard Heydrich
Conferentie van Potsdam
Auschwitz
Simon Wiesenthal
Aanslag op Hanns Rauter
Verkiezingswinst NSB in 1935
Bombardementen in Nederland
Spookstad Arnhem
Speciale onderwerpen WO2
Gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Duitsland in WO2
Leestip
Tweede Wereldoorlog

'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' is de 'wie is wie' van deze oorlog. In deze publicatie nam Ruud van Capelleveen de belangrijkste personen op die een rol van betekenis speelden in dit wereldomvattende conflict. U kunt in deze biografiën snel de belangrijkste feiten opzoeken.
In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Geschiedenis Nederland

In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.
'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis