Duitse soldaten in Nederland
Geen massale terreur
Foto Ruud van Capelleveen: Oorlogsgraven op de Grebbeberg, oktober 2012
In tegenstelling tot landen in Oost-Europa bleef massale terreur in Nederland uit. Alleen voor de Joden werd het leven steeds lastiger. Grootschalige terreur kwam in de eerste oorlogsjaren niet voor. Later volgde de vervolging van de Joden en vanaf 1944, toen de geallieerde opmars in Europa vanuit Frankrijk begon, vonden er wraakoefeningen plaats in bijvoorbeeld Putten.Duitse overheersing
De Duitse soldaten hadden het na de capitulatie goed in Nederland. Na de Nederlandse overgave wilde de bezetter vertrouwen winnen. De orde en rust werden hersteld. De Duitse propaganda speelde hierbij een belangrijke rol. De bevolking moest de indruk krijgen dat de bezetting meeviel.In de pers verschenen foto's met onderschriften waarin gewezen werd op het keurige en gedisciplineerde karakter van de Duitse soldaat. Bij voorkeur werden ze pratend afgebeeld met Nederlanders. Wij zouden niets hoeven te vrezen. In de regel was het gedrag van de Duitse soldaten correct en vriendelijk. De aanwezigheid van geüniformeerde soldaten in het straatbeeld was voor het grootste deel van de Nederlandse bevolking lange tijd het enige teken van de Duitse overheersing. Dit veranderde uiteraard toen de Jodenvervolging op gang kwam.
Rustig land
De Duitse soldaten verbleven graag in Nederland. In 1943 bestond het Duitse bezettingsleger uit 125.000 man. Het rustige Nederland werd door Duitsland ook gebruikt om de soldaten even rust te geven. Zodoende wisselden de troepen zich nogal eens af. Er was voor deze soldaten weinig te doen en er was geen gevaar. Daarom bleven de Duitse soldaten graag in Nederland.Overplaatsing naar het Oostfront was voor velen een nachtmerrie. Liever liepen ze wacht en oefenden ze wat in Nederland, ver van het eigenlijke front. De Duitsers hielden rekening met een geallieerde landing op de Nederlandse kust, maar wisten eigenlijk wel dat de landing veel zuidelijker plaats zou vinden.
Moffenhoeren
Duitse soldaten maakten vooral in cafés en dansgelegenheden contact met Nederlandse meisjes. Onderlinge omgang en seksueel verkeer kwamen veelvuldig voor. De Duitse bezetter trachtte de contacten met de Nederlandse meisjes te reguleren. De bestrijding van geslachtsziekten was hierbij het belangrijkste doel.Niet al deze meisjes waren echt verliefd. Veelal knoopten de meisjes contact aan met de Duitse soldaten om geld, sigaretten of andere voordeeltjes te bemachtigen. De meeste Nederlanders moesten niets hebben van meisjes die omgang hadden met Duitse soldaten. Zij werden 'moffenhoeren' genoemd. Met deze meisjes werd tijdens de bevrijding in mei 1945 'afgerekend'.
Desertie
Na D-Day, de landing door de geallieerden in Normandië, veranderde de situatie. Vooral na Market Garden trokken veel Duitse eenheden en individuele soldaten zich zonder toestemming terug. Soms sloegen ze zelfs op de vlucht. De Feldgendarmerie spoorde deze militairen weer op. Na ontdekking volgde een verhoor. Afhankelijk van hun verhaal werden zij naar het front teruggestuurd of wegens desertie berecht en vervolgens geëxecuteerd.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Tweede Wereldoorlog
Tweede WereldoorlogLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Tweede Wereldoorlog
'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' is de 'wie is wie' van deze oorlog. In deze publicatie nam Ruud van Capelleveen de belangrijkste personen op die een rol van betekenis speelden in dit wereldomvattende conflict. U kunt in deze biografiën snel de belangrijkste feiten opzoeken.In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Geschiedenis Nederland
In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.