Verkiezingswinst NSB in 1935
Verkiezingswinst
In 1935 behaalde de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) haar grootste verkiezingswinst. De partij van Anton Mussert behaalde bijna acht procent van de stemmen. Vooral in Drenthe en Limburg was er veel belangstelling voor de NSB. In Drenthe stemde 11 procent en in Limburg 12 procent van de kiesgerechtigden op de partij van Anton Mussert.Achteraf zou blijken dat de verkiezingswinst in 1935 het hoogtepunt zou vormen van de NSB. In 1939 stemde minder dan vier procent van de Nederlanders op de nationaalsocialisten. Anton Mussert liet zich inspireren door Adolf Hitler en Benito Mussolini.
Nationalist
De Nationaal-Socialistische Beweging werd in 1931 opgericht door de Utrechtse ingenieur Anton Mussert. Hij was een hoge ambtenaar bij Rijkswaterstaat. Hij wekte het vertrouwen van vele Nederlandse burgers, doordat hij - in tegenstelling tot de leiders van andere rechtse splinterpartijtjes - op velen een fatsoenlijke indruk maakte. Anton Mussert was in de eerste plaats een nationalist. Hij droomde van een verenigd Nederland, het Groot-Nederland. Hierbij zou Vlaanderen weer bij Nederland gevoegd moeten worden. Op 12 december 1941 bezocht Mussert Hitler in de Rijkskanselarij in Berlijn. Nadat hij zijn eed aan de Führer had afgelegd bracht Mussert in zijn gesprek met Hitler zijn Groot-Nederlandse ideaal ter sprake. Adolf Hitler wees een vereniging van Nederland en Vlaanderen direct af.Voorbeeld Duitsland
Nu ik Adolf Hitler genoemd heb, is het goed om eens te kijken naar de andere overeenkomsten met de nationaalsocialistische partij die in 1933 in Duitsland aan de macht kwam. Net als Hitler was ook Mussert voor een krachtig staatsbestuur, waarin geen ruimte was voor andere meningen. Ook was hij een fel tegenstander van het communisme dat in Rusland aan de macht was gekomen. Zelfrespect van de natie, solidariteit, orde en tucht waren de belangrijkste begrippen binnen de NSB.Ook als we naar de organisatie van de nationaalsocialisten kijken zien we veel overeenkomsten met de Nationaal Socialistische Duitse Arbeiders Partij (NSDAP) van Adolf Hitler.
Organisatie
Net als in Duitsland hield de NSB een kaartsysteem bij van de partijleden. De leden kregen een oplopend lidnummer. Dit lidnummer werd ook wel stamboeknummer genoemd. Zo kreeg Cornelis van Geelkerken nummer 2, want hij was het tweede lid van de partij. Net als in Duitsland - waar Adolf Hitler later nummer 7 kreeg toegewezen - werd een laag lidnummer gezien als een grote verdienste. Dit betekende dat het betreffende lid al snel het nut van de Nationaal-Socialistische Beweging had ingezien.Andere opvallende gelijkenissen met de NSDAP waren de massale bijeenkomsten, de optochten en een groot aantal randorganisaties, zoals de Nationale Jeugdstorm en de Weer-Afdeling (WA). De leden van de WA kregen een zwart uniform en kaplaarzen. De leden van de WA raakten door hun provocerende gedrag vaak slaags met politieke tegenstanders. Tijdens de Duitse bezetting zouden zij ook voorop marcheren bij het beledigen en pesten van de Joden.
Jodenhaat
Tot de verkiezingen van 1935 had Anton Mussert zich in het openbaar nog niet vaak uitgelaten over de Joden. In de aanloop naar deze verkiezingen sprak hij vooral over het slappe economische regeringsbeleid. Dit zal veel mensen hebben aangesproken, want er stonden in de crisistijd in de jaren dertig lange rijen voor de stempellokalen, waar de werklozen zich dagelijks moesten melden.Tijdens zijn toespraak op de Derde Landdag, enkele weken voor de verkiezingen in 1935, hekelde Mussert het overheidsbeleid om berooide Joden op staatskosten in kampementen onder te brengen. De Jodenhaat zou in de aanloop en tijdens de Tweede Wereldoorlog nog toenemen.
De NSB zou nooit een gerespecteerde partij in het Nederlandse bestel worden. De meeste Nederlanders moesten niets hebben van het nationaal-socialisme. In 1939 koos slechts vier procent van de Nederlanders voor de NSB van Anton Mussert.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Tweede Wereldoorlog
Tweede WereldoorlogLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Tweede Wereldoorlog
'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' is de 'wie is wie' van deze oorlog. In deze publicatie nam Ruud van Capelleveen de belangrijkste personen op die een rol van betekenis speelden in dit wereldomvattende conflict. U kunt in deze biografiën snel de belangrijkste feiten opzoeken.In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Geschiedenis Nederland
In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.