Adolf Hitler en de Anschluss van Oostenrijk
Annexatie
Foto: Adolf Hitler spreekt op 15 maart 1938 in Wenen
De Duitse annexatie van Oostenrijk vond plaats op 13 maart 1938. De inval was voorbereid door de Oostenrijkse nazipartij. Er werd geen schot gelost.Berchtesgaden
De druk op Oostenrijk werd opgevoerd. In 1937 sloten Duitsland en Oostenrijk een tolunie. De Oostenrijkse bondskanselier Kurt Schuschnigg hoopte hiermee de Duitse agressie te beteugelen, maar Hitler begreep hieruit dat er meer te halen viel. In 1938 werd Kurt Schuschnigg ontboden in de Berghof, het buitenhuis van Hitler in Berchtesgaden. Adolf Hitler eiste een Anschluss. Schuschnigg deed enkele kleine concessies, maar besloot toen hij terug was in Oostenrijk tot een volksraadpleging. Het Oostenrijkse volk zou zelf beslissen of het wilde toetreden tot een Groot-Duitse Rijk.Kurt Schuschnigg
Adolf Hitler werd woedend toen hij dit vernam. Hij dreigde met een Duitse bezetting als Schuschnigg niet onmiddellijk zou aftreden. Kurt Schuschnigg wilde Oostenrijk behoeden voor een bloedige oorlog en trad op 11 maart 1938 af. President Wilhelm Miklas van Oostenrijk verzette zich nog even tegen de aanstelling van Arthur Seyss-Inquart als bondskanselier, maar gaf ook toe. Seyss-Inquart, de latere rijkscommissaris van Nederland, stuurde op de eerste dag van zijn aanstelling een telegram naar Duitsland met het verzoek om, ter bescherming van Oostenrijk, troepen te sturen."Alle rapporten van leden van Hitlers entourage spreken over de uitzonderlijke chaos rond de besluitvorming en de paniekerige verwarring waaraan Hitler onderhevig was aan de vooravond van de eerste expansionistische actie in zijn carrière," schreef de historicus Joachim Fest. "Talloze overhaaste en verkeerde beslissingen, aanvallen van razernij, onbeschrijflijke telefoongesprekken, bevelen en annuleringen daarvan volgden elkaar in hoog tempo op tijdens de enkele uren tussen Schuschniggs oproep tot een referendum en 12 maart." De stafchef van het opperbevel Wilhelm Keitel noemde deze periode later een lijdensweg.
Braunau en Linz
Op zaterdag 12 maart 1938 trok het Duitse leger Oostenrijk binnen en later die middag, even voor vieren, overschreed Adolf Hitler de Oostenrijkse grens bij zijn geboorteplaats Braunau am Inn. De Duitse troepen werden bedolven onder kussen en bloemen. Tienduizenden mensen stonden langs de weg. De kerkklokken werden geluid, maar Hitler stopte niet. De stoet Mercedessen reed door naar Linz, waar hij vanaf het balkon van het stadhuis een toespraak hield. Adolf Hitler zei dat de Voorzienigheid hem moest hebben uitverkoren om zijn vaderland terug te brengen tot het Duitse Rijk.Hitler werd opgewacht door Heinrich Himmler, die een dag eerder de grens was overgestoken om Oostenrijk te zuiveren van elke vorm van oppositie. Joodse winkels werden vernield, Joden werden geslagen en vernederd en politieke tegenstanders belandden in de gevangenis. De SS trad hard op in Oostenrijk en gaf daarmee een voorproefje van de wijze waarop het Duitse leger buiten de Duitse grens zou optreden.
Oostmark
Adolf Hitler bracht op zondag een bezoek aan Leonding om bloemen te leggen op het graf van zijn ouders. Op maandag 14 maart reisde hij door naar de Oostenrijkse hoofdstad. In opdracht van de aartsbisschop van Wenen, kardinaal Theodor Innitzer, werden in alle kerken van de stad de klokken geluid ter ere van Adolf Hitler. Een dag later sprak Hitler op de Heldenplatz een enorme menigte toe. Oostenrijk zou nu Oostmark genoemd worden en het bolwerk tegen de "stormen uit het oosten" vormen. Arthur Seyss-Inquart werd de rijksstadhouder van Oostmark.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we regelmatig aandacht aan de beslissende momenten en belangrijkste personen in de Tweede Wereldoorlog. Lees Tweede Wereldoorlog: de Hoofdrolspelers als u meer wilt weten over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer Tweede Wereldoorlog
Tweede WereldoorlogGebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Tweede Wereldoorlog
'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' is de 'wie is wie' van deze oorlog. In deze publicatie nam Ruud van Capelleveen de belangrijkste personen op die een rol van betekenis speelden in dit wereldomvattende conflict. U kunt in deze biografiën snel de belangrijkste feiten opzoeken.In 'Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers' van Ruud van Capelleveen treft u de biografieën aan van 165 mannen en vrouwen die in deze oorlog een beslissende rol speelden.
Tweede Wereldoorlog: de hoofdrolspelers
Geschiedenis Nederland
In 'Door de Nederlandse geschiedenis' vertelt Ruud van Capelleveen veel over de Nederlandse geschiedenis: over de moordenaar van Willem van Oranje, Balthasar Gerards, over raadpensionaris Johan van Oldenbarnevelt, die met prins Maurits in conflict raakte, over de invloed van koning Lodewijk Napoleon, die door zijn broer Napoleon Bonaparte aangewezen werd om de Franse belangen te dienen als koning over Nederland, over de Slavenhandel van de WIC en andere belangrijke episodes uit onze vaderlandse geschiedenis.'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.