Michiel de Ruyter in Vlissingen
Zeeheld op het Keizersbolwerk

Foto: Zwannie Jager, Standbeeld Michiel de Ruyter in Vlissingen, juli 2012
Op de Boulevard in zijn geboorteplaats staat een gietijzeren standbeeld van de zeeheld Michiel de Ruyter. Het beeld werd in 1841 vervaardigd door de Vlaamse beeldhouwer Louis Royer. Het verbeeldt De Ruyter met een kijker in zijn rechterhand staande op een scheepsdek met zijn rug tegen het stuurwiel. Met dit standbeeld eerden de leden van de Maatschappij tot Nut van 't Algemeen de in Vlissingen geboren zeeheld. Het standbeeld stond aanvankelijk op het De Ruyterplein. In 1894 verplaatste men De Ruyter naar het Keizersbolwerk op de Boulevard van Vlissingen.Michiel de Ruyter
De Nederlandse admiraal Michiel de Ruyter (1607-1676) speelde een belangrijke rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. Tijdens de eerste oorlog met Engeland versloeg hij de Engelsen bij de Slag bij Plymouth. Later onderschepte hij een haringvloot en versloeg hij de Britten op verschillende plaatsen, zoals bij St. John's in het huidige Canada. De Ruyter werd als een held ontvangen bij zijn terugkeer in Nederland.Raadpensionaris Johan de Witt stelde Michiel de Ruyter in augustus 1665 aan als bevelhebber van de Staatse vloot. Hierbij passeerde hij de Oranjegezinde Cornelis Tromp. Twee jaar later maakte Michiel de Ruyter zijn beroemde Tocht naar Chatham. De Ruyter voer met zijn vloot de Theems op en bracht de Engelsen een gevoelige nederlaag toe. Het Engelse vlaggenschip HMS Royal Charles werd in triomf meegenomen naar ons land.
Korps Mariniers
Tijdens de Tocht naar Chatham in 1667 kwam het net opgerichte Korps Mariniers voor het eerst in actie. De oprichting van dit korps was een idee van Johan de Witt en Michiel de Ruyter. Infanterie eenheden van de landmacht werden al tientallen jaren ingezet op de Hollandse oorlogsbodems, toen De Ruyter bedacht dat gespecialiseerde eenheden een grotere slagkracht zouden vormen. Willem Joseph van Ghent werd in december 1665 aangesteld als eerste commandant van het Korps Mariniers.Het Korps Mariniers bestaat uit infanteristen die gespecialiseerd zijn om in crisissituaties amfibische operaties uit te voeren.
Marinierskazerne
In april 2012 besloot de minister van Defensie, Hans Hillen, tot sluiting van de marinierskazerne in Doorn. Hans Hillen schreef de kamer, dat hij verschillende locaties in Nederland had bestudeerd en tot de slotsom was gekomen, dat Vlissingen de beste plaats was om een nieuwe marinierskazerne te bouwen. De wateren bij Vlissingen zouden een uitstekend oefenterrein vormen. De mariniers kwamen in opstand. Velen namen ontslag. Defensie besloot in februari 2020 de mariniers niet naar Vlissingen, maar naar Kamp Nieuw Milligen in Nieuw Milligen te verhuizen. In juni tekende het Rijk een bestuursakkoord over een compensatiepakket voor Zeeland. Het akkoord bevatte een pakket aan maatregelen om stevig te investeren in Zeeland, op zowel economisch als sociaal gebied. Zo besloot men onder meer tot de vestiging van een Delta Kenniscentrum in Vlissingen, gefocust op de unieke Zeeuwse combinatie van voedsel, water en energie. Verder beloofde het Rijk een grootschalig justitieel complex met een extra beveiligde zittingslocatie voor de rechtbank, een strategisch kenniscentrum tegen ondermijnende criminaliteit, een beveiligde werk- en overnachtingslocatie, plus een extra beveiligde inrichting in Zeeland.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Leven in de delta

U komt veel te weten door het lezen van 'Leven in de delta'. Ruud van Capelleveen heeft veel geschreven over kastelen, de ontwikkeling van de spoorwegen in Nederland en de Tweede Wereldoorlog. Ook deze onderwerpen zijn goed vertegenwoordigd in 'Leven in de delta'.
Leven in de delta
Lees verder: geschiedenis Zeeland
ZeelandVlissingen
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.