AbsoluteFacts.nl

Tsaar Peter de Grote (1672-1725) Biografie

Tsaar van Rusland

Tsaar Peter de Grote in Zaandam Tsaar Peter I, de Grote, werd geboren als Pjotr Alexejevitsch op 9 juni 1672 in Moskou. Hij overleed in St. Petersburg op 8 februari 1725. Hij bereikte de leeftijd van 52 jaar. Hij was de zoon van tsaar Aleksej Michailovitsch en diens tweede vrouw Natalja Narisjkina.
Al in 1682 werd Peter, naast zijn geesteszieke halfbroer Iwan V, tot mederegent benoemd. Het regentschap voor beiden werd gevoerd door hun zuster Sofia Alexejevna. In 1689 verwierf Peter de Grote de alleenheerschappij.

Aansluiting aan het Westen

Onder zijn energieke, maar gruwelijke leiding vond Rusland de aansluiting aan het Westen. Hij probeerde het Russische rijk naar het Zuiden toe te vergroten en veroverde in 1696 het Osmaanse Azov aan de Zwarte Zee en Perzische gebieden aan de Kaspische zee, maar hij slaagde er niet in deze bezittingen lang vast te houden.
Meer succes had hij met zijn politiek ten opzichte van de Oostzeelanden. In de noordelijke oorlog had Peter bij Poltawa in 1709 de beslissende slag tegen Karel XII van Zweden gewonnen. Met de vrede van Nystadt in 1721 werd Rusland de machtigste staat van het Oostzeegebied.

Buitenlandse reizen

Gedurende zijn buitenlandse reizen in 1697 en 1698 had hij veel ervaring opgedaan voor de veranderingen die hij later zou doorvoeren. In het begin echter, bleven deze veranderingen steken door de druk, die de oorlog met zich mee had gebracht.

Strelitzen

Tijdens een verblijf in Wenen moest hij halsoverkop terug naar Rusland omdat er een opstand tegen hem uitgebroken was van de Strelitzen. Hij sloeg de opstand op wrede wijze neer, waarna alle regimenten werden opgeheven. Hij zag zijn zuster Sofia aan voor de aanstichtster van de opstand en dwong haar om als non in een klooster in te treden. Hetzelfde lot viel te beurt aan zijn vrouw Eudoksia, van wie hij vervreemd was geraakt.

Modernisering

Ter modernisering van het leger en de marine haalde Peter buitenlandse specialisten naar Rusland. Hij verplichtte alle onderdanen tot militaire dienst. Hij schiep een nieuwe dienstadel. Uit conservatieve kringen ondervond hij veel tegenstand tegen al zijn moderniserende maatregelen, maar hij bezat voldoende macht om zijn opvattingen door te voeren. Door belastingmaatregelen werd de plattelandsbevolking volkomen uitgeleverd aan de grootgrondbezitters.

St. Petersburg

Peter de Grote stichtte in 1703 de nieuwe residentie St. Petersburg en noemde zich sinds 1721 tsaar.

Bestuur

Voorts stelde hij de Senaat in, waarin de hoogste justitie en overheidsdienaren waren gezeten. Hij schiep ook verschillende colleges als een soort vakministeries, een en ander naar het voorbeeld van Zweden. In plaats van het kerkenpatriarchaat vormde hij een onder zijn leiding staande synode.
Bovendien vormde hij het bestuur van het land om door een verdeling in acht gouvernementen met provincies en een soort gemeenten. Hij voerde de Juliaanse kalender in en vormde het onderwijs om, door nieuwe scholen te stichten en de Academie der Wetenschappen op te richten.

Opgevolgd door Katharina I

Na zijn dood werd de tweede vrouw van Peter, als keizerin Katharina I, zijn opvolgster.

Afbeelding

Tsaar Peter in Zaandam op ansichtkaart begin twintigste eeuw.

Vond u dit artikel interessant?
Leest u graag over de Nederlandse geschiedenis?

Meld u dan NU aan en ontvang VANDAAG nog:
de geschiedenis nieuwsbrief. Gratis en reeds 15 jaar een begrip bij liefhebbers van onze vaderlandse geschiedenis.

Vul uw e-mailadres in en klik op aanmelden

Leven in de delta

Lees verder: meer informatie over royalty

Hoofdpagina Royalty
Catharina de Grote
Louise Henriette van Oranje
Maurits van Nassau
Mathilde d'Udekem d'Acoz
Marie Louise van Oostenrijk
Marie Henriette van Oostenrijk


Leestip Koninklijk Huis
Neem een abonnement op onze Nieuwsbrief
Koninklijk Huis


Een gratis nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over de geschiedenis van het Nederlandse Koninklijk Huis en de belangrijkste andere Europese dynastieën.

KONINKLIJK HUIS

Meld u NU aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden
Koningshuis van Engeland

Engelse koningen en koninginnen Met deze uitgave over het Britse vorstenhuis komt u veel te weten: niet alleen over het wel en wee van alle Engelse koningen en koninginnen, maar ook over de tijd waarin zij leefden, de machtsstrijd waarin de koningen verwikkeld raakten en de oorlogen die zij voerden.

Engelse koningen en koninginnen

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog

Koning Eenoog door Ruud van Capelleveen Met Koning Eenoog heeft Ruud van Capelleveen een afwisselende bundel met beschouwingen afgeleverd.
Elke beschouwing in Koning Eenoog is voorzien van een foto op paginabreedte. De meeste foto's maakte de auteur zelf. Voor Koning Eenoog bezocht de auteur veel historische plaatsen in binnen- en buitenland.
  • Geniet van geschiedenis
  • Markante plekken met een interessante historie
  • Zeer geschikt voor iPad en Tablet
Wilt u meer weten over geschiedenis ?
Copyright 1998 - 2015 AbsoluteFacts.nl is een uitgave van Absolute Figures