Jan Wolkers (1925-2007)
Nederlandse schrijver, dichter en kunstenaar

De dood van zijn oudste broer maakte grote indruk op hem en zou later in zijn literaire werk worden uitgewerkt.
Kunstopleiding
Na de oorlog begon Wolkers met een opleiding aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten. Van 1949 tot 1953 studeerde hij beeldhouwkunst aan de Rijksacademie in Amsterdam. Zijn eerste bekroning vond in 1956 plaats, toen hij de Sint Lucasmedaille ontving voor zijn beeld 'Jongen met haan'.Jan Wolkers begon te schrijven tijdens een studiejaar bij de beroemde kunstenaar Zadkine in Parijs. Een aantal verhalen verschenen in een aantal literaire bladen. In 1961 verscheen zijn eerste verhalenbundel 'Serpentina's petticoat'. Dit boek werd in 1963 bekroond met de Novelleprijs van de gemeente Amsterdam.
Romans
De eerste roman 'Kort Amerikaans' (1962) werd een bestseller. 'Terug naar Oegstgeest' neemt een belangrijke positie in binnen het oeuvre van Jan Wolkers. In deze roman herbeleeft de hoofdpersoon zijn jeugd in het huis van zijn ouders in Oegstgeest. In 'Turks Fruit' (1969) speelt het aftakelingsproces van de aan kanker lijdende Olga een hoofdrol. Ook de naar aanleiding van dit boek gemaakte speelfilm werd een groot succes.'De walgvogel' (1974) speelt zich af tijdens de politionele acties gedurende de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd. De roman 'Brandende liefde' (1981) kreeg ongunstige recensies, maar werd als speelfilm een succes.
Texel
In 1980 verhuisde Jan Wolkers van Amsterdam naar Texel. Deze verhuizing markeerde ook zijn hernieuwde interesse voor de beeldhouwkunst. Hoewel Jan Wolkers bleef schrijven kwam de nadruk op beeldende kunst te liggen.Jan Wolkers weigerde in 1982 de Constantijn Huygensprijs in ontvangst te nemen uit protest tegen de slechte recensies van zijn, met name, latere romans. Om dezelfde reden weigerde hij in 1988 de P.C. Hoofdprijs.
Beelden
Als beeldhouwer is Wolkers bij velen het beste bekend als maker van het Auschwitzmonument op de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam. Het beeldhouwwerk is onder meer gemaakt van glas en werd verschillende keren het mikpunt van vandalisme.Belangrijke boeken van Jan Wolkers
Andere belangrijke boeken van Jan Wolkers zijn naast de reeds genoemde: 'Een Roos van Vlees' (1963), 'Groeten van Rottumerplaat' (1971), 'De kus' (1979), 'De perzik van onsterfelijkheid' (1980) en 'De onverbiddelijke tijd' (1984).Overlijden
De schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers is in oktober 2007 op 81-jarige leeftijd overleden in zijn huis op Texel. Enkele dagen eerder was tijdens een onderzoek in een ziekenhuis gebleken, dat zijn lichaam op was. Jan Wolkers werd op begraafplaats De Nieuwe Ooster gecremeerd. De plechtigheid werd live uitgezonden door de NOS. Tijdens de dienst spraken Maarten van Rossem (hoogleraar en vriend), Pieter Broertjens (Volkskrant), Robbert Ammerlaan (De Bezige Bij) en Katrina, de weduwe van Jan Wolkers.In oktober 2017, op de tiende sterfdag van Jan Wolkers, verscheen een biografie over de schrijver van Onno Blom: 'Het litteken van de dood'.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer geschiedenis
BiografieLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.