Voedselveiligheid in Nederland en Europa
Veranderingen op de boerderij

Foto Ruud van Capelleveen: Tractor in Duiven
Hoewel een boerderij doorgaans een familiebedrijf is, waarin zowel de boer als de boerin werken, zien we op het land vooral mannen aan het werk. In Duiven zag ik aan het begin van een prachtige zomeravond in 2008 een boerin op een tractor. Zij keek trots in de camera. Het is een beeld dat we vooral kennen uit films uit de voormalige Sovjetrepublieken, waarin het landleven als een vrolijk bestaan werd voorgespiegeld. In onze streken speelde de Europese Unie een grote rol in de landbouw. Dankzij subsidies bouwden boeren een redelijk bestaan op.Kentering
Vanaf de jaren vijftig vonden veel verbeteringen op het platteland plaats. Deze waren vooral gericht op het verhogen van de opbrengst en daarmee de winst voor de ondernemende boer. Het milieu en de diervriendelijkheid speelden een ondergeschikte rol. Aan het begin van de eenentwintigste eeuw kwam een kentering.Voedselveiligheid
In een recente brochure stelde de Europese Unie het zo: "de EU is constant bezig de voedselveiligheid te verbeteren, maar de laatste paar jaar is ze nog actiever op dit gebied geworden. Dit had te maken met de veelbesproken voedselaffaires in de jaren negentig, zoals de BSE-crisis, dioxinen in diervoeder en giftige olijfolie". Het doel van de Europese Unie is niet alleen om de wetgeving voor de voedselveiligheid steeds aan te passen, maar er ook voor te zorgen dat consumenten zo goed mogelijk geïnformeerd worden over de mogelijke risico's. Veel mensen willen immers weten wat zij eten. Hiervoor kwamen nieuwe regels voor de etikettering van levensmiddelen, zodat iedere consument alle essentiële informatie kreeg over de samenstelling van het product.Etikettering
De gekkekoeienziekte (BSE) bracht aan het licht, dat de veiligheid voor de consument begint bij de boer. Consumenten realiseerden zich dat zij ziek konden worden van vlees. Daarom werd de vleesindustrie verplicht om op haar etiketten de herkomst van het vlees te vermelden. Op de etiketten moet niet alleen staan waar het dier werd geboren, maar ook waar het werd gehouden, gemest, geslacht en uitgesneden. Hierdoor kon de consument voortaan een keuze maken.De Europese wetten voor de etikettering betroffen niet alleen vleesproducten. Ook het toenemend gebruik van genetisch gemodificeerd voedsel zorgt voor onrust.
Genetische manipulatie
De Europese Unie heeft zich tot nu toe zeer conservatief opgesteld. Slechts een klein aantal genetisch gemodificeerde producten zijn in de EU toegestaan. Aan de toestemming ging steeds een uitgebreid onderzoek vooraf. Pas als de wetenschappers van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, de EFTA, concluderen dat van een genetisch gemodificeerd product geen negatieve gevolgen voor de gezondheid bekend zijn, wordt het product op de Europese markt toegelaten.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland. Voedselveiligheid komt ook voor in de interessante geschiedenisbundel Koning Eenoog.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Geschiedeniscolumns

Koning Eenoog door Ruud van Capelleveen
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Kunst, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.