Landgoed Beerschoten in De Bilt
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Vrijwel onveranderd

Foto Ben Hendriks: Beerschoten, september 2002
Het huidige huis Beerschoten in De Bilt ziet er nog vrijwel onveranderd uit vergeleken met anderhalve eeuw geleden, zij het dat het huis toen wit gepleisterd was. In 1889 heeft het huis sterk geleden onder een brand. Het werd toen herbouwd in een soort neorenaissancestijl, maar verkreeg weer hetzelfde uiterlijk als daarvoor. Er waren toen mensen die vonden dat het huis eigenlijk te klein was voor het omringende landgoed. Het huis Beerschoten heeft een voor het begin van de negentiende eeuw karakteristieke vorm. Het bestaat uit een vierkant middengedeelte met twee langere zijvleugels.
Foto: Beerschoten in 1915
Bewoners
Het landgoed Beerschoten was vroeger in het bezit van het Biltse vrouwenklooster, maar kwam in 1680 in particuliere handen. De nieuwe eigenaar werd Jacob Martens, die deel uitmaakte van de vroedschap van Utrecht. Het landgoed werd door Martens in 1761 verkocht aan Avink, die het weer snel doorverkocht aan Theodoor de Smet uit Amsterdam. Tot 1810 bleef het landgoed in handen van deze familie. Via een derde kwam Beerschoten in 1820 in handen van J. Steengracht van Oostcapelle.Steengracht van Oostcapelle
De familie Steengracht van Oostcapelle vergrootte het landgoed door verschillende aankopen en liet de inrichting van het landgoed door een aantal ingrepen uitgroeien tot een landschappelijk park. Ten slotte bereikte het landgoed een grootte van bijna 1.000 hectare. Door de aanleg van verschillende wegen tussen Zeist en De Bilt zijn er echter veel delen van het landgoed afgeknabbeld.In 1965 werd het landgoed Beerschoten door de familie Steengracht van Oostcapelle verkocht aan de Stichting Het Utrechts Landschap, die het huis voor bewoningsdoeleinden verhuurde.
Beeldenpark
In het park, dat vrij toegankelijk is, werd enkele jaren geleden met de hulp van een aantal, vooral plaatselijke sponsors, een beeldenpark ingericht met werken van de beeldhouwer Ytse Bakker. Deze beeldhouwer maakte een mengeling van figuratieve en bijna non-figuratieve beelden, die het grote publiek zeker aanspreken. Het is een genoegen om, wandelend langs deze beelden en van de geboden kunst en van de geweldige natuur van dit landgoed te genieten. Vanuit het bos(je) ten noorden van het huis is het huis Beerschoten goed te zien. In het landschappelijke park zijn verschillende wandelingen uitgezet.
Foto Ben Hendriks: Beerschoten, koetshuis, september 2002
Het landgoed
Het huis Beerschoten in De Bilt is van de weg van Zeist naar Utrecht, net als vroeger, ook nog steeds goed te zien, al is het van een afstand.Vanaf de oprijlaan, die nu bij de parkeerplaats begint, komt de bezoeker bij het vroegere koetshuis van Beerschoten. Het is nu het Paviljoen Beerschoten, waarin het informatiecentrum over de Stichtse Lustwarande is ingericht. In de centrum worden overzichten getoond van de landgoederen in de Stichtse Lustwarande, het gebied van De Bilt naar Rhenen. Per landgoed wordt, aan de hand van een grote kaart van het gebied, informatie verstrekt. De grote luchtfoto van de Stichtse Lustwarande meet elf meter. Voor kinderen is er een 'ontdekplek' ingericht. Op de bovenverdieping zijn wisseltentoonstellingen te bewonderen.

Foto Ben Hendriks: Beerschoten, noordgevel, september 2002
Openingstijden en ligging
De openingstijden van het landgoed Beerschoten zijn op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van half twee tot half vijf en op zondagen van elf tot half vijf. In de zomermaanden juli en augustus geldt een beperkte openstelling op alleen op zondagen.Het landgoed kan bereikt worden door van de weg van Zeist naar Utrecht bij De Bilt de afslag Bilthoven te nemen en dan direct daarna de doodlopende weg naar rechts te kiezen. Borden wijzen vervolgens de weg naar het landgoed Beerschoten.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen. Huis en landgoed Beerschoten in De Bilt komt ook voor in de door Ben Hendriks geschreven uitgave Kastelen in Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Kastelen in Nederland

Kastelen in Nederland
Literatuur
Lees verder over kastelen: meer kasteelinformatie
Kastelen NederlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.