Paleis Het Loo in oorlogstijd
Tweede Wereldoorlog
De Duitse bezetting ging niet ongemerkt aan Paleis Het Loo voorbij. Dit wordt in de tentoonstelling 'Het Loo in oorlogstijd' getoond aan de hand van documenten, foto's en voorwerpen, die het verhaal vertellen van het gebruik van het paleis van koningin Wilhelmina door de Wehrmacht en de Waffen-SS. Van 16 juni tot en met 16 september 2012 levert Paleis Het Loo met de presentatie 'Het Loo in oorlogstijd' een bijdrage aan de manifestatie 'Gelegerd in Gelderland'.Speciaal tijdens deze presentatie kan men een blik werpen in de badkamer van koningin Wilhelmina. Bij de terugkeer naar haar geliefde zomerpaleis in Apeldoorn merkte koningin Wilhelmina op dat de SS-ers met hun scheermesjes roestvlekken op de marmeren vloer van haar badkamer hadden achtergelaten. Zij gaf destijds echter opdracht deze sporen van vernielzucht door de Duitsers niet uit te wissen. De herinnering bleef.
Paleis in oorlogstijd
Twee dagen na de Duitse inval in 1940 werd Paleis Het Loo door de Duitsers geconfisqueerd. De meeste persoonlijke eigendommen van de koninklijke familie en tal van kostbaarheden zijn dan al in veiligheid gebracht. De paleisinrichting blijft aanvankelijk onveranderd, tot in het voorjaar van 1941 de troepen van de Wehrmacht in de beide zijvleugels worden ingekwartierd.Paleis Het Loo wordt dan ingericht tot herstellingsoord voor zeshonderd soldaten van de Duitse Wehrmacht en daarna als hospitaal, waarbij het paleismeubilair in beslag wordt genomen en afgevoerd. Uit de bezettingstijd van Paleis Het Loo zijn niet veel voorwerpen bewaard gebleven. Van de ziekenhuisinrichting bleef één witgelakte stoel, voorzien van een hakenkruis, gespaard. De vertrekken die koningin Wilhelmina bewoonde, werden gebruikt door SS-officieren.
Na de Slag om Arnhem maakten zij plaats voor gewonde Engelse soldaten, die krijgsgevangen waren gemaakt. Paleis Het Loo fungeerde in de periode 1940-1945 eveneens als jachtpaleis voor Rauter (Höherer SS-und Polizeiführer in het bezette Nederland) en NSB-coryfeeën Mussert, Geelkerken en Rost van Tonningen. Ook Rijkscommissaris Seys Inquart, die aan de Loolaan een hoofdkwartier had, bracht regelmatig een bezoek aan Paleis Het Loo.
Tentoonstelling
De tentoonstelling 'Het Loo in oorlogstijd' is te zien in de Oostvleugel van Paleis Het Loo. De tentoonstelling is toegankelijk vanaf 13.00 uur op de dagen dat het paleis regulier geopend is. Er is een informatief vouwblad beschikbaar die de bezoeker langs plekken voert in het paleis die herinneren aan de oorlogstijd.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis
Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen
Met 'Kastelen in Nederland' laten wij u genieten van de rijkdom van onze vaderlandse geschiedenis en in het bijzonder van de prachtigste en interessantste kastelen en huizen in Nederland.Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.