Dossier Landgoed De Warnsborn

De Warnsborn in 1905
Warnsborn gesloopt
Onder een foto van Jan Wamelink in de Gelderlander van begin februari 2009 stond de kreet: "Niet schrikken". Die waarschuwing was wel op zijn plaats, want slopers hebben het middengedeelte van het hoofdgebouw van de Warnsborn in Arnhem Noord tussen de beide vleugels geheel gesloopt. Men is bezig met een grootscheepse reorganisatie van het hotel, omdat een uitbreiding erg nodig is. Men hoopt begin augustus met de herbouw gereed te zijn. Intussen moet men zich behelpen met het onderbrengen van gasten in het koetshuis, waar overigens vijftien kamers zijn. Het restaurant wordt voorlopig voortgezet in de oranjerie.Het oorspronkelijke huis de Warnsborn werd al voor 1500 vermeld en heeft in de loop van haar geschiedenis vele eigenaren gekend. In 1932 eindigde de particuliere bewoning van het landgoed en kwam de Warnsborn in handen van de Stichting Het Geldersch Landschap. Het 18-eeuwse huis de Warnsborn werd sindsdien als hotel geëxploiteerd. In 1944 brandde het hotel geheel af, maar na de oorlog werd het met Marshallhulp herbouwd. In de negentiger jaren van de vorige eeuw werd de omgeving van het landhuis op de schop genomen en werd de omgeving van het landhuis heringericht.
Ben Hendriks, februari 2009
Eerdere berichten over landgoed De Warnsborn
Landgoed De Warnsborn
"Dankzij nauwgezet historisch en archeologisch onderzoek en voor de vakkundige restauratie van de oranjerie en de kassen" van het landgoed De Warnsborn bij Arnhem hebben het Geldersch Landschap en de Geldersche Kasteelen een belangrijke Europese onderscheiding in de wacht gesleept. Op 22 november 2005 nam Janine Pijl, directeur van Geldersch Landschap en Geldersche Kasteelen, de European Union Prize for Cultural Heritage / Europa Nostra Award 2004 in ontvangst. Europa Nostra is een federatie van particuliere Europese organisaties, die gezamenlijk de handen ineenslaan voor het behoud van het culturele erfgoed in ons werelddeel.Ben Hendriks, januari 2006
Groot Warnsborn
In de zestiende eeuw waren delen van het landgoed Warnsborn in handen van het klooster Mariëndaal en het St. Agnietenconvent te Arnhem. Na de reformatie, toen vele eigendommen van de kloosters werden verkocht, kwamen deze terreinen in 1640 in handen van de Arnhemse burgemeester Everardt Everwijn. Verschillende eigenaren kwamen na hem. Omstreeks 1900 dreigde het landgoed door een exploitatiemaatschappij bebouwd te worden. De overheid greep in en uiteindelijk kwam het 650 ha grote gebied in handen van de Stichting Het Gelders Landschap. Het voormalige huis Warnsborn, dat in de negentiende eeuw was gebouwd, werd een hotel.In de barre oorlogsjaren ging het in neo-classicistische stijl gebouwde huis in vlammen op, maar na de oorlog werd op het landgoed een nieuw huis/hotel gebouwd. In verband met financieringsproblemen begon het Geldersch Landschap pas in 1995 aan een grootscheepse restauratie van het landgoed. Door de geweldige ingrepen die in het landschap nodig waren, kwamen daarover soms boze reacties los, maar de ingrepen waren broodnodig om het landgoed weer in een goede staat te krijgen.
Tegen het einde van de twintigste eeuw werd begonnen met een opknapbeurt van de oranjerie en de orchideeënkas. De oranjerie kan nu dan ook door het hotel weer worden geëxploiteerd. De hoteleigenaren stellen zich hier veel van voor.
Het landgoed/hotel ligt in een fraaie bosrijke streek, waar het goed toeven is. De gast, die rust zoekt kan hier goed terecht, want het landgoed, dat nu voor een deel heringericht is, leent zich voor urenlange wandelingen.
Ben Hendriks, december 2001
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Landgoed De Warnsborn
Geschiedenis Arnhem
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.