Dossier Wientjesvoort
Wientjesvoort op tv

De familie die er toen woonde was het gezin van Eberhart Freiherr von Mengden en Gisela von Heydenbreck. Deze familie liet een nooddak aanbrengen, maar de financiën ontbraken om het huis te herstellen. Het huis stond daarom meer dan dertig jaar leeg.
Architect Friso Woudstra kocht het landgoed om het te restaureren. Dat heeft hij voorbeeldig gedaan, waarna hij het huis met zijn gezin betrok.
De fraaie beelden van het tv-programma lieten de belangrijkste delen van het huis en het park rondom het huis zien, waarbij uitvoerig toelichting werd gegeven door de architect en zijn vrouw.
Het huis is een visitekaartje voor Vorden. Het landgoed ligt ten oosten van dit dorp aan de weg naar Ruurlo. Kort voor het bereiken van het plaatsje Kranenburg licht er in de provinciale weg een grote dubbele bocht; links van de weg is het huis de Wientjesvoort goed te zien.
Ben Hendriks, januari 2016
Eerdere berichten over Wientjesvoort
Diefstal
Begin oktober 2001 heeft het kerkbestuur van de N.H. Kerk in Vorden aangifte gedaan van de diefstal van een klok. Deze klok zou zijn ontvreemd door de huidige eigenaar van het landhuis de Wientjesvoort. De klok werd destijds, naar men zegt, geschonken door de toenmalige eigenares van het landhuis de Wientjesvoort, barones Von Mengden, aan het kerkbestuur van de NH Kerk te Vorden. De huidige eigenaar schijnt van mening te zijn dat de klok thuishoort in de Wientjesvoort en heeft daarom de klok uit de kerk gehaald. De politie stelt een onderzoek in.Het landhuis werd genoemd naar de voormalige herberg die naast het landhuis staat. Oorspronkelijk was de Wientjesvoort een deel van het landgoed De Wildenborch en bestond uit een boerderij, die tegenover het landhuis op 'de Bult' staat. Deze boerderij werd in de achttiende eeuw verkocht aan ene Gerrit Ravenschot. Rond het midden van de negentiende eeuw werd de oude boerderij afgebroken en vervangen door een nieuwe die de naam Noordzicht kreeg. De toenmalige bewoners, de baronessen van Dorth tot Medler, lieten omstreeks die tijd het huidige landhuis bouwen. Via vererving en huwelijk kwam het landgoed in handen van de baronnen van Hövell tot Westerflier. In 1928 en nogmaals in 1952 werd het huis verkocht. Ten slotte werd het landgoed verkocht in 1999 en wel aan de architect Jan Friso Woudstra, die het huis heeft gerestaureerd.
Ben Hendriks, november 2001
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken we veel aandacht aan kastelen. Lees Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Dossier Kastelen
Dossier KastelenGeschiedenis Landhuis de Wientjesvoort
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Kasteelgeschiedenis

Kastelen: Van motte tot buitenplaats
Nederlandse Kastelen

Dankzij de vele illustraties is de uitgave 'Kastelen in Nederland' ook een kijkspel. Hierdoor krijgt u niet alleen een goede indruk hoe het kasteel in het Nederlandse landschap staat, maar wordt u ook geattendeerd op de uiterlijke bouwkundige bijzonderheden.
Kastelen in Nederland
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.