Traditionele kaasmarkt
Vanaf de dertiende eeuw groeide Alkmaar uit tot een belangrijke regionale marktplaats. In de omgeving van de stad waren agrarische dorpjes gevestigd. De boeren verkochten hun producten in de grote stad. Hierdoor floreerde de kaasmarkt. Tegenwoordig is de kaasmarkt van Alkmaar vooral een toeristische aangelegenheid. Jaarlijks bezoeken meer dan honderdduizend toeristen de traditionele kaasmarkt op het Waagplein voor het monumentale Waaggebouw.
Geschiedenis
De geschiedenis van dit historische pand gaat terug tot de veertiende eeuw, toen hier de Heilige Geestkapel was gevestigd: een gasthuis en ziekenhuis, waar reizigers en zieken door katholieke geestelijken werden verpleegd. In het Waaggebouw is in onze tijd het Hollands Kaasmuseum en een winkel van de VVV ondergebracht.
Waaggebouw

In 1566 werd dit gebouw ingericht als waaggebouw. Door het dappere gedrag van de inwoners tijdens het beleg door de Spanjaarden, herkreeg de stad in 1581 het waagrecht, dat de stad na een opstand verloren had. Op de gevel van het Waaggebouw herinnert een Latijnse inscriptie aan deze gebeurtenis. Ik geef u de Nederlandse vertaling: "Moed en kracht schonken aan regering en burgerij van Alkmaar het verloren waagrecht weer".
De verbouwing van Heilige Geestkapel tot Waaggebouw werd in 1583 voltooid. Bij deze verbouwing kreeg het Waaggebouw de fraai versierde renaissance gevel. Deze gevel werd aan het einde van de negentiende eeuw gerenoveerd. Hierbij behield het Waaggebouw de zestiende-eeuwse karakteristieken.
In de zestiende-eeuwse toren hangt een zeventiende-eeuws klokkenspel dat een paar keer per dag haar eigen wijsjes laat horen. "Op de hele en halve uren vraagt de Waagtoren de aandacht, want dan voeren de ruitertjes, onder leiding van een heraut die de trompet steekt, hun steekspel uit, om bij de laatste klokslag weer in de toren te verdwijnen," schreef Noortje de Roy van Zuydewijn.
Historische demonstratie

De kaasmarkt in
Alkmaar wordt elke vrijdagmorgen, vanaf de eerste vrijdag in april tot en met de eerste vrijdag van september, gehouden. Op de kaasmarkt in Alkmaar wordt niet meer echt gehandeld. De kaasmarkt is verworden tot een demonstratie voor toeristen. De demonstratie wordt uitgelegd in het Nederlands, Duits en Engels. Historisch geklede kaasdragers lopen heen en weer met kazen. De kaasdragers dragen zeventiende-eeuwse kostuums: witte pakken en strooien hoeden.
De kazen worden gedragen door twee dragers op houten berries. Zij brengen de kaas van de kaasmarkt naar de Waag, waar de marktwaar zorgvuldig wordt gewogen.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze
gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees
Door de Nederlandse Geschiedenis en
Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.
Ontvang elke werkdag
gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Noord-Holland
Noord-Holland
Leestip
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een aantrekkelijke geschiedenisbundel en een reis door de tijd en door Nederland. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van
opzienbarende feiten en
mooie verhalen.
Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Met
'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen