Kasteel Chillon
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Strategisch gelegen kasteel

Vroege bewoners
Al heel vroeg vestigden zich hier mensen. Bewoning is al bekend uit de Bronstijd en vooral ook uit de Romeinse tijd. Omdat de Alpentoppen in het zuidoosten van het meer van Genève tamelijk steil uit het meer oprijzen, is er maar weinig ruimte voor een weg tussen het meer en de steile bergwanden. Daarom kan men op deze plaats de weg van het noorden van Zwitserland naar de Sint Bernhardpas en daarmee naar het noorden van Italië, uitstekend controleren. Dat hadden de bewoners in dit gebied bijzonder goed in de gaten en zij benutten deze omstandigheden met tolheffing. Daartoe hadden ze, waarschijnlijk onder leiding van de bisschoppen van Sitten, een slot gebouwd op een eiland dicht onder de kust. Heel lang heeft men zich kunnen onttrekken aan de invloed van andere kerkelijke en profane landsheren, maar ten slotte was dit niet meer mogelijk.Savoye

Maar de tijden veranderden. De kanonnen werden krachtiger en dezelfde bergen, die voor Chillon aanvankelijk het beginpunt waren, keerden zich nu tegen het kasteel. Want met een enkel kanon werd het mogelijk het kasteel en het leven daarin te vernietigen. De burcht was niet langer onneembaar. Kasteel Chillon wordt vesting, maar vooral residentie en gevangenis.
Veel uitbreidingen

De gevangene van Chillon

Zo heeft het grootste gewelf gediend om Bonivard gevangen te houden. François de Bonivard was de prior van het klooster St. Viktor bij Genève. Hij had de onafhankelijkheid van Genève verdedigd en werd daarom opgesloten. Pas na zes jaar, in 1536, kon hij bevrijd worden door de mannen van Bern.
Lord Byron heeft over deze gebeurtenis een lang gedicht geschreven, getiteld 'The prisoner of Chillon' (De gevangene van Chillon). Hierdoor is Chillon in geheel Europa bekend geworden.
Kanton Vaud
De mannen van Bern (de Zwitsers) die de prior De Bonivard hadden bevrijd, gebruikten het kasteel jarenlang als arsenaal en woning voor hun slotvoogd. In 1798 kwam het slot - tijdens de revolutie van het kanton Vaud - in handen van het kanton Vaud.Tegen het einde van de negentiende eeuw begon een ingrijpende restauratie, die wel vele jaren in beslag heeft genomen, maar wetenschappelijk veel gegevens over ontstaan en constructie van het kasteel heeft opgeleverd.
Het kasteel is nog steeds eigendom van het kanton Vaud, dat Chillon benut als een trekpleister voor het toerisme. En inderdaad, men is er in geslaagd jaarlijks meer dan honderdduizend toeristen naar Chillon te krijgen.
Meest bezochte kasteel van Zwitserland

Het kasteel van Chillon is inderdaad het beroemdste en meest bezochte kasteel van Zwitserland en misschien wel van de gehele wereld.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer geschiedenis Zwitserland
ZwitserlandLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.