AbsoluteFacts.nl

HenriŽtte d'Oultremont de Wťgimont (1792-1864) Biografie

Nederlandse prinses

HenriŽtte d'Oultremont de Wťgimont HenriŽtte d'Oultremont de Wťgimont werd op 28 februari 1792 geboren in Maastricht. Haar volledige naam was Henrica Adriana Ludovica Flora gravin d'Oultremont de Wťgimont. Zij was de dochter van de Waalse graaf Ferdinand Louis FranÁois Michel d'Oultremont de Wťgimont, die tot de oude Luikse adel behoorde, en de Nederlandse admiraalsdochter Johanna Suzanna Hartsinck.
Door de verdiensten van haar grootvader, die vice-admiraal was, kwamen zij en haar broers in aanmerking voor een hoffunctie, omdat koning Willem I ook mensen uit de zuidelijke Nederlanden aan het hof wilde aanstellen. Henriette werd hofdame van koningin Wilhelmina ("Mimi" van Pruisen). Ze was vrolijk van aard en viel daarom van het begin af in de smaak van het vorstenpaar.

Jetje Dondermond

Koningin Wilhelmina overleed in oktober 1837. Willem I vereenzaamde en deed Henriette in 1830 een huwelijksaanzoek. Er ontstond een grote rel in het land. Predikanten kwamen in opstand, er verschenen beledigende artikelen in de kranten. Het voorgenomen huwelijk veroorzaakte vooral veel opschudding, omdat de wortels van de familie van HenriŽtte deels in het net afgescheiden BelgiŽ lagen en omdat zij katholiek was. Spottend werd HenriŽtte in Nederland Jetje Dondermond genoemd. Zelfs de kroonprins wilde trachten het voorgenomen huwelijk te torpederen. Maar Willem I wilde Henriette niet laten zitten en deed ten slotte afstand van de regering.

Huwelijk met Willem I

En op 17 februari 1841 trouwde HenriŽtte 49-jarige leeftijd in Berlijn met de afgetreden koning van Nederland, Willem I, die toen 68 was. Het paar vestigde zich in het paleisje Unter der Linden in Berlijn. HenriŽtte kreeg door haar huwelijk de titel gravin van Nassau.
Met zeer veel toewijding heeft Henriette hier Willem I, die veelvuldig ziek was, verzorgd. Lang duurde het huwelijk niet, want ruim twee jaar later overleed Willem I op 71-jarige leeftijd. Na de dood van Willem I vestigde Henriette zich op het door haar al eerder gekochte kasteeltje Rahe in Laurenberg bij Aken. Hier ontving ze veel gasten en van hier uit maakte ze verschillende Europese reizen. HenriŽtte d'Oultremont de Wťgimont overleed in 1864 op 72-jarige leeftijd op haar kasteeltje.
In tegenstelling tot haar man werd HenriŽtte niet begraven in de koninklijke grafkelder te Delft, maar op haar eigen verzoek bijgezet in het familiegraf van de familie d'Oultremont te Wťgimont bij Luik.

Vond u dit artikel interessant?
Leest u graag over de Nederlandse geschiedenis?

Meld u dan NU aan en ontvang VANDAAG nog:
de geschiedenis nieuwsbrief. Gratis en reeds 15 jaar een begrip bij liefhebbers van onze vaderlandse geschiedenis.

Vul uw e-mailadres in en klik op aanmelden

Leven in de delta

Lees verder: meer informatie over royalty

Hoofdpagina Royalty
Harald V van Noorwegen
Frederik Hendrik van Oranje
Frederik VIII van Denemarken
Frederik VII van Denemarken
Frederik II van Denemarken


Leestip Koninklijk Huis
Neem een abonnement op onze Nieuwsbrief
Koninklijk Huis


Een gratis nieuwsbrief vol nieuws, tips en wetenswaardigheden over de geschiedenis van het Nederlandse Koninklijk Huis en de belangrijkste andere Europese dynastieŽn.

KONINKLIJK HUIS

Meld u NU aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang hem VANDAAG nog.

Vul uw
e-mailadres in en klik op aanmelden
Koningshuis van Engeland

Engelse koningen en koninginnen Met deze uitgave over het Britse vorstenhuis komt u veel te weten: niet alleen over het wel en wee van alle Engelse koningen en koninginnen, maar ook over de tijd waarin zij leefden, de machtsstrijd waarin de koningen verwikkeld raakten en de oorlogen die zij voerden.

Engelse koningen en koninginnen

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog

Koning Eenoog door Ruud van Capelleveen Met Koning Eenoog heeft Ruud van Capelleveen een afwisselende bundel met beschouwingen afgeleverd.
Elke beschouwing in Koning Eenoog is voorzien van een foto op paginabreedte. De meeste foto's maakte de auteur zelf. Voor Koning Eenoog bezocht de auteur veel historische plaatsen in binnen- en buitenland.
  • Geniet van geschiedenis
  • Markante plekken met een interessante historie
  • Zeer geschikt voor iPad en Tablet
Wilt u meer weten over geschiedenis ?
Copyright 1998 - 2015 AbsoluteFacts.nl is een uitgave van Absolute Figures