Verdwenen zeemeermin
Tekst: Ben Hendriks, oktober 2010
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Sjanghai in 2010
Veel toeristen stonden wel even vreemd te kijken toen ze in 2010 dachten tijdens hun verblijf in Kopenhagen, 'Den Lille Havfrue', de Kleine Zeemeermin te kunnen bezoeken. Ze moesten ter plekke genoegen nemen met een andere wijze van presenteren, dan ze in hun toeristische folders wellicht hadden gezien. Tijdens de wereldtentoonstelling in Sjanghai in 2010 moest Kopenhagen het even doen zonder haar publiekstrekker, de Kleine Zeemeermin.
Kleine zeemeermin
De Kleine Zeemeermin is geïnspireerd op het ballet 'De Kleine Zeemeermin', dat is gebaseerd op een sprookje van Hans Christian Andersen. Het is wereldbekend en een bezoeker van Kopenhagen is eigenlijk verplicht het beeldje te gaan bezoeken. De grootte van het beeldje blijkt de meeste toeristen dan tegen te vallen, want uit hun folders hadden ze de indruk gekregen dat het om een groter beeld zou gaan.
Diascherm
Kort na het tijdelijke vertrek van de zeemeermin naar China, werden door studenten allerhande grappen uitgehaald met de kale steen, waarop de zeemeermin zo zedig pleegt te verblijven. Veel vrouwelijke studenten namen in natura haar rol over. Aan die grappen werd door het gemeentebestuur al snel een einde gemaakt. Men liet een levensgroot projectiescherm dicht boven de steen plaatsen, waarop beelden werden vertoond van de wereldtentoonstelling in Sjanghai. Als schrale troost voor de toeristen werd op de voorgrond van deze expositiebeelden constant het beeldje van de Kleine Zeemeermin op haar steen geprojecteerd.
Souvenirs
Tot verdere troost van de vele toeristen, die niettemin ijverig foto's maakten van de nieuwe situatie, was er een marktkraam, waar de zeemeermin in allerlei uitvoeringen en in verscheidene soorten en maten te koop was. Men kon zo toch souvenirs voor thuis meenemen.
Verder kijken in Denemarken
De hoofdstad van Denemarken heeft veel te bieden. Lees onze tips voor Kopenhagen en bekijk andere interessante plekken in Denemarken.PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer geschiedenis Denemarken
DenemarkenKopenhagen
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta is een aantrekkelijke geschiedenisbundel en een reis door de tijd en door Nederland. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.Leven in de delta
Nederlandse Kastelen
Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.