AbsoluteFacts.nl

Denemarken

Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.

Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland
Leven in de delta Leven in de delta is een reis door de tijd en door Nederland. De teksten en de vele foto's verduidelijken veel. U ziet Nederland door de ogen van een liefhebber van geschiedenis: beleef het verleden van ons land aan de hand van opzienbarende feiten en mooie verhalen.
Leven in de delta


Nederlandse Kastelen
Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats Met 'Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats' heeft Ben Hendriks een zeer toegankelijke studie geschreven over de geschiedenis van Nederlandse kastelen en het leven op kastelen door de eeuwen heen.
Nederlandse kastelen


Bekijk onze uitgaven

Geschiedenis

Geschiedenis Extra
Koning Eenoog
Tweede Wereldoorlog
Door de Nederlandse geschiedenis
Leven in de delta

Kastelen

Van motte tot buitenplaats
Kastelen in Nederland

Koninklijk Huis

Máxima
Engelse koningen en koninginnen

Kunst

Kunstbegrip

Amusementspark in Denemarken

Amsterdam in Legoland Het attractiepark Legoland ligt aan de noordzijde van het plaatsje Billund in het centrum van Jutland, het vasteland-gedeelte van Denemarken. Er is een zeer grote parkeerplaats, waar een ieder zijn auto gemakkelijk kwijt kan. Het pretpark is geopend van april tot en met november (in deze maand alleen gedurende de weekends). Er is veel te zien, want men heeft er een afdeling Miniland, het piratenland en vele andere attracties.
Legoland
Paleizen in Legoland
Amsterdam in Legoland

Louisiana

Louisiana Denemarken In een prachtig golvend park aan de Øresund in Seeland (Denemarken), werd in 1958 een museum voor moderne kunst geopend. Het museum ligt tegen en achter een villa, die het entreegedeelte vormt, in het plaatsje Humlebaek, ruim 35 km ten noorden van Kopenhagen.
Louisiana Museum voor Moderne Kunst

Ribe

Ribe Volgens de reisgidsen is de Deense plaats Ribe de oudste plaats van Scandinavië. Al in 856 werd hier een houten kerkje gebouwd door de Scandinavische missionaris Ansgar. In de twaalfde eeuw werd dit kerkje vervangen door de huidige dom, die de plaats Ribe domineert. Ribe

Kasteel De Schackenborg

Kasteel De Schackenborg in Legoland Juist ten noorden van de grens van Sleeswijk-Holstein met Denemarken ligt het plaatsje Møgeltønder. Dit grensplaatsje heeft bekendheid gekregen door twee zaken. In de eerste plaats heeft het kasteelplaatsje de mooiste hoofdstraat van Europa. De hele weg, die dateert uit de achttiende eeuw, is geplaveid met veldkeitjes. Aan weerszijden van de straat staan huisjes, die met stro zijn gedekt; veel huisjes hebben slechts één verdieping. Een aantal ervan wordt nu gebruikt als dependance van het aan het begin van de hoofdstraat gelegen hotel.
Kasteel De Schackenborg

Openbaar toilet

Hojbro Plads Het bestaat eigenlijk uit twee pleinen: Hojbro Plads en Amagertorv. Hier in het centrum staan de oudste gebouwen van de Deense hoofdstad. Hoewel deze omgeving prachtig is had ik, aangemoedigd door het kletterende water van de fontein, slechts oog voor het midden op het plein gelegen openbare toilet.
Openbaar toilet

Christiansborg

Christiansborg Het Slot Christiansborg in Kopenhagen is de zetel van het parlement. In Denemarken wordt het parlement Folketing genoemd. Daarnaast wordt dit historische gebouw voor andere zaken gebruikt. Het gebouw ziet er ouder uit dan het in werkelijkheid is. De Christiansborg is het zoveelste grote bouwwerk op Slotsholmen.
Christiansborg

Marmor Frederiks Kirke

Marmor Frederiks Kirke De Marmorkirke of Frederikskirke in Kopenhagen staat in het stadsdeel Frederiksstaden. Aan dit stadsdeel leverde hofbouwmeester Nicolai Eigtved in de achttiende eeuw een belangrijk aandeel. Hij ontwierp gebouwen in rococostijl en plaatste in het centrum hiervan de koninklijke residentie Amalienborg.
Marmor Frederiks Kirke

Frederiksdal

Frederiksdal Het Frederiksdal ten noorden van de Deense hoofdstad Kopenhagen is nu een natuurgebied, waar de sportieve Denen tot rust komen. Deze plek ligt bij het water van het Fureso, waar het riviertje de Mollea in het meer uitmondt. Bij het riviertje zijn enkele horecagelegenheden en bedrijven die roeiboten verhuren gevestigd.
Frederiksdal

Kronborg

Kronborg Doorgang Het slot Kronborg ligt direct aan de noordoostzijde van Helsingör.Vanaf de parkeerplaats kan de kasteelpoort na een korte wandeling langs de vestingwerken worden bereikt. Helsingör ligt op de noordoostpunt van het eiland Seeland (Sjaelland), circa 40 km ten noorden van Kopenhagen.
Slot Kronborg

Søren Kierkegaard

Søren Kierkegaard In het park voor de oude Koninklijke Bibliotheek in Kopenhagen staat een metershoog beeld van de theoloog en filosoof Søren Kierkegaard. Dit stadspark ligt tussen de bibliotheek en Slot Christiansborg. Aan de achterzijde is de oude bibliotheek met twee loopbruggen verbonden met de recente nieuwbouw aan het water van de Inderhavn.
Søren Kierkegaard

Rundetaarn Kopenhagen

Rundetaarn Kopenhagen De Rundetaarn in Kopenhagen is de enige toren die ik ooit bezocht heb, waarin u zonder trappen te lopen naar boven kunt wandelen. In de ronde toren loopt een spiraalvormige gang van tweehonderd meter naar de top. Vroeger werden staatsgasten in een koets naar boven gereden.
Rundetaarn Kopenhagen

Slot Frederiksborg

Frederiksborg hoofdgebouw Op het Deense eiland Seeland (Sjaelland), in de plaats Hillerød, ongeveer 35 km ten noordwesten van Kopenhagen, staat het Slot Frederiksborg. De borg ligt even ten noorden van het stadje. De Frederiksborg is een imposant kasteel met twee voorburchten, dat pas bereikt kan worden over drie bruggen. Het kasteelcomplex ligt met zijn voorburchten voor driekwart in het water en grenst aan een prachtig park. In het park bevindt zich onder meer een strak ingerichte baroktuin met een kanaal en een vijver, gericht op de centrale as van het kasteel.
Slot Frederiksborg

Kathedraal van Roskilde

Kathedraal van Roskilde De kathedraal van Roskilde doet al eeuwenlang dienst als het begrafenisoord van de koninklijke familie. In de loop der jaren werden steeds meer kapellen bijgebouwd. Deze waren nodig voor het begraven van de tientallen vorsten en levenspartners die sinds Margrete I, overleden in 1412, in de kathedraal werden bijgezet.
Kathedraal van Roskilde

Vikingschepen in Roskilde

Vikingenmuseum in Roskilde Aan de oever van de fjord bij Roskilde is het Vikingschip Museum gehuisvest. Dit scheepvaartmuseum biedt onder meer onderdak aan een aantal wrakken van Vikingschepen. Deze scheepswrakken zijn ten noorden van de stad in de fjord omhoog gehaald. Omstreeks het jaar 1000 werden deze schepen als blokkade in de vaargeul bij Roskilde tot zinken gebracht.
Vikingenmuseum in Roskilde

Kongens Nytorv Plein

Kongens Nytorv Plein Midden op het Kongens Nytorv Plein in Kopenhagen staat een standbeeld van Christiaan V. Dit plein in de Deense hoofdstad werd ongeveer driehonderd jaar geleden aangelegd. Het is één van de belangrijkste pleinen van Kopenhagen. Aan dit plein staat onder meer het Koninklijk Theater en het Slot Charlottenborg.
Kongens Nytorv Plein