Drents Museum in Assen
Tekst: Ben Hendriks
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Kastelenkenner en auteur van Nederlandse kastelen: van motte tot buitenplaats en Kastelen in Nederland
Het vernieuwde Drents Museum

Foto Ben Hendriks: Voorgevel Drents Museum in Assen, september 2012
Na meer dan een jaar gesloten te zijn geweest werd het vernieuwde Drents Museum in Assen in november 2011 feestelijk door Hare Majesteit, koningin Beatrix, heropend.Veel ruimte
Het Drents Museum heeft er veel ruimte bij gekregen. Het nieuwe gedeelte staat naast het oude gebouw, waarvan de voorgevel naar de Brink van Assen is gericht. Het nieuwe gedeelte staat aan de Kloosterstraat, nou ja, het zichtbare deel dan, want een groot deel is ondergronds gebouwd. Een grote tentoonstellingszaal in de nieuwe uitbreiding is gedeeltelijk onder het Jacob Cramerpark gebouwd. Dat park heeft enkele merkwaardig hellende vlakken gekregen en een waterpartij, waar bezoekers na een bezoek aan het museum even kunnen uitwaaien.
Foto Ben Hendriks: Nieuw en oud Drents Museum, september 2012
In het Jacob Cramerpark is een aardige beeldengroep opgesteld, getiteld 'Museumbezoekers'. Een van de bezoekers houdt het oude museum en het koetshuis, het ingangsgebouw van het nieuwe museum, permanent in de gaten. De andere twee bezoekers kijken van de gebouwen weg.
Foto Ben Hendriks: Jacob Cramerpark in Assen, september 2012

Foto Ben Hendriks: Museumbezoekers in Jacob Cramerpark, september 2012
Wisseltentoonstellingen
Als je nu het eenvoudige gebouw van het nieuwe gedeelte binnenkomt, kun je via de receptie naar beneden naar de nieuwe vleugel, waarin de museumwinkel te vinden is. In de aangrenzende nieuwe vleugel wordt van tijd tot tijd een nieuwe tentoonstelling ingericht. Toen wij er waren in september 2012 was er de expositie over de Vikingen te zien, een tentoonstelling die eerst in Assen is te zien en dan verder de wereld door zal trekken. Een bijzonder interessante expositie met een goede ruimtelijke en logische opstelling. Er waren vele 'schatten' te zien, vondsten die zelden buiten Scandinavië te zien zijn geweest.
Foto Ben Hendriks: Meisje van Yde in vitrine van Drents Museum, september 2012
Archeologie en realisme
Aan de andere zijde is via de onderdoorgang, een trappartij en een lift het oude museumgebouw te bereiken. Daarin heeft men onder meer de afdeling 'Archeologie' ondergebracht. In deze afdeling is, onder veel meer, het wellicht meest bekende object van het Drents Museum, het 'Meisje van Yde' te zien. Het oude gebouw herbergt ook andere afdelingen, waar onder de afdeling 'Hedendaags Realisme'.Voor 2013 worden door het Drents Museum een aantal nieuwe tentoonstellingen voorbereid. In de tweede helft van 2013 zal men bij voorbeeld aandacht besteden aan de Dode Zeerollen. Alle aanleiding dus om dan het vernieuwde museum (weer) met een bezoek te vereren.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Drenthe
DrentheLeestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.