Sint-Pantaleonkerk in Keulen
Tekst: Ruud van Capelleveen
Auteur van Duitsland: Geschiedenis en Wetenswaardigheden en Leven in de delta
Auteur van Duitsland: Geschiedenis en Wetenswaardigheden en Leven in de delta
Vroeg-Romaanse kerk in Keulen

Kerken in Keulen
Ik bezocht Keulen vijf jaar later. Vanuit de bovenste verdieping van het hotel is te zien hoe goed de christelijke traditie in Keulen is geworteld. Keulen telt tientallen kerken. Een groot aantal van deze kerken werd grotendeels vernield tijdens bombardementen in de Tweede Wereldoorlog. De meeste werden hersteld. Ook de oudste kerk van Keulen, de Sint-Pantaleonkerk, werd gered.Bouwgeschiedenis
De St. Pantaleon werd gesticht op de plaats waar in de derde eeuw een Romaanse villa werd gebouwd. Op deze kavel kwamen in de negende eeuw een kerk en een ziekenhuis voor de armen. De kerk in Keulen nam al snel een belangrijke plaats in binnen de Christelijke gemeenschap. In oktober 965 werd aartsbisschop Bruno op uitdrukkelijke wens van keizer Otto I in de oude Pantaleon bijgezet. Tussen 966 en 980 werd de kerk ingewijd door aartsbisschop Warin.Zowel aan het exterieur als het interieur van de Pantaleonkerk kunt u zien, dat het een kerk is uit de Romaanse tijd. De zuilen zijn dik en de last van het zware dak wordt buiten ondersteund door dikke steunberen.
De kerk werd in later eeuwen herhaaldelijk verbouwd en uitgebreid. De belangrijkste hiervan zijn de vernieuwingen die tussen 1620 en 1622 plaatsvonden naar de plannen van Christoph Wamser. Het koor kreeg bij deze verbouwing een gotische stijl en het plafond kreeg een netwerk met afbeeldingen. Het altaar werd in 1626 gewijd aan de heilige Maurinus.
Bezetting
In 1793 diende de kerk als lazaret en paardenstal voor het Franse bezettingsleger. Het klooster werd aan het begin van de negentiende eeuw gesloten. Toen Keulen deel ging uitmaken van Pruisen, werd de Pantaleonkerk een protestantse garnizoenskerk. Op het dak van de kerk werd een optische telegraaf geplaatst, waarmee een snelle berichtenuitwisseling met Berlijn mogelijk werd gemaakt.Tweede Wereldoorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk ernstig beschadigd. Het dak, delen van de buitenmuren en het interieur werden vernield. De wederopbouw vergde vele jaren. Tijdens deze werkzaamheden werd ook het bijzondere plafond met afbeeldingen van Wurzel Jesse door Dieter Hartman in oude luister hersteld. In 1963 werd een nieuw orgel in de kerk geïnstalleerd.Parochiekerk
Terwijl ik mijn aantekeningen maakte, nam een man met koffer voor in de kerk plaats. De vertegenwoordiger was lange tijd in gedachten verzonken en brandde voordat hij zijn reis vervolgde een kaarsje. Deze gelovige deed mij denken aan figuren uit verhalen en romans van de uit Keulen afkomstige schrijver en Nobelprijswinnaar Heinrich Böll.Nadat ik het kerkinterieur uitgebreid had bewonderd, bekeek ik het exterieur en de omgeving van de St. Pantaleonkerk. Naast de kerk is een klooster gevestigd. Achter de kerk is een kinderopvang. De Sint-Pantaleonkerk staat midden in de maatschappij.
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief schenken wij veel aandacht aan de geschiedenis van Duitsland en de mooiste plekjes in dit land. Lees Duitsland: Geschiedenis en Wetenswaardigheden als u uw vakantie in Duitsland wilt voorbereiden of meer wilt weten over de geschiedenis van dit interessante land.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: geschiedenis Duitsland
Geschiedenis DuitslandKeulen geschiedenis en fotorepotage
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Duitsland

Duitsland
Geschiedenis Nederland

'Door de Nederlandse geschiedenis' is een bundeling van de beste artikelen van Ruud van Capelleveen over de geschiedenis van Nederland.
Door de Nederlandse geschiedenis
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.