Geschiedenis van de KNRM
Noord- en Zuid-Hollandsche Redding-Maatschappij

Een jaar later zijn er al twintig stations paraat. De vrijwilligers werken nog met roeireddingboten. In dit eerste jaar worden reeds 53 schipbreukelingen gered.
Dorus Rijkers
Een van de bekendste schippers is de in 1847 te Den Helder geboren Dorus Rijkers. Als schipper van een roeireddingboot redde hij met zijn bemanning in de periode 1886-1911 meer dan 500 schipbreukelingen. Rijkers werd onderscheiden met de grote Gouden Medaille, de hoogste onderscheiding die aan een redder kan worden uitgereikt.In 1866 werd de eerste zelfrichtende roeireddingboot in Nieuwediep gestationeerd. Omdat een roeireddingboot er gemiddeld te lang over deed om een gestrand schip te bereiken werd in 1895 in Hoek van Holland de eerste stoomreddingboot in gebruik genomen.
Motorreddingboot
In 1907 werd door de NZHRM haar eerste motorreddingboot in gebruik genomen. Twintig jaar later werden, op initiatief van de schipper Mees Toxopeus, de eerste proeven genomen met de zelfrichtende motorreddingboot. Deze boot richt zichzelf automatisch weer op wanneer hij is gekapseisd.Niet zonder gevaar
Het redden van zeemannen en -vrouwen is niet zonder gevaar, want in 1929 bijvoorbeeld, verging de stoomreddingboot Prins der Nederlanden met man en muis tijdens een reddingpoging. Dit was de grootste tragedie uit de geschiedenis van de reddingmaatschappijen.In 1949 kregen de NZHRM en ZHMRS van koningin Juliana het predikaat Koninklijke toegewezen.
De laatste reddingactie met behulp van een roeireddingboot vond plaats in 1953.
Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij
Tegenwoordig zijn snelle reddingboten niet meer weg te denken. De veertien rubberboten die langs de kust zijn gestationeerd kunnen een snelheid behalen van omstreeks 50 km per uur.De KNZHRM en KZHMRS fuseerden in 1991 tot de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
PS
Wie leest weet meer en begrijpt beter. In onze gewaardeerde nieuwsbrief staan veel tips en wetenswaardigheden over geschiedenis en cultuur waar u echt iets aan heeft. Lees Door de Nederlandse Geschiedenis en Leven in de delta als u meer wilt weten over de geschiedenis van Nederland.Ontvang elke werkdag gratis geschiedenis per e-mail
Lees verder: meer geschiedenis
Hoofdpagina GeschiedenisRedding op zee
Leestip
Een informatieve gratis nieuwsbrief over geschiedenis. Interessante verhalen over Historische Plaatsen, Kastelen, Royalty, WO2 en Wetenschap.
Al twintig jaar een begrip in Nederland bij liefhebbers van geschiedenis.
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Mis niets ...
Neem nu een abonnement op onze
Gratis Nieuwsbrief
Geschiedenis Nederland

Leven in de delta
Nederlandse Kastelen

Nederlandse kastelen
Betrouwbare informatie kost veel tijd en geld, maar dankzij onze populaire producten heeft u op onze website toch gratis toegang.